Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

15 липня, 00:00

Iнваліди в Черкасах їздитимуть на таксі

Соціальна служба «Інва-таксі», що обслуговуватиме інвалідів-візочників, із вересня запрацює в Черкасах. Людина з особливими потребами зможе викликати таксі й за половину звичайної вартості дістатися будь-куди в місті. Решта 50% виплачуватиметься з міського бюджету. Для зручності візочників автомобіль переобладнають під їхні потреби. Він буде оснащений площадкою із підйомником для інвалідного візка та терміналом, через який можна розрахуватися за отриману послугу. Крім спеціального авто, у місті до послуг людей з обмеженими можливостями працюватимуть ще два звичайні таксі, обладнані терміналами. Такі машини розраховані на інвалідів, які в змозі самостійно пересісти з візку в авто. Запровадження у місті служби для перевезення інвалідів — ініціатива міського голови Черкас Сергія Одарича. Першим його кроком назустріч людям з обмеженими можливостями була організація безкоштовного виїзду на баскетбольні матчі. «Про минулорічні задуми мені нагадала голова благодійного Фонду «Наддніпрянський» Анна Харченко, яка звернулася з проханням підтримати її ініціативу щодо створення служби «Інва-таксі», — говорить Сергій Одарич. — У місті проживає приблизно 600 людей із особливими потребами, які пересуваються на візочках. Більшість із них не бачать міста за межами своєї квартири. Аби ці люди не почувались ізольовано, для них необхідно створити доступні умови пересування містом». Цікаво, що кожному інваліду щомісячно на користування послугами «Інва-таксі» з міського бюджету виділятимуть певну суму, яка перераховуватиметься на картку. З часом за необхідності суму буде збільшено. Мало того, міська влада Черкас сподівається, що в майбутньому послугами цього таксі користуватимуться люди із порушенням опорно-рухової системи. Анатолій БАБАК.

Вчені наголошують: пластикові пакети переносять кишкову паличку та сальмонелу

Пластикові пакети становлять небезпеку для здоров’я споживачів, оскільки містять потенційно смертельно небезпечні бактерії, стверджують вчені, повідомляє «Кореспондент» з посиланням на Daily Telegraph. Про це йдеться в дослідженні співробітників університету Арізони. Аналіз пластикових пакетів багаторазового використання показав, що половина з них містить сліди кишкової палички E.coli, а на багатьох сумках виявлена сальмонела. Пластикові пакети багаторазового використання дуже популярні в багатьох країнах — їх безкоштовно роздають у супермаркетах. За статистикою, лише у британців є сотні мільйонів таких пакетів. Переважна більшість споживачів їх не миють після кожного походу за покупками, що й робить сумки потенційними рознощиками зарази. Багато господарських сумок виготовляються з джуту або пропілену, що допомогло скоротити кількість так званого чистого пластику, що використовується в пакетах, на 40% за останні три роки. Але, незважаючи на їхню екологічність, вони стають небезпечні для здоров’я, якщо регулярно не миються. Найбільшу небезпеку багаторазові пакети становлять для дітей, які більше, ніж дорослі, уразливі для E.coli. Зазначимо, минулого року хіміки з Японії виявили, що пластик, який традиційно вважається досить стійким забруднювачем навколишнього середовища, здатний швидко розкладатися в океані.

20 липня — Всесвітній день біженців

«Будинок». Так звучить тема Всесвітнього дня біженців, який відзначається на заклик ООН цього року в дев’ятий раз. Точні дані про кількість людей, які були змушені залишити своє житло, варіюють досить широко. Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR) вважає, що понад 40 мільйонів людей полишили насиджені місця. Десять мільйонів із них шукають притулку в інших країнах, де стикаються з величезними труднощами в спробах почати життя заново, повідомляє «Голос Америки». Спікер палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі випустила з нагоди Дня біженців заяву, в якій закликає світову громадськість надати допомогу в працевлаштуванні й здобутті освіти людям, які втекли від переслідувань і насильства в своїх країнах. Умови життя біженців становлять загрозу не лише для них самих, але й для населення тих країн, де вони знайшли притулок, наголошується в заяві спікера. Ось чому світова спільнота повинна постійно пам’ятати про відповідальність щодо мільйонів людей, позбавлених основних елементів соціального захисту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати