Передсвятковий «прайс»
Цього року новорічний стіл буде найдорожчим за останнє десятиліття
Ощадливі господині вже розпочали підготовку до новорічних та різдвяних свят. Адже завчасні покупки не так спустошують сімейний бюджет. Та ще й помічено, що, окрім величезних черг у продовольчих магазинах та на ринках, перед святами відбувається чергове зростання цін. А цього року воно і так відчутно вдарило по кишені українців. Наприклад, на яйця та молочні продукти ціни, порівняно із відповідним періодом минулого року, зросли чи не вдвічі, м’ясо та ковбасні вироби подорожчали на 30—40%, цукерки — на 20%. До кінця грудня експерти прогнозують наступне подорожчання цукру та кондитерських виробів, тому тим, хто прагне економії, не завадить вже зараз придбати кілька кілограмів солодкого піску й два—три види коржів для торта. За кілька тижнів до Нового року варто купувати заморожені м’ясні напівфабрикати: у піст на них трохи знижується ціна, але от перед новорічними святами знову підвищується.
— Традиційною стравою новорічного столу залишається олів’є. Щоб приготувати кілограм олів’є, доведеться придбати продуктів десь на 15 гривень — на дві—три гривні більше, ніж торік. Це тому, що подорожчали ковбаса та овочі, — розповідає директор одного із київських супермаркетів Тетяна Васильєва. — Перед святами найбільшим попитом користуються м’ясні вироби (на ковбасу і м’ясо сім’я із чотирьох осіб приблизно витрачає до 100 гривень), заморожена риба та оселедці (це ще 15 — 20 гривень). Овочі, порівняно із минулорічними новорічними святами, подорожчали не так вже й набагато, але за фрукти покупцям доведеться викласти значно більше грошей: лимони та мандарини, без яких не обходяться новорічні та різдвяні свята, подорожчали більше ніж удвічі. А от ціни на спиртне відносно залишаються стабільними. Якщо у минулому році середньостатистична українська сім’я витрачала на продукти до новорічного столу 300—400 гривень, то цього року витрати сягнуть 500 — 700 гривень. Однак, незважаючи на подорожчання, перед святами ми брак покупців не відчуваємо — встигай лише замовляти товар...
Продавці на ринках також полюблять свята. І, якщо зараз кілограм м’яса коштує в середньому 40 гривень, то перед святами, як прогнозують самі ж продавці, ціна зросте до 60 — 70 гривень.
— Це ж наш заробіток, — каже продавець м’яса на Оболонському ринку Києва Світлана Лизогір. — А ціни зростають перед святами щороку. Наприклад, свинячі ратички на холодець через тиждень будуть на 2—3 гривні дорожчими.
Не зменшився попит і на птицю. За гуску на ринку просять 50 — 70 гривень. Індик ще дорожчий — 100 —120 гривень.
Як запевнили «День» у Державній інспекції контролю за цінами, «святкові» ціни також спорожнятимуть наші гаманці впродовж січня наступного року. А от після свят ринок має трохи вгамуватися.
КОМЕНТАР
Роман КОРНІЄНКО, доктор економічних наук:
— Згідно з даними Держкомстату, доходи населення у 2007 році порівняно з 2006 зросли на 28,4%. Але 16,7% наших доходів «з’їла» інфляція. Щодо продуктів харчування, то з грудня минулого року вони подорожчали ще на 17,5%. От і виходить, що номінально ми отримуємо все більше і більше грошей, але продукти дорожчають швидше, й наші доходи за ними просто не встигають. Стрімке зростання цін на продукти споживання і стало головним фактором інфляції, адже саме на продукти харчування витрачає 60% своїх доходів середньостатистичний українець. Ще у вересні рівень інфляції 2,2% називали рекордним за останні сім років, але вже у жовтні з’явився новий «рекорд» — 2,9%. А нещодавно «порадувало» Міністерство економіки України, піднявши прогнозований показник інфляції на 2007 рік із 7,5% на 14,5%. Інфляція в 7,5% — це ще помірна інфляція, яку західні економісти розглядають як елемент нормального розвитку економіки. А от інфляцію, що перетнула кордон 10% (у випадку України — це 14,5%, а за деякими прогнозами і всі 15— 16%), називають галопною. Вона, на переконання західних економістів, небезпечна для країни і потребує термінових антиінфляційних дій. Адже якщо не втручатися в ситуацію, інфляція може зрости до100 %. З огляду на те, що окремі продукти з початку року подорожчали на 73%, 40%, 38%, і на те, як безпомічно розводять руками наші високопосадовці, намагаючись вирішити цінове питання, побоювання, що інфляція перейде з «галопу на кар’єр», не такі вже й примарні.