Шоколадне... пиво
Перший у світі какао- напій з’явився в Центральній Америці 3,1 тисячі років тому, і це були не солодкі ласощі, а п’янкий напій на зразок пива, який був доступний далеко не кожному, стверджує gzt.ru, посилаючись на Proceedings of the National Academy of Sciences. У Гондурасі, в селі Пуерто-Ескондідо вчені виявили 10 глиняних посудин XII століття до н.е., в яких були залишки речовини, що отримується з какао-бобів — основного джерела шоколаду. Ця знахідка означає, що какао почали використовувати щонайменше на 500 років раніше, ніж вважалося досі.
До пришестя європейців какао, на якому сьогодні засновується вся кондитерська індустрія, вважалося в Центральній Америці ласощами, доступними лише дуже багатим людям. Наприклад, ацтеки використовували зерна какао замість грошей.
«Перші напої з какао, якi готувалися в Пуерто-Ескондідо, швидше за все, отримували в результаті бродіння солодкої м’якотi, що покривала зерна какао», — зазначають вчені. Антрополог Джон Хендерсон із Корнеллського університету в Ітаці, штат Нью-Йорк, підкреслює, що напої з какао були відомі набагато раніше, ніж вважається, і були хмільними напоями. Із них і почалося загальне божевілля шоколадом...
Напій із какао, який вживало нечисленне, усього 200—300 осіб, населення Пуерто-Ескондідо, поступово еволюціонував у шоколадний напій, який так любили народи наступних Центральноамериканських цивілізацій — майї та ацтеки. Вони готували його із зерен какао з додаванням приправ. У результаті виходив пряний пінистий напій. У XVI столітті іспанці привезли какао в Європу. Наступні віки принесли нові винаходи, і в результаті люди навчилися робити тверді плитки шоколаду.
Випуск газети №:
№202, (2007)Рубрика
Тайм-аут