Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як стати Богом?

550 років тому Нострадамус розпочав відлік своїх пророцтв
25 березня, 00:00

Закінчення.
Початок у номері «Дня» за 18 березня

Отже, ми зупинилися на виборі уривків з катренів (чотиривiршiв) Нострадамуса. Чимало їх схожі на реальні історичні факти.

Виходить, цей чоловік якось бачив події майбутнього, реальних історичних осіб. І морально оцінював їх. Він спостерігав за вчинками лідерів — у політиці, мистецтві, науці. І результатами їхньої діяльності.

Якщо масштаб заподіяного певною людиною зла зашкалював, Мішель давав максимально негативну оцінку — антихрист. Або навпаки, якщо персонаж примножував добро, похвалою був епітет «велика людина».

Як він вибирав найбільш значущі факти? Чи вони вибирали його? Як він співвідносив логіку (обчислення, розрахунок) та інтуїцію (почуття)?

ОБОВ'ЯЗКОВА ПРОГРАМА І ДОВІЛЬНА

Ще раз поговіримо про можливий механізм роботи ясновидіння.

Рефлекс (від латинського — reflexus — відображення) — не помиляється. Біомеханіка тіла — програма, якою керує Бог (Як? Ми ж не бачимо. Але промінь управління телевізором з пульта ми теж не бачимо, однак перемикаємо канали, як нам хочеться). Інстинкт — ланцюжок рефлексів — це сфера ПІДсвідомості. Рефлекси (інстинкти) утворюють п'ять почуттів: зір, слух, смак, дотик, нюх. Ті, у свою чергу, плюс інтелект (лат. Intellectus — розум, накопичувач знань і подій минулого) — утворюють нашу СВІДОМІСТЬ.

Коли у фокусі сходяться всі п'ять почуттів — виникає шосте — інтуїція. Інтуїція — сфера НАДсвідомості.

Як стверджують досвідчені фотографи, вони спрямовують об'єктив туди, де за мить СТАНЕТЬСЯ ПОДІЯ.

Шосте почуття — це ПЕРЕДчуття. А сьоме — ПЕРЕДбачення (знаєш напевно).

У сфері свідомості ми робимо вибір, вчимося відрізняти добро від зла. Приймаємо одну зі сторін: «+» або « — ». (Хоча прогрес неминучий, навіть виходячи з математики. Адже «+» і «+» = «+». А « — » і « — » все одно «+». Хочеш не хочеш — еволюціонуватимеш).

Сфера підсвідомості — це сфера Бога. Він керує нами на тваринному рівні, біологічному. І надсвідомість — це управління нами Вищою Силою — на духовному плані.

Інтуїція не помиляється, бо це інстинкт людської душі, почуття — аби відчути Божий промисел. Адже тільки серцем можна відчути своє призначення. Для чого, ти, громадянине всесвіту, народився на світ? ГА? Інтуїція виводить до логіки Бога, Його розрахунку на вас.

Для будь-якої людини вирватися у сферу надсвідомості — вже чимало. Тоді вчинки збігаються з призначенням. Мінімум зусиль йде «на сторону».

Тренуванням тіла (тренуванням інстинктів) автоматично ви підтягаєте рівень інтуїції. З роками досвіду та тренувань (укріплення волі, загартування духу) ми починаємо підкорювати собі інстинкти (їхнє продовження — бажання), управляти ними. Те саме з інтуїцією — чим більше її розвиваємо, тим вона більше служить нам. Виходить, ми все більше з підсвідомої та надсвідомої сфер (сфер Бога) переводимо у сферу своєї свідомості. Людина дедалі більше стає Богом. І дедалі менше рабом (бажань, долі).

Часто це здебільшого стосується якогось одного різновиду діяльності. Кажуть: він грає на скрипці як Бог. Або — він керівник від Бога. Тобто людина у деяких галузях досягає максимуму. Але, знову ж таки, побутує думка: якщо людина талановита — вона талановита в усьому.

До речі, минуле ми теж викликаємо почуттям. Який-небудь поштовх (запах, стара сентиментальна пісенька по радіо) й виникає почуття ностальгії. Воно породжує сотні кадрів, кіно з минулого. Подеколи в таких подробицях — диву даєшся. Але це — пам'ять. І здатність аналізу розщеплювати, розчохляти минуле. Хтось із письменників відтворює минуле у своїх історичних романах — Лев Толстой, Вальтер Скотт. Хтось — фантасти — майбутнє. І доволі точно. Безліч науково-технічних пророцтв Жуля Верна здійснилося. Він брав максимально багато відомої інформації (географічної, технічної), підключав почуття й уяву (попутно примушуючи героя здійснювати яскраві вчинки й мальовничі подорожі) й розповідав про прогулянки Місяцем і підводні човни.

З майбутнім все-таки складніше. Як і в бізнесі, в політиці, в науці й мистецтві. Знати минуле — повчально. Але не більше того. Знати майбутнє — перемогти (виграти в зиску).

Якби під час помаранчевої революції, в моменти величезного напруження знати, що буде хоча б завтра? Вигравали ті, хто випереджав події мальованими діями, продиктованими інтуїцією. Ті ж, хто копіював потім ці ходи, втрачали у ефективності. Це все одно, що бити м'ячем по воротах з того ж положення, але вже під час перерви в матчі.

Для розвитку інтуїції є вправи, як і для розвитку тіла. Але зараз не про них... Повернімося до Нострадамуса.

ЛИЦАР І ПРОРОК

Звернімося до його біографії.

Національність — єврей, місце проживання — Франція, Італія. Здобув Мішель де Нотрадам медичну освіту в університеті.

Боровся з епідемією чуми, що поширювалася в часи інквізиції в брудних велелюдних містах. Лікарі тоді лікували кровопусканнями. Або гарматними пострілами з міських стін — «для очищення повітря».

Він «відкрив» лікування гігієною. Навчив спалювати трупи, ізолювати хворих від здорових тощо. Зупинив епідемії в декількох великих містах Франції — Каркассоні, Тулузі, Нарбонні й Бордо. Лікував чистотою та свіжим повітрям. З ліків — пілюлі власного виготовлення, замішані на основі трояндових пелюсток і багаті вітаміном С. Зміцнюючі! За власні гроші виробляв їх і роздавав на вулицях зачумлених міст, роз'яснюючи правила гігієни.

Він кинув виклик смерті, перебуваючи в осередках епідемій. Але вона виявилася підступною і пробралася навіть в його будинок у місті Ажані. Він із жахом побачив чумні плями на обличчях рідних: дружини та двох дітей. Вони померли від цієї страшної хвороби. Чим ближче до Бога, тим настирливішим стає диявол. Але Мішель не зламався. Почалася найчорніша смуга в його житті: «вдячні» жителі, підбурювані заздрісними колегами, влаштували йому повістку в суд інквізиції. Для перевірки на «благонадійність». Маючи добру інтуїцію, він «робить ноги» в Італію.

Через деякий час опинився в місті Салон, де знову героїчно (як Лицар на картині Дюрера «Лицар, Смерть і Диявол) подолав смерть в образі чуми. Став героєм міста. У 45 років одружився з місцевою багатою вдовою. Народився син. І, крім медичної практики, зайнявся астрологічною.

Довго не був упевнений у точності своїх «галюцинацій». Але найближчі пророцтва (на кшталт прогнозу загибелі Генріха II на турнірі через два роки) почали здійснюватися.

Тепер Нострадамус вів осілий спосіб життя, проводив дослідження, приблизно як на картині Дюрера «Святий Єронім у келії» (в попередньому п'ятничному номері). І видавав свої центурії (по сто чотиривіршів) у вигляді брошур. Став популярним.

Побачити ці картини (катастрофи, війни) і не «поїхати дахом» йому допомогло «життєве загартування».

Ось його пояснення свого феномену:

«Усі обчислення зроблені мною відповідно до руху небесних світил у взаємодії з почуттями, що охопили мене в час натхнення, причому мої настрої та емоції були успадковані мною від моїх древніх предків». «Пророцтва виходять з вуст Духа Святого, який володіє безмірною й безсмертною силою, про яку ми дізнаємося завдяки небесним світилам; і даремно декому здається, що даром передбачення наділені володарі великих і безсмертних речей. Щодо мене, то Я КИНУВ ВИКЛИК САМЕ РЕЧАМ, НЕ БАЖАНИМ БОГУ... Складається враження, ніби дивишся через лінзу й бачиш наче в тумані великі й сумні події та трагічні пригоди, що пронизують містичним жахом будь-кого, хто заглибився в молитовне споглядання». «Я розглядаю ці пророцтва як послідовний сущий у часі ланцюг, що рухається по своїй орбіті, підкоряючись астрономічним законам, мене ж особисто веде в майбутнє мій природний інстинкт».

Він спочатку проводив астроЛОГІЧНІ розрахунки. Знаючи закони небесної механіки, різні поєднання небезпечних і сприятливих планет, складав імовірний сценарій. Потім вводив себе в певний стан, коли п'ять почуттів фокусувалися, й згадував майбутнє. Інтуїція — струм. Інтелект (уява) — екран. І — пішов кіносеанс. Краще, ніж у кінотеатрі «Батерфляй» зі стереосистемою.

Сам по собі інтелект (розум) не сприяє вірі — він виокремлює людину із загального процесу. Інтуїція, навпаки, говорить, що ти частина Цілого.

Минулого разу я брав уже здійснені у вигляді історичних фактів пророцтва Нострадамуса. Тепер частина їх уже належить до ХХI століття i далі. (Якщо є заголовок, то це передбачувана мною подія минулого або майбутнього.)

Думка про загальне соціалістичне братство
«Настанет эпоха всеобщего братства:
Век неучей, век палачей и воров.
Как мог обесславленный Рим опускаться,
Продав за бесценок сокровища, храмы, добро?»

Філософія Ніцше як попередника фашистської ідеології
«Взойдет деспотизм философии новой,
Предтеча германской атаки на мир,
Крамольные мысли и смелое слово
Фанатики гнева хотят усмирить»

Панування фашизму
«Откажется немец от веры Христовой,
К языческим жизнь повернет временам,
Душа его будет в темнице суровой
И он за жестокость поплатится сам»

Дві поразки Німеччини в Першій і Другій світових війнах
«Ей дважды взлететь, дважды встретить падение,
Ни Запад ее не принял, ни Восток,
Германию предала страсть к разрушениям,
Страна получила жестокий урок»

Про Франко (рідкісне згадування Нострадамусом реального історичного імені)
«Страна не сорвется в глубокую бездну,
Решительный Франко друзей созовет.
Пускай неприязнь дипломатов исчезнет:
Испания силой традиций живет»

США
«Какая страна родилась в океане,
Где праздник справляют однажды в четверг,
К ее берегам мысль с энергией тянет
И тянет ковчеги для наций и вер»
«Сестра у Великой Британии будет,
Рождения брата ей ждать до 15 лет.
Их путь хоть и славен, но горек и труден,
Реформы в кровавый наряжены цвет»
«Вождь лондонцев править Америкой станет.
Шотландию холод во льды заковал,
Антихрист на троны и церковь восстанет,
Чтоб адский создать на земле идеал»

Схоже на теракт 11 вересня, якщо припустити, що два «А» — це літаки
«Дождемся, когда обветшают мечети,
И рог полумесяца с неба собьют,
Двух ранят два «А» близ морей на рассвете,
И верой иною пришельцы живут».

Схід. Терористи. Бен Ладен
«Восток сорван с мест ради власти над светом,
Снега, горы, воды — в лавине людской.
Летают по воздуху, точно кометы,
Снаряды, разбившие прежний покой»
«Он станет живым воплощеньем террора
И более дерзким, чем сам Ганнибал.
Ничто не сравнится с кровавым позором
Деяний, каких еще мир не встречал»

Війна розвиває технологію вбивств
«Моторы разовьют сумасшедшую скорость,
Тараном пробив неприкаянный век.
Война будет мысль человека,
Который науке дает Прометеев разбег»

«Наїзд» Нострадамуса на критиків
«Меня поучать не ханжам и профанам,
Клянут меня варвар, глупец, астролог;
У судеб земли исцеляю я раны,
Меня вдохновляет всезнающий бог»

Про себе (покірливо, але дохідливо)
«Столетья отыщут забытые книги,
Мой факел в иных оживет временах,
Где троны исчезнут в восстаньях и сдвигах,
И принцы в могилах прочтут письмена»

Про невдалі реформи
«Когда ожидания многих обманут,
Народ реформаторам грех не простит,
Воздушные замки в декретах завянут,
И сор от иллюзий по свету летит»
«Зеленые мысли вредны для реформы,
Раз плод не дозрел — не срывайте его,
Потомков никчемные сдвиги не кормят,
И ложное благо не даст ничего»

Ідеальний розвиток реформ
«Предвижу реформы и честную дружбу,
Меч, вложенный в ножны, — не самообман.
Поместья, сады делу мира послужат,
Закон станет другом залеченных ран»

Винахід ракети
«Какое оружье сокрыто в ракете,
Которую мчит крыловидный огонь?
Латинское небо рвет северный ветер
И взорван грозою был венский покой»

Нова релігія
«Пророчество падения церкви, и все синагоги зачахнут:
Исчезнут обряды в 2150 году.
И Крест, и Давидовы звезды истлевшею славой запахнут,
Но милость небес люди в новом найдут»

Політ на Марс
«Но с чем мы придем к ХХI веку?
Сошедший с горящего неба теперь повелитель Земли.
Конец и начало столетья мятежным живут человеком,
Открытие Марса свободе грозит»

Апокаліпсис
«До смерти всей жизни 7 тысячелетий.
Но трупы воскреснут в истлевших гробах.
Пред Страшным Судом невзлюбившие света,
Пора, на колени, и ужас, и страх!»

Про нового месію
«Я знаю, что явится новый Спаситель,
Нет силы, способной разрушить любовь,
Так слово погибших пророков цените,
Чтобы вырвалось солнце из древних гробов»
«Мир ждет повелителя света и знаний.
Казалось, что он никогда не придет.
Дорогу Гермеса мостят ожиданьем,
И гений Востока в любви оживет»

Перемога Світла
«Вся их топография станет фальшивой,
Соль нового мира есть пепел погибших культур,
Хоть вера и истина загнаны и сиротливы,
Но тьма станет светом и ржавчина — золотом бурь»

ВИСНОВОК

Завжди є обов'язкова, «шкільна» програма. Потренуєшся — допускають до серйозних змагань з фігурного катання на льоду життя. У довільній програмі вже можливі імпровізації на тему. Але, звісно, кожен хоче стати чемпіоном. А для цього непогано вміти планувати майбутнє. Щоб менше падати й більше заробляти очок.

Диявол, звісно, готує «підлоти». Але слід пам'ятати, що хоча Бог нам і суддя, він же й допомагає, якщо є сила волі. У Мішеля з цією якістю було все гаразд.

Є, повторюю, й спеціальні вправи для розвитку інтуїції, суть яких зводиться до того, щоб у іграх, де багато випадковостей (наприклад імовірність 50 на 50), передбачати подальші кроки. Вгадувати, наприклад, чорну або червону масть у колоді (поцікавтеся — вправ вистачає). Навіть не думайте тренуватися на рулетці — закінчується, як відомо, дуже сумно. Чому? Та тому, що задарма нічого хорошого не дається.

Розвинена інтуїція дозволяє не дуже вдалі моменти обійти. Щоб скоротити шлях на черговий п'єдестал. Але тільки скоротити, а не отримати «просто так». Інтуїція — це добре натренований талан.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати