Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шторм наближається

Про те, що гроші закінчуються, в Росії заговорили чиновники
09 серпня, 10:09
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Кілька місяців поточного року серед урядовців у Москві панувала певна ейфорія. Ціни на нафту не лише припинили падати, а й навіть помірно зростали. Дещо збільшився експорт, знизилися темпи інфляції. Знову заговорили про досягнення дна кризи. У цьому гучному хорі показного оптимізму тонули самотні застереження про близьке чергове падіння цін на нафту.

Останнє настало, як завжди, несподівано. Негативні повідомлення з показниками торгів на світових майданчиках сусідили з іще загрозливішими даними про кількість бурових у США. Технічний прогрес і удосконалення технологій у черговий раз з Путіним і Ко зіграли злий жарт. Замість того щоб загинути й розоритися під гнітом відносно низьких цін на нафту, американський сланцевий бізнес пішов шляхом удосконалення й у черговий раз зменшив виробничі витрати до такого рівня, що ціна навіть $25 за барель не є критичною. Кількість веж у США знову зростає й до кінця року фактично відновиться на рівні до зниження цін. Як це позначиться на ринку, де надлишок пропозиції вуглеводнів не лише не зменшується, а продовжує збільшуватися, здогадатися неважко, навіть не займаючи відповідальних постів у профільних російських міністерствах.

Подальше зниження цін на нафту й, найголовніше, похмурі перспективи, змушують фінансове крило російського уряду бити на сполох. Скорочення витратної частини бюджету на 15% проведене не було через вибори до Державної думи у вересні. Проте вже зараз зрозуміло, що в такі цифри й обсяги укластися просто неможливо. Дедалі частіше говорять про 27—32%.

Усе б нічого, але статей для урізування вже не залишилося. Медицина, ЖКГ і освіта на межі, якщо ще зменшити їхнє утримання, то система просто розвалиться. З другого боку, зростання бюджетного дефіциту за минулі півроку ставить питання про вичерпання Резервного фонду до кінця поточного року або весни наступного.

Про це на форумі «Территория смыслов» повідомила заступник міністра фінансів Тетяна Нестеренко. «Але якщо нічого не міняти, то до кінця наступного року у нас не буде ні резервів, ні можливості виплатити зарплати. Наша економіка в такому масштабі, в якому є зараз, не відповідає тим нашим зобов’язанням, яких ми набрали і які ми зобов’язані виконувати... І політики мають оцінювати й вибирати рішення, які дозволять з цього важко, але вийти в керованому режимі».

За даними російського міністерства фінансів на 1 липня 2016 року, в Резервному фонді міститься $38,22 млрд — це близько 2,5 трлн руб., а у Фонді національного добробуту (ФНД) — $72,76 млрд, або 4,7 трлн руб. При цьому за підсумками першого півріччя дефіцит федерального бюджету склався в сумі 1,5 трлн руб. за затвердженого річного рівня 2,4 трлн руб. На другу половину року залишається приблизно 0,9 трлн руб. Доходи за півріччя зменшилися на 12%, частка нафтогазових доходів зменшилася до 36%. За такої динаміки дефіцит бюджету явно не укладеться в планові показники.

Звісно, є можливість будувати хатку по достатку. Припинити сирійську авантюру, вивести війська з України й припинити підтримувати донбасівських сепаратистів. Піти на значне скорочення оборонного бюджету не лише за рахунок довгострокових проектів, а й поточних витрат. Це дозволило б, по-перше, істотно скоротити дефіцит, і по-друге, перерозподілити кошти на користь цивільних галузей, без яких нормальне життя неможливе.

Про те, що російська оборонна промисловість перебуває на межі своїх можливостей, свідчить свого роду казус з ракетами «Калібр». Як писала московська «Независимая газета», в ході єдиного дня приймання військової продукції начальник Головного управління озброєння збройних сил Росії генерал-лейтенант Анатолій Гуляєв розповів, що для Військово-морського флоту прийнято 47 корабельних ракет «Калібр». Газета зіставляє відомі факти. Ракетні кораблі Каспійської флотилії 26 ракетами «Калібр» уразили 11 цілей у Сирії. У листопаді удар 18 ракетами було завдано по 7 цілях. Загалом було випущено 44 ракети. Тим самим промисловість лише заповнила витрачений запас ракет. На годину стрільби, напевно, вистачить, а якщо завтра війна не з сирійськими терористами, а зі справжнім противником. Відповідь напрошується сама собою. До речі, публікація викликала обурення військових чиновників. Цікаво, що у спростуванні кількість випущених ракет не обговорюється. Йдеться лише про вартість ракет.

Звуження бюджету ніскільки не зменшує апетитів оборонно-промислового комплексу (ОПК). Це стало зрозуміло на нещодавній нараді у прем’єр-міністра Дмитра Медведєва. Держкорпорації, задіяні у військовому виробництві, вимагають додаткового фінансування. Цього разу їм довелося задовольнитися збільшенням витрат лише на «пріоритетні заходи». Як повідомив заступник міністра оборони Дмитро Булгаков, під ними мається на увазі завершення будівництва 450 нових сховищ боєприпасів. ОПК і військовим було твердо заявлено, що головне завдання підготовки до війни — зміцнювати економіку, розширювати її базис, а не нарощувати до безкінечності випуск військової продукції.

У той же час поточні військові витрати не скорочуються. Нинішнього року передбачається проведення 4000 військових навчань, до армійських частин постачається військова техніка, щоправда замовлена в сприятливіші часи. До кінця першої половини 2018 року з цього погляду мало що зміниться. Словом, кримський міст і фінансування військових витрат Кремль здійснюватиме на останні рублі.

У руках у російської влади залишаються ще деякі важелі регулювання становища.

По-перше, емісія. Вона призведе до подальшого ослаблення рубля по відношенню до світових валют, але дозволить формально зменшити дефіцит бюджету. За нею буде інфляція, але це потім.

По-друге. Як зазначає колишній радник президента Андрій Ілларіонов, на 17 червня обсяг міжнародних резервів Росії становить майже $400 млрд. У разі збільшення бюджетного дефіциту до 5% ВВП його можна буде фінансувати за цей рахунок. Хоча приклад Венесуели свідчить, що викид золота на міжнародний ринок приносить полегшення на дуже короткий час.

Російська економіка за зовнішнього спокою наближається до центру шторму. Про це попереджає Тетяна Нестеренко. Населенню прем’єр пропонує триматися. Зокрема, вчителям додатково заробляти. Щоправда, не уточнив, яким чином. Варіантів не надто багато.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати