«Паперова в них тільки назва»
У кав’ярнях Вінниці встановлюють контейнери для використаних горняток від кавиКожна вінницька кав’ярня, а їх у місті понад 70, за день у середньому продає близько 300 стаканчиків із кавою чи чаєм. Якщо порахувати, то за місяць вінничани викидають щонайменше 700 000 горняток від цих напоїв. Але не всі знають, що 10—15 хвилин кавової насолоди виливаються у століття страждань для природи. Адже багато стаканчиків, які потрапляють у навколишнє середовище, не розкладаються та не переробляються, як звичайний папір, бо містять у своєму складі пластик. А це — окрема фракція відходів.
Налагодити систему збору та утилізації паперових стаканчиків у кав’ярнях і коворкінгах міста вирішила команда Enactus Вінницького національного технічного університету. Цього року вони ініціювали проект Eco to go, в межах якого розробили спеціальні екоконтейнери, які вже почали встановлювати в місцях продажу кави.
«Багато кавоманів думають, що п’ють каву з паперових стаканчиків, вважають їх екологічно дружньою альтернативою багаторазовому посуду. Але паперова в них тільки назва і насправді не такі вони вже й дружні. Наприклад, щоб зробити стаканчик водонепроникним, його покривають зсередини полістироловою плівкою, або LDPE-покриттям, з одного або двох боків. Саме ці водонепроникні шари роблять переробку паперових стаканчиків неможливою. Ба більше, у виробництві одного одноразового кавового горнятка використовують близько 200 літрів води, в атмосферу викидається 0,11 кілограма вуглекислого газу, більшість стаканчиків не виготовляються з поновлюваних матеріалів. І відколи ми з вами розмовляємо, а це хвилин десять, на полігони світу вивезли до 20 000 горняток. Незабаром вони вийдуть на один рівень з ПЕТ-пляшками та пластиком», — розставляє крапки над «і» Наталя КОЛЯДЕНКО, координаторка проекту Eco to go.
Ідея для розумної утилізації паперових стаканчиків у студентів виникла в університетській кав’ярні. Смакуючи кавою на перерві між парами, вони задалися питанням, з чого виготовлене кавове горнятко. Якщо воно паперове, то чому не намокає від гарячого напою? А якщо не з папера, то до якого виду сміття відноситься? Ці та багато інших запитань змусили їх почати пошуки, які і вилилися в проект Eco to go. Ініціатива отримала підтримку донорів на цьогорічному «Аукціоні проектів», який традиційно проводить у Вінниці благодійний фонд «Подільська громада». Студенти залучили на реалізацію Eco to go 18 тисяч гривень. За ці кошти розробили і виготовили контейнери, налагодили систему збору та утилізації паперових стаканчиків у кав’ярнях і коворкінгах міста.
«Нині у Вінниці ви вже можете знайти кав’ярні, де відбувається збір кавових горняток у спеціальні екоконтейнери, які протестували у стінах рідної альма-матер. Наразі до проекту долучилися шість кав’ярень. На черзі ще 25, — продовжує Наталя. — Ми налагодили співпрацю з єдиним в Україні заводом, який може переробляти горнятка від кави і виготовляє з них блокноти, фліпчарти, екозошити тощо. Коли контейнери наповнюються, кав’ярні надсилають використані паперові склянки на переробку. До речі, переробник оплачує пересилку, бо він екосвідомий, як і ми».
На завершення розмови Наталя зізнається, що екоконтейнери ситуацію з масовим використанням паперових стаканчиків у місті не врятують, бо люди ліниві і часто, купивши каву, не повертаються до кав’ярні, щоб викинути горнятко в екоконтейнер. Але є й такі, що вже запитують: «А де той чорний еко-тубус для використаних горняток?». Це вселяє надію, що екосвідомих стане більше.
Щоб стимулювати вінничан бути екологічно вихованими і дбати про природу, команда Enactus з початку нового навчального року ініціює флешмоб. Суть його полягає в тому, що вінничани робитимуть селфі, коли викидають використані стаканчики до екоконтейнерів, і виставлятимуть фото в мережу — так вони зможуть стати учасниками розіграшу крутецьких термокружок.