Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У порядку денному саміту ЄС санкції проти РФ та доповідь Мей з питання Brexit

13 грудня, 09:27
Фото: consilium.europa.eu

Інформація зі структур ЄС, що передувала дводенному саміту Євросоюзу, що відкривається в четвер у Брюсселі, не залишає сумнівів, що економічні санкції відносно Росії будуть продовжені.

"Канцлер Ангела Меркель і президент Емманюель Макрон доповідатимуть про виконання Мінських угод з метою пролонгації санкцій", - написав голова Євроради Дональд Туск у листі-запрошенні на зустріч у верхах глав держав і урядів країн ЄС, передає Інтерфакс-Україна.

Крім того, високопоставлений європейський чиновник, який відповідав напередодні в Брюсселі на питання журналістів на умовах анонімності, заявив: "Стало традицією, що кожні 6 місяців ми проводимо обмін думками з метою прийняття рішень про продовження санкцій відносно Росії, пов'язаних з її агресією проти України. це буде якраз такий момент, коли пані Меркель і пан Макрон дадуть свої рекомендації з даного питання. І водночас буде обговорюватися ситуація в Азовському морі".

У відповідь на питання, яким буде послання, яке лідери ЄС мають намір направити Москві в зв'язку із загостренням в басейні Азовського моря, джерело пояснило: "Що стосується Азовського моря, ключовим сигналом саміту для Росії буде рішення про продовження санкцій на додаткові шість місяців".

"Я думаю, це потужний сигнал, - продовжив чиновник ЄС. - По Азовському морю, я вважаю, ми (Європейська рада - ІФ) прийдемо до письмових висновків. Але письмові висновки, над якими ми ще працюємо, відображають дискусію між міністрами закордонних справ на раді з закордонних справ минулого понеділка".

У своєму листі європейським лідерам Д.Туск теж пообіцяв "висновки, в тому числі про ескалацію в Азовському морі".

Глава Євроради в цьому ж листі повідомив: "Наприкінці денного засідання (13 грудня - ІФ) прем'єр-міністр (Тереза - ІФ) Мей проінформує нас про Brexit".

Виступаючи напередодні в Європейському парламенті з питання підготовки грудневої Європейської ради, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер назвав появу питання про Brexit в порядку денному саміту "несподіваним гостем". "Я здивований, тому що ми домовилися з британським урядом 25 листопада (на позачерговому саміті ЄС, присвяченому угоді про вихід Великобританії з союзу - ІФ)", - сказав глава Європейської комісії.

Він наголосив на неможливості повторних переговорів щодо Brexit і допустив лише уточнення до домовленостей. "Всі повинні знати, що відкликання прохання про вихід не буде", - заявив голова Європейської комісії.

Цю позицію ЄС роз'яснив журналістам європейський чиновник: "Щоб була повна ясність, я тільки скажу, що пані Мей чекає, щоб проінформувати глав держав і урядів про розвиток внутрішніх дебатів в Сполученому Королівстві в контексті ратифікації угоди Палатою громад і стурбованість, що виникли під час цих дебатів. Лідери вислухають пані Мей і пізніше ввечері обговорять гарантії, які вони зможуть або не зможуть дати".

"Але зрозуміло, що при цьому, як випливає із заяв голови Туска або заяв інших інститутів ЄС, або глав держав та урядів, у всякому разі - тих, кому ставив перед собою такі питання, пропозиція про повторні переговори щодо угоди при цьому не ляже на стіл" , - додало джерело.

"Якими б не були гарантії, дані пані Мей, вони не поставлять під питання угоду, досягнуту 25 листопада", - заявив функціонер ЄС.

Відповідаючи на питання про перспективу Brexit без угоди, джерело пояснило: "Дійсно, є проблема: ратифікація угоди Палатою громад. І якщо є проблема ратифікації Палатою громад, лічильник продовжує крутитися, і ймовірність Brexit без угоди зростає замість того, щоб знижуватися. І при існуючих зобов'язаннях як Сполученого Королівства, так і союзу, буде необхідно прискорити роздуми з метою підготовки до реалізації варіанту без угоди".

Він нагадав, що голова Євроради Д.Туск зробив відповідну заяву, в якій уточнюється, що питання підготовки до Brexit без угоди не повинно зніматися з порядку денного. Співрозмовник журналістів додав, що Європейська комісія над цим працює, і, можливо, в четвер увечері її голова Жан-Клод Юнкер внесе додаткову ясність в це питання.

Крім того, в порядку денному саміту ЄС - перше обговорення на такому політичному рівні довгострокового бюджету Євросоюзу на 2021-2027 роки, майбутній саміт ЄС-Ліга арабських держав 24-25 лютого 2019 року, єдиний ринок, міграція, боротьба з дезінформацією, боротьба проти расизму та ксенофобії, кліматичні зміни, питання безпеки і оборони, цивільний діалог.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати