Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Правозахисники створили інтерактивну мапу для відстеження розслідування нападів на активістів

12 жовтня, 16:45
Фото Руслана КАНЮКИ, «День»

Правозахисники презентували  інтерактивну мапу, яка дозволятиме відстежувати хід розслідування нападів та інших видів переслідувань на громадських активістів по всій країні.

Про це повідомляється на офіційному сайті Центру Громадянських Свобод.

Облиття кислотою та трагічна смерть Катерини Гандзюк вперше змусила усіх звернути належну увагу на переслідування громадянського суспільства. Складений її друзями та адвокатами постраждалих список на той момент вже налічував 55 нападів, які мали місце у 2017-2018 роках. З початку цього року Центром громадянських свобод було зафіксовано близько 70 випадків різних інцидентів, які візуально зображені на інтерактивній мапі.

Вперше в Україні створюється онлайн-інструмент, який дасть можливість отримати конкретні відповіді на цілий ряд питань. Як реагують державні органи на такого роду справи? У чому виникають проблеми із розслідуванням на прикладах конкретних кейсів?  Чи завжди громадські активісти звертаються за захистом?

Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод – «Причини такої ситуації з нападами на громадянське суспільство відрізняються сьогодні та у 2013. Сьогоднішня ситуація складніша. Перша причина – слабкість державних органів, які нездатні як попереджати так і забезпечувати належне розслідування таких справ. Друге – це зростання толерантності до насилля. І третє – це побічний ефект від реформи децентралізації, коли утворюються феоди. Якщо там зростає корумпована місцева влада, поліція і суди. В таких випадках місцевий активіст лишається сам на сам з цією системою»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати