Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Простір, дружній до тварин

За час існування кількість оленів на закарпатській фермі зросла з кількох десятків до трьох сотень
10 грудня, 10:52

Ферма плямистих оленів працює з 1987 року у селі Іза на Хустщині. На 57 гектарах землі  її господарям вдалося створити чудові умови для проживання цих тварин з водопоєм, чагарниками та деревами. Це неабияк вплинуло й на популяцію, з кількох десятків колись привезених оленів  їх кількість зросла до трьох сотень.

Вирощують оленів з доброю метою: щороку їм обрізають роги, з яких виготовляють лікарську речовину. Для тварин ця процедура безболісна, панти вони відрощують щороку. На оленів упродовж року приїздять не тільки подивитися, але і погодувати їх спеціальним кормом, який можна придбати на території ферми. Тварини дуже контактні, і як тільки бачать чарівне відерце – одразу скачуть знайомитися.

Однак і про обережність вони не забувають. «Перші дні самка оберігає і ховає свого малюка, ми не підходимо, не втручаємося  у цей процес, аби не відлякати молоду маму. Тому сказати, скільки нових оленят за рік з’являється, не беремося, адже бачимо їх вже тоді, коли мама виводить до інших тварин.  Також вони дуже обережні і бояться шершнів. У нас є дуби, де знаходяться гнізда цих комах, то олені туди навіть не підходять», - розповів «Дню» керуючий фермою пан Богдан.

До зимового раціону тварин входять сіно, зерно та сіль. І дуже вони чекають на відвідувачів з ласощами, тож, плануючи подорож Закарпаттям, обов’язково навідайтеся у гості до цих красенів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати