Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нова професія – за 40 годин

Як волонтерська організація з пошуку роботи для переселенців та бійців АТО стає взірцем для державних центрів зайнятості
02 березня, 10:20

15 тисяч звернень від внутрішньо переміщених осіб та військових — по третині з них люди знайшли роботу, три тисячі роботодавців, задіяних у проекті, п’ять з половиною тисяч подій з навчання клієнтів, 50 стартапів — це лише невелика частина досягнень громадського об’єднання «Центр зайнятості вільних людей». Утворена ще за часів Майдану, організація нещодавно відзначила другу річницю роботи. Здобутки та досягнення вражають, оскільки все робиться силами волонтерів, яких уже кілька сотень по семи містах України, та за підтримки донорських організацій. Від влади активісти нічого не вимагають і не очікують, навпаки — готові поділитися досвідом та напрацюваннями, приміром, із Державною службою зайнятості, яка зараз проходить етап реформування.

«Центр зайнятості вільних людей» — наче мурашник, де кожен знає своє місце і функції: хтось відповідає за консультації з переселенцями щодо вакансій чи складання резюме, хтось допомагає військовим адаптуватися до соціуму, а вже потім знайти роботу по духу, хтось організовує програми навчання чи кар’єрного розвитку, а хтось шукає роботодавців, які готові взяти до себе внутрішньо переміщених осіб чи військових.

«10% ВИПУСКНИКІВ ПОВЕРТАЮТЬСЯ ЯК ВОЛОНТЕРИ»

Найбільше напрацювань організація має в роботі з переселенцями. Допомога волонтерів широка: від звичайної консультації до підтримки у створенні бізнес-проекту. «Є кілька моментів, що заважають переселенцям знайти роботу: різниця на ринку праці у столиці та регіонах, невміння працювати з документами та розірвані соціальні зв’язки. Це сповільнювало процес адаптації і лягло в основу нашого проекту з навчання та розвитку, коли за 40-50 годин даємо людям основи нової професії та майданчик для спілкування з такими ж людьми, — розповідає Віра Лебедєва, координатор програми навчання та розвитку, координатор проекту «Бізнес-інкубатор» для ВПО «ЦЗВЛ». — Нас тішить, що 70% наших випускників самостійно працевлаштовуються протягом одного-двох місяців, 10% повертаються до нас як волонтери. Також нас підтримують представники українського бізнесу, що надали 150 тисяч гривень на гранти для кращих проектів. А Київська бізнес-школа адаптувала швейцарську програму стартапів, і це тепер працює для учасників АТО та переселенців».

Нас тішить, що 70% наших випускників самостійно працевлаштовуються протягом одного-двох місяців, 10% повертаються до нас як волонтери. Також нас підтримують представники українського бізнесу, що надали 150 тисяч гривень на гранти для кращих проектів. А Київська бізнес-школа адаптувала швейцарську програму стартапів, і це тепер працює для учасників АТО та переселенців

Волонтери «Центру зайнятості вільних людей» кажуть, що їхня організація — це оперативна та якісна відповідь на виклики сучасності. Так, у центрі намагаються знайти роботу людині вже зараз, а не у далекій перспективі, бо розуміють, що переселенцю треба утримувати родину, орендувати житло. Приміром, у державних центрах зайнятості такий пошук розтягується на місяці.

НА КАВУ — ДО ПСИХОЛОГА

Роботу з військовими починають не з консультацій чи підбору вакансій, а з соціальної адаптації. «Проект «Воїну — гідна праця» ми почали ще до початку першої демобілізації. Одразу зрозуміли, що просто допомоги з роботою недостатньо, потрібен час для адаптації, — зазначає координатор цього напрямку Оксана Воропай. — Бійці не можуть повернутися до колишнього місця роботи через поранення чи інвалідність, також їм потрібен свій соціум. Тому наш проект — це одночасна робота з ветеранами, їхніми сім’ями, працедавцями та соціумом. Бійцям ми так само допомагаємо з пошуком роботи, складанням резюме, організовуємо курси англійської мови, курси приватних компаній — щоб можна було обрати будь-яку спеціальність для навчання».

Працевлаштувати бійців вдається не завжди одразу. Як відзначає Оксана Воропай, іноді це можливо через рік-півтора: якщо військові мали серйозні поранення, потрібен час на відновлення здоров’я. Часто — і психологічного. Як додаток до проекту «Воїну — гідна праця» з’явилась ініціатива «Чашка кави з психологом». Це неформальне спілкування бійця зі спеціалістом, можливість розкласти все по поличках та створити план на майбутнє. Попит на цей вид допомоги теж є: щомісяця на чашку кави до психолога приходять 10—15 бійців.

Загалом дворіччя проекту волонтери відзначають з хорошими результатами. Відчувають, що потреба у «Центрі зайнятості вільних людей» збережеться ще надовго — тому готові відкривати для себе нові перспективи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати