Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Схема у квадраті

Чому за недобудови колись потужного гравця на ринку нерухомості — «Укрбуду» — заплатить держава?
20 березня, 10:30
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Понад два мільярди гривень потрібно на завершення об’єктів корпорації «Укрбуд». Таку цифру нещодавно назвали в холдинговій компанії «Київміськбуд», яка за дорученням Президента і РНБО буде завершувати розпочаті корпорацією проєкти. Нагадаємо, після літнього банкротства «Укрбуду» держава передала всі недобудови столичній компанії, яка на 80% належить місту. Де візьме кошти «Київміськбуд» на завершення об’єктів? Як стверджують експерти, зараз все йде до того, що за помилки скандального забудовника заплатить держава.

СПАДОК «УКРБУДУ»

Корпорація «Укрбуд» свого часу була одним із лідерів на ринку будівництва нового житла, часто стояла на другому місті після свого конкурента — «Київміськбуду». Більшість об’єктів здавалися в експлуатацію, отже, історій з ошуканими вкладниками не виникало. Щоправда, не всі об’єкти будувалися на законних основах. «День» раніше розповідав про один із комплексів «Укрбуду» — житловий комплекс «Сонячна Рів’єра». Забудовник почав зводити його у прибережній зоні Дніпра, яка відповідно до законодавства має належати абсолютно всім громадянам, оскільки вважається зоною спільного користування. Незважаючи на опір місцевої громади, забудовник продовжував будівництво. А тепер на об’єкті з’явилися працівники «Київміськбуду».

Загалом майно «Укрбуду» — це 21 проєкт на стадії будівництва і 28 комплексів, зданих в експлуатацію. До корпорації входило 18 державних підприємств та 80 приватних компаній. У самій корпорації їх називали «асоційованими членами». Однак, переконані фахівці, це було лише прикриття, за яким із компанії виводилися кошти.

Влітку інвестори почали писати на будівельних форумах, що об’єкти «Укрбуду» заморожуються, а терміни здавання в експлуатацію відкладаються. Масла у вогонь додали заяви власника компанії Максима Микитася про продаж активів компанії «Укрбуд девелопмент» (фірма входила до корпорації). Попри те, що офіційно він керував компанією з 2010-го до 2016 року, а далі пішов з посади через роботу в парламенті, однак продовжував впливати на «Укрбуд» увесь час.

Згодом із заявами про продаж «Укрбуд девелопмент» виступив генеральний директор компанії Олег Майборода. Як коментували тоді ЗМІ, причиною продажу компанії виявився дефіцит оборотних коштів. Кілька керівників будівельних компаній підтвердили, що влітку «Укрбуд девелопмент» шукав півтора-два мільярди гривень на добудову об’єктів.

Неофіційно розглядалася інша версія — Максим Микитись вивів із компанії приблизно півтора мільярди гривень. Звідси й нестача грошей у компанії. Згодом Спеціальна антикорупційна прокуратура висунула Микитасю звинувачення в розкраданні 81 мільйона гривень на будівництві житла для Національної гвардії.

НЕЗАКОННІ ПРОПОЗИЦІЇ

Замість того, щоб розібратися з махінаціями усередині корпорації і знайти винуватців, держава прийняла абсолютно інше рішення. Оскільки інвесторів «Укрбуду» значно більше, ніж в іншої скандальної афери з житлом від «Еліта-центру», аж 13 тисяч осіб, в Офісі Президента вирішили завершити проєкти скандальної компанії. Причому зібралися робити це в дуже оригінальний спосіб.

Нещодавно в соцмережах випадково з’явилася документація із системи обліку публічної інформації КМДА. Це листування ХК «Київміськбуд» із секретарем РНБО, головою СБУ та міністром внутрішніх справ з пропозиціями «врегулювання питання добудови об’єктів «Укрбуду». Також у листах прописані відповідні доручення органам влади від РНБО та Кабміну про те, як слід розв’язувати всі проблеми збанкрутілої компанії.

«Перелік «проблемних питань» розписує різноманітні порушення по 17 об’єктах, але там далеко не всі порушення законодавства від «Укрбуду» — лише ті, які Микитась ще не встиг «порішати», — коментував листування високопосадовців народний депутат VIII скликання Юрій ЛЕВЧЕНКО. — Що ж пропонує «Київміськбуд»? Ідуть суди? Просимо ухвалити в суді рішення на користь незаконного будівництва. Прокуратура намагається повернути незаконно отриману під забудову Міністерства оборони? Просимо прокуратуру відкликати свої позови. Немає дозвільних документів чи незаконне будівництво не можуть ввести в експлуатацію? Просимо незаконно надати дозволи і сертифікати. Порушено земельне законодавство? Просимо незаконно ухвалити відповідне рішення і змінити цільове призначення ділянок. Немає землі під будівництво, яке вже незаконно здійснюється? Просимо надати землю. Порушено вимоги містобудівної документації? Просимо незаконно організувати нову, щоб будівництво стало законним».

Щодо згаданої «Сонячної Рів’єри», то холдинг просить КМДА прийняти в експлуатацію об’єкт, який не має сертифіката на будівництво, а ще списати борг за несплату пайових внесків — це 18,6 мільйонів гривень.

Також у листах ХК «Київміськбуд» пропонує, де взяти гроші на добудову об’єктів: ухвалити постанову Кабміну, відповідно до якої зобов’язати Державну іпотечну установу викупити квадратні метри за ціною, яка не перевищує опосередковану вартість будівництва, встановлену Мінрегіоном і збільшену для Києва у 1,75 разу. «Остання опосередкована ціна для Києва на 2020 рік від Мінрегіону   — 15 937 гривень за кв. м. Тобто Державна іпотечна установа може викуповувати їх за ціною в майже 28 тисяч гривень за кв. м, що суттєво вище за нинішню ціну продажу для більшості ЖК від «Укрбуду», — додає Юрій Левченко.

«ЗАБУДОВНИКИ РЯТУЮТЬ СЕБЕ, А ДЕРЖАВА ПОКРИВАЄ ЗБИТКИ»

На цьому ланцюжок дивних пропозицій не завершується. Раніше гендиректор «Київміськбуду» Ігор КУШНІР розповідав, що компанія веде переговори з Міністерством оборони щодо добудови житлових комплексів «Оберіг-2» та «Арт-хаус», де міністерство виступає стороною договорів. Мовляв, сторони розробляють компромісні механізми, щоб усі спірні питання були вирішені позитивно. «Крім того, холдингова компанія звернулася до київської влади з пропозицією розглянути питання про звільнення об’єктів «Укрбуд» від сплати пайового внеску. Також відбуваються переговори з Державною іпотечною установою про залучення коштів на закупівлю квартир для правоохоронців, що могло б забезпечити необхідну суму для закінчення будівництва об’єктів», — зазначав Ігор Кушнір.

Таким чином, те, що незаконно будував «Укрбуд», автоматично стає законним, а на містобудівні норми і закони всім байдуже?

«Треба розуміти, хто всю цю кашу заварив, маю на увазі передачу об’єктів «Київміськбуду» та підписання відповідного меморандуму, — пояснює експерт з питань містобудування Георгій МОГИЛЬНИЙ. — Велику роль у цьому грає Дмитро Ісаєнко (нардеп та президент Конфедерації будівельників України. — Ред.). У своїх інтерв’ю він акцентує на комплексі «Чарівне місто». Але проблема в тому, що цей комплекс та інші розташовані на украденій Міноборони землі — це партнерські проєкти Микитася та групи Ісаєнка. І дерибанили цю землю завдяки зв’язкам Ісаєнка, він підписував документи, коли був у МОУ ще за часів Ющенка. Він подавав документи, які не мають жодної юридичної сили, але на їх основі приймалися рішення про будівництво. «Чарівне місто»  — це 12 гектарів незаконно отриманої землі, документи підписував нотаріус, який три роки до того через суди не мав права займатися юридичною діяльністю».

«Крім цього, Державна іпотечна установа зобов’язана викупити квартири, але ціни вищі, ніж ті, за якими продавав «Укрбуд», тобто за рахунок бюджету хочуть під виглядом допомоги атовцям та іншим соціальним категоріям, які стоять у чергах на квартиру, передавати квартири в іпотеку, — резюмує експерт. — У нас і так криза перевиробництва житла. Коли починаються нові котловани, ніхто не оцінює потреб ринку. А зараз забудовники рятують самі себе, а держава все це страхує і покриває збитки».

З огляду на непросту ситуацію в будівельному секторі столиці, коли незаконних об’єктів значно більше, ніж чесних, такий підхід до розв’язання проблеми не ставить жодних запобіжників. Якщо хтось із гравців будівельного ринку знову потрапить у кризу, маючи зв’язки з топ-посадовцями, можна ні за що не хвилюватися? Держава підставить плече. Але чи варто?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати