Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Вакцини – рятують, вбивають – інфекції»

МОЗ спростовує поширену в ЗМІ інформацію про загибель дітей після щеплень
31 травня, 11:13

Торік після вакцинації зафіксовано 18 смертей — таку новину вчора розтиражували деякі мас-медіа. Прочитавши це, уявіть, що відчули батьки, чиїм дітям от-от мають зробити профілактичні щеплення, і як потирали руки ті, хто багато років поспіль підтримує інформаційну кампанію, спрямовану проти імунопрофілактики населення. В Міністерстві охорони здоров’я швидко відреагували на черговий інформаційний напад та пояснили, що ці цифри вирвані з контексту. Річ у тім, що днями директор Центру громадського здоров’я Володимир Курпіта в інтерв’ю РБК-Україна назвав число дітей, смерть яких збіглася в часі з проведенням вакцинації 2017 року.

«Проте жодна з цих смертей не була пов’язана з вакцинацією, — пояснюють у прес-службі Мінздоров’я. — Згадані випадки смерті були викликані такими причинами: вроджені вади розвитку (наприклад, коарктація аорти), що призвели до виникнення серцевої та серцево-легеневої недостатності, менінгококцемія, гідроцефалія, пневмонія, синдром раптової смерті, вроджений імунодефіцит та асфіксія (удушення). Проте вже 9 людей в Україні померло від ускладнень кору. Вакцини — рятують, вбивають — інфекції. Виведена в заголовки новин цифра про кількість смертей, що збігалась у часі з вакцинацією, без подання контексту, це маніпуляція і гра на страхах українців».

До речі, хвиля кору охоплює Україну вже вдруге за цей рік. Перший спалах був узимку. Пригадайте, як масово кинулися всі щеплюватися від кору, що аж забракло на всіх охочих вакцин. Тоді з’ясувалося, що щеплення потрібне навіть тим дітям, яких прийняли до дитсадків чи шкіл із довідками про... вакцинацію. Документи виявилися фальшивими. А от хвороба, на жаль, справжнісінька. Тому МОЗ просить ЗМІ не спекулювати на темі вакцинації, тим паче тоді, коли країною знову шириться кір.

Звісно, щеплюватися чи ні — справа добровільна. Але поширення недостовірної інформації нікому не принесе користі. До того ж на захист імунопрофілактики відгукнулося чимало практикуючих лікарів. Так, педіатр Галина Черешнюк прокоментувала на фейсбук-сторінці МОЗ, що за багаторічну практику не бачила випадків смерті саме через щеплення. «Я працювала в країні, де дифтерія та поліомієліт були настільки поширені, що щоденно на амбулаторному прийомі ми приймали десятки таких дітей, — пише лікарка. — Половина дітей помирали від дифтерії чи її ускладнень або залишались інвалідами після перенесеного поліомієліту. Прислухайтесь до свого розуму, а не до рекламних роз’яснень».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати