Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто проґавив?

Власнiсть України можуть заарештувати у США, Франції та Бельгії
17 липня, 00:00

Державна власність України в небезпеці принаймні на території чотирьох держав світу. Йдеться про Сполучені Штати, Бельгію, Францію та Канаду. Учора Міністерство закордонних справ України змушено було визнати складність ситуації, що виникла у зв’язку з арештом літака Ан-124-100 «Руслан» у канадському місті Гузбей 26 червня. Українські дипломати рекомендували прем’єр-міністру Віктору Януковичу «утриматися на даному етапі від польотів літаків, які знаходяться у держвласності України, до країн, в яких визнано рішення Стокгольмського арбітражу (Бельгії, Франції та США), а також оскаржити рішення цього арбітражу».

У Канаді «Руслан» було заарештовано на підставі рішення Арбітражного інституту Стокгольмської торгівельної палати. 30 травня минулого року він задовольнив позов кіпрської компанії «ТМR Energy Limited» до Фонду державного майна України про сплату близько сорока двох мільйонів доларів (нині борг збільшився до $62 млн.). Згодом стокгольмське рішення визнали в інших іноземних державах. Зокрема, у Канаді, де й перебуває під арештом «Руслан». Український літак відіграє роль своєрідної «застави»: або з кіпрською фірмою вирішують усі фінансові питання, або ж літак може піти з молотка для сплати заборгованості. Найнеприємніше, що «Руслан» виявився випадковим заручником ситуації, оскільки підприємство АНТК ім. Антонова не має жодного відношення до боргів Фонду держмайна України. Ще неприємніше, що арештований «Руслан» може виявитися першим у безперервній черзі подальших арештів. І не тільки літаків, а будь-якого іншого майна, що належить державі. Про втрати фінансові не варто й казати. «Руслан» — найбільший серійний транспортний літак у світі. Його вартість залежно від ступеня зносу варіюється від $50 до $150 млн. Ще більшої шкоди може бути завдано іміджу держави.

Керівник прес-служби МЗС України Маркіян Лубківський учора повідомив, що Посольство України в Канаді направило дві ноти до МЗС Канади, у яких зазначено, що арешт літака держпідприємства АНТК ім. Антонова було проведено без відповідних правових підстав, а також висловлено прохання отримати сприяння канадського уряду. 9 липня МЗС звернувся до ФДМ України з пропозицією вивчити можливість оскарження рішення Верховного суду Канади про арешт «Руслана». У зв’язку з цим Посольствам України у США, Франції та Бельгії було доручено вжити всіх можливих превентивних заходів із метою недопущення арешту державних активів на території цих держав.

Як вважають вітчизняні юристи, літак, заарештований у Канаді, в результаті повернуть Україні. Начальник юридичного управління ФДМ Андрій Підгайний вже вказував раніше, що за умови кваліфікованих дій адвокатів АНТК ім. Антонова, яким передано справи щодо позову, апеляція на рішення Стокгольмського арбітражу мають задовольнити на користь української сторони, і літак можуть повернути в Україну вже найближчим часом. У Посольстві Канади в Києві на прохання «Дня» прокоментувати ситуацію, що склалася, відреагували негативно, зауваживши, що все вже й так сказано.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати