Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

26 січня, 00:00

Українці штурмують Європейський суд

Україна у 2005 році опинилася на другому місці за кількістю скарг громадян до Європейського суду з прав людини, поступившись за цим показником тільки Туреччині. Такі дані були оприлюднені на прес-конференції у Страсбурзі, де розташований Європейський суд, повідомляє «Німецька хвиля». Найбільше українці скаржилися на порушення їхнiх прав на розгляд справи незалежним і неупередженим органом правосуддя. Разом з тим, на відміну від попередніх років, у 2005 українські громадяни не подали жодної скарги про порушення їхнiх прав на свободу совісті та віросповідання, вільні вибори і ефективне розслідування. Усього з України до Європейського суду з прав людини в минулому році надійшло 120 скарг. За попередні п’ять років українці подали 100 скарг, повідомляє «Німецька хвиля».

Палестина обрала парламент

У Палестинській автономії вчора пройшли перші за 10 років вибори до законодавчого органу. Правлячій партії ФАТХ протистоїть воєнізоване ісламське угруповання ХАМАС, яке вперше висунуло своїх кандидатів на вибори. Його участь у виборах викликала серйозні побоювання в Ізраїлі, США та Європейському Союзі, де ХАМАС заборонений як терористична організація. Вчора біля виборчих дільниць на Західному березі та в секторі Газа було розміщено тисячі співробітників палестинських служб безпеки. У Газі та на Західному березі зареєстровано майже півтора мільйона палестинців-виборців. Голова автономії Махмуд Аббас висловив сподiвання на те, що результати голосування відображатимуть істинні прагнення палестинського народу.

У Давосі відкрився Всесвітній економічний форум

Економічна експансія Китаю та Індії стане однією з головних тем на відкритому вчора у швейцарському Давосі Всесвітньому економічному форумі, передає Інтерфакс. Зокрема, на форумі обговорюватимуться питання енергозабезпечення Китаю та Індії і вплив попиту на енергоресурси у цих двох країнах на світові ринки. Також буде проаналізовано вплив можливого уповільнення темпів зростання економіки КНР на глобальні перспективи зростання. У рамках тем «Чи повертається Росія на Схід?» та «Росія і світ: сценарії на період до 2025 року» учасники форуму зокрема обговорять причини та наслідки газового конфлікту між РФ та Україною.

Google впроваджує самоцензуру в Китаї

Компанія Google, один із лідерів інтернет-ринку, погодилася блокувати доступ жителів КНР до сайтів з політично некоректним, з погляду китайської влади, змістом. Таким чином, компанія отримає можливість володіти серверами на території континентального Китаю. Google створив версію свого пошуковця китайською мовою кілька років тому. Однак уряд Китаю блокував доступ своїх громадян до сайту. Тепер компанія створила новий сайт — Google.cn — і самостійно блокуватиме доступ своїх користувачів до «заборонених» сайтів. У Google заявляють, що вихід компанії з китайського ринку приніс би більше шкоди, ніж таке компромісне рішення.

Куба мітингує

Президент Куби Фідель Кастро виступив перед учасниками масового антиамериканського мітингу в Гавані, заявивши, що Сполучені Штати намагаються розірвати мінімальні дипломатичні контакти, які існують між двома країнами. Рух у столиці Куби було практично паралізовано. Мітинг було організовано кубинською владою після того, як на будівлі американської дипломатичної місії в Гавані було встановлене спеціальне табло і з 16 січня по ньому почалися трансляції цитат із Загальної декларації прав людини і висловлювань різних борців за свободу. Виступаючи перед учасниками мітингу, Фідель Кастро назвав цей крок американської влади «грубою провокацією».

Іран розгляне російську пропозицію

Іран «позитивно ставиться» до російської пропозиції щодо створення спільного підприємства для збагачення урану, що використовується на іранських АЕС, заявив у Москві голова Ради безпеки Ірану Алі Ларіджані. За його словами, Іран вітає участь у цьому проекті третіх країн. При цьому Ларіджані пригрозив, що у разі передачі іранського досьє на розгляд Ради Безпеки ООН, Іран почне промислове збагачення урану і вийде з додаткового протоколу до договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Пропозиція про СП виникла через побоювання міжнародного співтовариства в тому, що Іран зможе створити власну ядерну зброю, якщо проводитиме збагачення урану на своїй території. «Ідея Росії — хороша, але вона повинна бути розглянута в комплексі відповідно до сприятливих умов, що стосуються часу і місця», — заявив Ларіджані. За його словами, проект потребує удосконалення, про що йтиметься на запланованих на лютий переговорах.

Ходорковського відправили в ШIЗО

Екс-голову ЮКОСу Михайла Ходорковського на п’ять діб було поміщено до штрафного ізолятора (ШІЗО) за порушення правил внутрішнього розпорядку, повідомив учора РІА «Новости» голова Федеральної служби виконання покарань РФ Юрій Калінін. «Начальник колонії міста Краснокаменська прийняв таке рішення, на що мав повне право. Ходорковському вже оголошували догану. Його відправлено до штрафного ізолятора за зберігання заборонених документів та предметів», — підкреслив він. Адвокат Юрій Шмідт, який представляє інтереси Ходорковського, стверджує, що влада спеціально поміщає його клієнта до штрафного ізолятора, «щоб уникнути можливості пом’якшення покарання, а також умовно-дострокового звільнення». До виправної колонії загального режиму, яка розташована за 550 кілометрiв від Чити, колишнього голову ЮКОСу, засудженого на вісім років позбавлення волі, було доставлено з Москви 15 жовтня минулого року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати