Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

22 травня, 00:00

Райс не хоче йти у президенти

Держсекретар США Кондолізза Райс не збирається брати участь у майбутніх, 2008 року, виборах президента Сполучених Штатів і має намір повернутися до викладання після закінчення терміну повноважень нинішньої адміністрації. «Мені подобається бути держсекретарем. І я гадаю, що в наступні останні 18 місяців цієї адміністрації ми зможемо досягнути того, що було заплановано», — сказала Райс. За її словами, вона планує займатися питаннями ізраїльсько-палестинского конфлікту і сподівається, що нинішній адміністрації вдасться «допомогти народам Іраку й Афганістану стабілізувати свою молоду демократію». Вона також висловила сподівання, що Росія та США зможуть встановити інституційні основи й підмурки щодо питань нерозповсюдження та боротьби з глобальним тероризмом. «Можу вам сказати, що 18 місяців, які мені залишилися (на посту держсекретаря), будуть дуже-дуже напруженими», — додала вона.

Кіркілас прийняв керування партією у Бразаускаса

Соціал-демократичною партією Литви (СДПЛ) відтепер керуватиме прем’єр Гядімінас Кіркілас, який перейняв кермо влади у Альгірдаса Бразаускаса. Зміна керівника відбулася на 28-му з’їзді партії, що проходив у Вільнюсі. Соціал-демократ Г. Кіркілас очолює сформований влітку минулого року уряд меншості, в який входять також селяни-народники, «громадянники», представники Союзу лібералів і центру. Підтримку уряду надає й опозиційний Союз Вітчизни (консерватори). 55-літнього Г. Кіркіласа і політичні союзники, і опоненти характеризують як гравця в політичні шахи. На думку спостерігачів, він відрізняється скрупульозністю при плануванні політичних рішень. Г. Кіркілас також характеризується як зважена й дипломатична людина, але іноді вельми рішуча і жорстка щодо своїх опонентів, яка вміє планувати багатоходові комбінації. Він вважається демократичним політиком. Будучи в минулому десятиріччі одним із лідерів посткомуністичної Партії праці, він заслужив репутацію прозахідного політика та прихильника членства Литви в ЄС і НАТО.

Вибори по-в'єтнамськи

У В’єтнамі відбулися вибори в Національні збори (НЗ) країни. Явка виборців у всій країні перевищила 97%. Переважна більшість кандидатів в парламентарії — члени правлячої Комуністичної партії. Компартія В’єтнаму — єдина партія, що виставляє своїх кандидатів, інші кандидати вважаються незалежними. Спостерігачі зазначають, що вибори навряд чи вплинуть на розклад політичних сил у країні. Останніми роками Національна асамблея зуміла досягти деякої незалежності від Комуністичної партії в прийнятті законів і призначенні міністрів. Крім того, законодавці досягли значних успіхів в боротьбі з корупцією. Згідно з місцевим законодавством, результати виборів мають бути опубліковані за тиждень після їх завершення. Перша сесія НЗ нового скликання повинна відбутися не пізніше 20 липня. На ній буде обране нове керівництво країни, в тому числі голова Національних зборів, президент і прем’єр-міністр. 500 депутатів НЗ обираються на п’ять років.

Джордж Буш прийняв генсека НАТО на ранчо

Президент США Джордж Буш прийняв на своєму ранчо під Кроуфордом (штат Техас) генерального секретаря НАТО Яапа де Хооп Схеффера. Пізніше до них приєдналися міністр оборони США Роберт Гейтс і держсекретар США Кондолізза Райс. Генсек НАТО, став 17-м за рахунком відомим політиком, що побував у гостях у Буша на його техаському ранчо. За інформацією Білого дому, в ході дводенних переговорів на ранчо обговорюються ситуація в Іраку і Афганістані, питання європейської ПРО, Косово і ряд інших проблем, включно з питаннями подальшого розширення Північноатлантичного альянсу.

Нобелівський лауреат став президентом Східного Тімору

Колишній прем’єр-міністр Східного Тімору, лауреат Нобелівської премії Миру Хосе Рамош Орта склав присягу як президент країни. Раніше Орта був міністром іноземних справ і прем’єр-міністром Східного Тімору. Довгі роки він прожив у вигнанні, очолюючи боротьбу свого народу за відділення від Індонезії, за що в 1996 році був нагороджений Нобелівською премією Миру. На президентських виборах він отримав майже 70% голосів, значно випередивши спікера національного парламенту Франсішку Гутерреша. Шанана Гужмао, який посідав раніше президентський пост, у червні налаштований боротися за портфель глави кабінету міністрів, який дасть йому більший вплив на становище в країні. Хосе Орта пообіцяв працювати над єдністю і стабільністю Східного Тімору і закликав покласти кінець насильству та сприяти узгодженню розбіжностей між поліцією й збройними силами держави. Крім того, новий глава держави закликав молодь відмовитися від культури вуличних банд. «Помста і насильство не допоможуть, — заявив він. — Ми переможемо тільки серцями і розумом, тільки книгами та комп’ютерами».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати