Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про пріоритети Вишеградського фонду

Карла ВУРСТЕРОВА: «Ми зацікавлені в тому, щоб українське суспільство побачило переваги європейської інтеграції»
25 червня, 10:11
ФОТО АВТОРА

Торік бюджет Міжнародного Вишеградського фонду, який фінансують уряди Чеської Республіки, Угорщини, Польщі та Словаччини, сягнув 7 млн євро. Збільшення фонду на 1 млн євро було призначено на програми в країнах Східного партнерства в рамках нової програми Visegrad4EaP. За час існування від 2000 року Фонд надав українським студентам 350 стипендій (загальною вартістю 1 654 700 євро) та забезпечив підтримку 20 проектам, реалізованим в Україні (на загальну суму 200 тис. Євро). Днями в Київ прибула виконавчий директор Міжнародного вишеградського фонду Карла Вурстерова. Вона побувала в Міністерстві закордонних справ України, щоб дізнатися про пріоритети зовнішньополітичного відомства. Крім того, провела зустрічі з організаціями, які подавали заявки на гранти, а також із тими організаціями, які вже імплементують проекти на гранти фонду. В інтерв’ю «Дню» вона розповіла про пріоритети фонду і про те, яку віддачу очікують у цій організації від реалізації проектів в Україні.

— Коли 2000 року було створено фонд, його мета полягала в забезпеченні злагодженості всередині Вишеградської групи й підтримці громадянського суспільства, контактів між народами, мобільності молоді й студентів. І ці проекти були орієнтовані на чотири країни Вишеградської групи.

У даний момент у число наших пріоритетів входить, перш за все, підтримка розвитку організацій громадянського суспільства у країнах Східного партнерства, передача досвіду і ноу-хау країни Вишеградської групи в період трансформації. На наш погляд, передача вишеградського досвіду сприятиме процесу інтеграції України. Тому ми зацікавлені в тому, щоб українське суспільство побачило переваги європейської інтеграції й зрозуміло необхідність створення інституцій на підтримку трансформацій і європейської інтеграції.

Іншим пріоритетом фонду є регіональна співпраця, передача вишеградського досвіду в цій царині, посилення регіональної співпраці між членами Східного партнерства, а також країнами, охопленими цією ініціативою, і країнами Вишеградської групи.

Також у число пріоритетів фонду входять освіта, підтримка співпраці між освітніми інституціями, зміцнення спроможності освітніх інститутів, а також підтримка незалежних медіа.

А які проекти фонд фінансує в Україні?

— Найбільше коштів серед країн, не членів Вишеградської групи, виділяється Україні. У нас є конкретні програми в рамках Східного партнерства. Мова йде, перш за все, про неурядові організації, підтримку громадянського суспільства, мобільності студентів, університетів у країнах Східного партнерства.

У сферу наших інтересів входить фінансування проектів, що сприяють розвитку прикордонної співпраці. І це стосується не лише України, а й інших країн Східного партнерства. Доданою вартістю Вишеградської групи є регіональна співпраця. Це означає, що ми хотіли підтримувати співпрацю з якомога більшою кількістю країн. Ми намагаємося включити в наші проекти не лише Україну, а й сприяти співпраці України з іншими країнами.

Як приклад, у нас є проект підтримки реформ у секторі безпеки і створення центру передового досвіду. Йдеться про передачу досвіду і ноу-хау країн Вишеградської групи країнам Східного партнерства. До реалізації цього проекту залучено декілька країн: Грузія, Вірменія, Азербайджан, Україна і Молдова.

Ми також реалізуємо проект транскордонної співпраці між Україною та Білоруссю, а також між Україною і Молдовою. Таким чином ми намагаємося поліпшити співпрацю України не лише з країнами Вишеградської групи, а й з країнами Східного партнерства.

У нас є декілька категорій стандартних грантів, які є невеликими за розмірами. А також є гранти, які мають стратегічний характер. Згідно з вимогами, отримати стандартний грант може одна країна Східного партнерства. На отримання стратегічного гранту мають претендувати мінімум дві країни зі Східного партнерства, точніше неурядові організації з двох країни. І при цьому необхідним є залучення хоча б однієї країни Вишеградської групи.

Чи займається фонд підтримкою мас-медіа?

— Медіа відіграють дуже важливу роль у будівництві громадянського суспільства, надаючи незалежну інформацію. Ми отримуємо конкретні пропозиції щодо грантів не лише від України, а й від інших країни Східного партнерства. Тому це мусить бути ініціатива з боку українських організацій, які мають подавати заявки щодо конкретних проектів.

Ми надали грант незалежній асоціації радіотелемовлення в Києві, яка готує програми на соціальні теми. Ми обговорювали в ході візиту можливість реалізації за гранти фонду інших проектів із забезпечення прав людини і підтримки мас-медіа.

Чи бачите ви вигоди від грантів, які надаються Україні?

— Перш за все, дуже важливо, що існує така можливість. Це залучення до спільних проектів людей, експертів, організацій із регіону Східного партнерства і Вишеградської групи. І цей контакт між людьми є дуже важливим. Окрім цього, на мою думку, дуже важливим є те, що країни Вишеградської групи пройшли глибокий трансформаційний період і виконали вимоги, щоб стати членами ЄС і НАТО. Щодо цього ми маємо дуже цінний досвід, що є доданою вартістю у порівняні з іншими країнами.

Я знаю, що ваша країна переживає дуже складний період і сподівається підписати Угоду про асоціацію та поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі. Ми можемо надати наші дуже важливі знання і досвід. Це додана вартість. І це стосується всіх наших проектів.

Також важливим є надання підтримки університетам. На мою думку, майбутнє вашої країни — в освіті. Тому для України дуже важлива ця галузь. Відтак украй необхідним є створення програм для університетів. І ще більш важливішою є мобільність студентів, перед ними мають бути відчинені двері, щоб вони навчалися в країнах Вишеградської групи. А після завершення навчання треба, щоб вони поверталися додому і допомагали розвитку України. Тому ми хочемо здійснювати моніторинг того, як вони працюють, використовують знання на практиці. Така співпраця є насправді дуже важливою.

Крім передачі досвіду, ноу-хау, важливим є обмін поглядами, контакти між людьми. Тому ми хотіли б поліпшити і підкреслити важливість співпраці між країнами Східного партнерства, наприклад, між Україною й Білоруссю, Україною й Молдовою, транскордонної співпраці й співпраці не лише між столицями, а й між регіонами цих країн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати