Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про м’який карантин

Посол Олександр ГОРІН: Зараз ми обговорюємо створення спеціального медикобіологічного кластера на території України, що корейці зробили після 2015 року
30 квітня, 19:32

Станом на 29 квітня в Республіці Корея зафіксовано 10 671 випадків інфікування коронавірусом, і померло від цього небезпечного захворювання 246 осіб. Загальна кількість тих, хто одужав, становить 8922. Як відомо, ця країна однією з перших стала вживати заходи проти поширення епідемії коронавірусу.

«День» звернувся до посла України в Республіці Корея Олександра Горіна з проханням розповісти, як ця країна справляється з пандемією коронавірусу, які заходи вживала влада в боротьбі з цією небезпечною хворобою і як це сприймалось населенням.

«КОРЕЯ Є КРАЇНОЮ, ЯКА ДОСЯГЛА НАЙБІЛЬШОГО УСПІХУ В ОРГАНІЗАЦІЇ БОРОТЬБИ З ПАНДЕМІЄЮ»

— Корея є країною, яка досягла найбільшого успіху в організації боротьби з пандемією. І коли зараз я чую, що Україні слід  брати приклад зі Швеції чи Німеччини і так далі, то це — не зовсім правильно.

Бо в дійсності першою країною, яка дуже серйозно відреагувала на пандемію, була Республіка Корея. В той час, як світ був розгублений щодо пандемії, корейці цілеспрямовано йшли до досягнення однієї мети — побороти цю недугу та ліквідувати.

Тому тут насамперед були здійснені кроки, які називають м’яким карантином. А вже після 5 травня буде вживатися комплекс заходів, який називатиметься карантином повсякденного життя.

Іншими словами, після цієї дати країна буде повертатися до нормального життя, але кожна людина має розуміти, що так, як було досі, вже не буде. Ми завжди будемо жити і перебувати найближчим часом під загрозою того, що з’являтимуться нові виклики подібного плану.

«УСПІХ СЕУЛА ПОЯСНЮЄТЬСЯ ТИМ, ЩО КОРЕЯ БУЛА ПЕРШОЮ КРАЇНОЮ, ЯКА ЗРОБИЛА ВИСНОВКИ З ПОПЕРЕДНІХ ПАНДЕМІЙ...»

— І успіх Сеула пояснюється тим, що Корея була першою країною, яка зробила висновки з попередніх пандемій, чи точніше сказати, поширення хвороби, яка дуже налякала світ 2003 року — Sars — так звана атипова пневмонія. До речі, те, що відбувається зараз — це теж — Sars з коронавірусом 19.

Потім була неприємна ситуація 2015 року, коли Корея пережила кілька серйозних тижнів — близькосхідний респіраторний синдром Mersa, або його ще називають верблюжий грип.

Тоді корейський уряд не був готовий до цього і його, а також тодішнього президента, серйозно розкритикували. І це сталося завдяки соціально активному корейському суспільству. Можу нагадати, що до цієї пандемії, кожної суботи і неділі в центрі Сеула постійно відбувалися демонстрації за когось чи проти когось, скажімо, на підтримку міністра юстиції чи проти нього. Іншими словами, дуже активне населення Кореї бере участь у оцінці діяльності свого уряду і конкретно президента.

Коли в Китаї розпочалась хвиля захворювань, то це було серйозно сприйнято в Кореї. І країна задіяла всі свої можливі ресурси. Корейський уряд ухвалив заходи практичного, санітарно-епідеміологічного та зовнішньополітичного характеру. У цьому разі влада була готова до того, щоб дати відсіч цій пандемії.

І це один з найбільш серйозних, як на мене, висновків, які можна зробити з того, що ця пандемія привнесла в життя Кореї.

«У КОРЕЇ БУЛО ВВЕДЕНО ЛИШЕ ОДИН ПРЕВЕНТИВНИЙ ЗАХІД — ЗАКРИТТЯ ВСІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ КРАЇНИ»

— А які конкретні заходи вживав уряд, щоб зупинити пандемію?

— Передусім було створено штаб з боротьби з коронавірусом на чолі з прем’єрміністром, у роботі якого беруть участь керівники всіх центральних органів виконавчої влади.

Одразу з резервного фонду було виділено 100 трлн корейських вон (приблизно $80 млрд) на забезпечення оперативних заходів та допомоги бізнесу.

Слід відзначити, що було введено заборону на експорт медичних засобів за кордон. Продаж тестів на коронавірус дозволили після того, як був задоволений внутрішній попит. Продаж тестів за кордон розпочали лише наприкінці березня — на початку квітня.

З точки зору санітарно-епідеміологічних заходів було створено колцентр 1339, який працює кількома мовами: корейською, англійською, японською, китайською та російською.

Щодо превентивних заходів. У Кореї було введено лише один превентивний захід — закриття всіх навчальних закладів країни.

Пояснення дуже просте. По-перше, студенти поверталися з канікул, дехто повертався з Китаю, де вже почався спалах пандемії. Уряд не забороняв повернення, але всі, хто повертався, змушений був навчатися дистанційно по Skype чи по внутрішньому телебаченню прослуховувати курси, записані на спеціальних студіях в університетах.

Мою дружину попросили виступити з кількома лекціями. Зокрема вона читала лекції на тему країнознавство, кроскультурні проблеми, які виникають, взаємодія між країнами, людьми, різними культурами. І для цього вона ходила в університет, де на спеціальних студіях у спеціально обумовлений час записували її лекції. І час для цього сплановували так, щоб продовжувати навчальний процес, а також зберегти здоров’я викладачів, які читають лекції, і студентів, які слухають. 

Було заборонено проведення публічних заходів, ярмарків, фестивалів, концертів, спектаклів, спортивних змагань та демонстрацій.

Хочу особливо наголосити на забороні демонстрацій. Це було зроблено для того, щоб під час пандемії, коли все заборонено, на центральній площі не збиралися люди мітингувати. А такий випадок був, поліція дуже наполегливо і чемно змусила демонстрантів припинити це, щоб усі дотримувались меж, які було встановлено урядом. Ця заборона була введена тимчасово, і вона не означала заборону свободи демонстрацій. Це було зроблено для того, щоб запобігти поширенню цієї хвороби.

До речі, хвороба в Кореї почала поширюватись дуже активно через місцеву релігійну секту. Одна жінка приїхала з Китаю і потім змогла відвідати молитовні дома в місті Тегу. Як писалося в пресі, кількість людей, з якими вона зустрілась, сягала тисячі.

І тут слід відзначити введення урядом цікавої практики. Цю жінку знайшли і потім відстежували всіх членів цієї релігійної секти, з якими вона спілкувалась. Ба більше, коли окремі з них не хотіли стати публічними, то їх за допомогою права змусили розкритися для того, щоб можна було відслідкувати всіх тих, хто був присутнім на цих службах і хто міг стати і став потенційним носієм інфекції. У такий спосіб це відстеження проводилося тоді і зараз.

ФОТО REUTERS

«КОЛИ ВЛАДА ДІЗНАВАЛАСЬ, ЩО ХТОСЬ СТАВАВ ХВОРИМ, ТО ЦЮ ОСОБУ ВІДСТЕЖУВАЛИ ПОВНІСТЮ ЗА ЛОКАЦІЄЮ ЇЇ ТЕЛЕФОНА»

— Як це робиться?

— Під час Mersa 2015 року було прийнято рішення про те, що в зв’язку з необхідністю відслідковування захворілих, щоб вони не поширювали хворобу і щоб отримати персональні дані, не потрібен дозвіл цієї особи.

Коли влада дізнавалась, що хтось ставав хворим, то потім цю особу відстежували повністю за локацією її телефона. Траплялись кумедні випадки, коли людина доїжджала до червоного кварталу і всі починали думати, що вона пішла до повій. А ця людина, виявляється, зайшла в магазин, що розташовується поряд.

Як тільки стає відомо, що людина захворіла, по районах мобільним передається спеціальний сигнал і, за потреби, передається її мапа локації та її маршрут, щоб люди, які перебувають поруч, могли звернутися для того, щоб їх перевірили на коронавірус.

І кожна людина, яка перебувала на цьому маршруті, показує і каже, що хоче, щоб її перевірили і зробили тест на коронавірус.

«ЛІКУВАННЯ ВІД ІНФЕКЦІЙ У КОРЕЇ БЕЗОПЛАТНЕ ДЛЯ ВСІХ, НАВІТЬ ДЛЯ ІНОЗЕМЦІВ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ НЕЛЕГАЛЬНО»

— А скільки коштує такий тест чи його роблять безоплатно?

— Спочатку це робилось безоплатно. Це зокрема стосується тих, хто справді захворів. А тепер, коли хтось хоче зробити такий тест, то він коштує приблизно 270 тис. корейських вон ($225).

Слід зауважити, що з лікарень, наприклад, у двір чи десь інде було винесено спеціальну службу, яка займається коронавірусом. Або для цієї мети просто на вулиці влаштовуються спеціальні намети. Тому якщо в людини є симптоми коронавірусу, вона може туди звернутися і їй безоплатно зроблять тест. Після цього людину доправляють у спеціальну лікарню і роблять те, що необхідно зробити. 

— А лікування платне чи ні?

— Річ у тім, що лікування від інфекцій у Кореї безоплатне для всіх, навіть для іноземців, які перебувають нелегально. Щоб нелегальні мігранти не стали носіями хвороби, а лікувалися, корейці зробили свого роду нестандартне пом’якшення режиму і лікують безоплатно нелегальних мігрантів.  

 Якщо порівняти це з Росією, яка оголосила, що буде висилати мігрантів і всі мігранти і безхатченки розбіглися, щоб їх не піймали.

«КОРЕЙЦІ ДУЖЕ СЛУХНЯНІ І ДОВІРЯЮТЬ УРЯДУ, КЕРІВНИКАМ ДЕРЖАВИ. ЯКЩО ЇМ СКАЗАЛИ, ЦЕ ТРЕБА РОБИТИ, ТО ВОНИ ПРИСЛУХАЮТЬСЯ»

— Можете детальніше розповісти про карантинні заходи, носіння масок і обмеження для громадян Кореї?

— По-перше, в Кореї метро, пасажирський транспорт не припиняло роботи, не закривався головний парк у Сеулі. Натомість була введена практика соціального дистанціювання. Вона передбачає, що люди мають перебувати на відстані два метри одне від одного, щоб не заразитися. 

Усі зобов’язані ходити в масках. Утім, жорсткого наполягання на тому, щоб носити маски, як такого, немає. Люди всі прекрасно розуміли, що маски треба одягати і в них ходити.

Разом з тим серед початкових конкретних заходів із недопущення поширення коронавірусу був 14-тиденний карантин. Якщо людина прибула з місця, де був коронавірус, то вона мала залишатися вдома протягом 14 днів і їй навіть приносили їжу. А якщо людина проходила карантин у спеціально визначених місцях, то її забезпечували кількаразовим харчуванням, а також забезпечували телевізором та високошвидкісним інтернетом. Усі ці методи були спрямовані на те, щоб людина перебувала в самоізоляції.

Що стосується менталітету. Корейці дуже слухняні і довіряють урядові, керівникам держави. Якщо їм сказали, це треба робити, то вони прислухаються до цього.

Загалом тут не було проблем, пов’язаних з виходом з самоізоляції. Хоча можу назвати два такі випадки, коли порушувалась самоізоляція і люди потрапляли навіть у в’язницю.

Наприклад, з самого початку епідемії були введені штрафи за недотримання карантину, який становив спочатку 3 млн корейських вон, ($2,5 тис.), а пізніше був збільшений до 10 млн корейських вон (приблизно $8,5 тис.) або до одного року тюремного ув’язнення.

Для іноземців — це депортація. Якщо немає зв’язку з країною, куди треба відправити порушника, тоді він перебуває в СІЗО доти, поки це не відбудеться. Наскільки мені відомо, було депортовано пару з В’єтнаму, бо з цією країною є ще авіасполучення.   

«ЗАВОДИ І ФАБРИКИ ПРАЦЮЮТЬ З ДОТРИМАННЯМ УХВАЛЕНИХ УРЯДОМ ВИЩЕ САНІТАРНИХ НОРМ»

— А як щодо роботи фабрик і заводів, пандемія вплинула на їх роботу?

— Заводи і фабрики працюють з дотриманням ухвалених урядом санітарних норм. Але коронавірус, звичайно, теж серйозно позначився на їх роботі. Наприклад, корпорація «Хюндай» закрила всі свої заводи на території інших країн, крім Китаю і власної території.

Можу вам навести останні дані. Дев’ять нових випадків зараження коронавірусом, п’ять із яких виявлено під час обов’язкового тестування осіб, що прибувають з інших країн. Існує ще авіасполучення, в Кореї його не закривали, але скоротили дуже багато рейсів. Сюди прилітають люди і обов’язково їх тестують.

Наведу приклад, нещодавно одним із рейсів, який прилітав до Кореї, щоб забрати медичні засоби, зокрема халати, спеціальний одяг. Цим літаком з Києва прилетіли корейці і прилетіла в посольство сім’я нашого водія. Вони мали вилітати 26 лютого, але тоді все закрилось. І ось яка була процедура в аеропорту, з якою ознайомили дипломатичний корпус.

Усім, хто прибуває до Кореї, роблять тест у аеропорту і на один день забирають у санаторій — місцевий будинок відпочинку. І там вони перебувають протягом однієї доби. За одну добу повністю проводиться цей аналіз. Усе це робиться за рахунок корейської сторони. Ніхто з приїжджих нічого не сплачує. І за добу отримують результат і якщо вони здорові, якщо в них немає коронавірусу, їх забирають і розвозять за призначенням.

Якщо раніше тих, хто прибув у Корею, тримали 14 днів на карантині вдома в самоізоляції, то з введенням цього тесту, який зараз проводять корейці, це скоротилося до одного дня.

«ЗАХОДИ, ЯКІ ВЖИВАЄ УРЯД, ДОПОМАГАЮТЬ КОРЕЇ ЗАЛИШАТИСЯ НА ПЛАВУ І БУТИ ВПЛИВОВИМ ЧЛЕНОМ МІЖНАРОДНОЇ СПІЛЬНОТИ»

— А як уряд допомагає бізнесу і громадянам, які потерпають від епідемії?

— Хотів би звернути увагу на те, як, попри складну економічну ситуацію,  корейці допомагають населенню та бізнесу.

Адже через коронавірус у першому кварталі ВВП Кореї скоротився на 1,4%, експорт відповідно на 2%. У березні промислове виробництво знизилось на 0,3%, обсяги наданих послуг — на 4,4%, рівень безробіття становив 4,2%. За 20 днів квітня експорт з Кореї скоротився на 27% і в квітні вперше за 99 місяців виникло негативне сальдо в зовнішній торгівлі Кореї.

Щоб пом’якшити наслідки пандемії, уряд Кореї у співробітництві з парламентом та президентом виділив $124 млрд.

Зокрема йдеться про те, що пакети прямої допомоги на кожну родину становлять $800. Залежно від розміру родини додатково для стимулювання споживання буде ще виділено $330 — 660 на родину. І це не просто готівка, а кошти надаються у вигляді купонів на купівлю товарів або подарункових сертифікатів.

Підтримка передбачена всім рівням економіки, і великим корпораціям, і малому бізнесу, і приватному малому бізнесу, так званим фрілансерам. По $406 буде виплачено кожному з 930 тис. фрілансерів, які є в Кореї. На підтримку KoreanAir виділено майже $9 млрд, $8 млрд виділено на підтримку зайнятості, $1 млрд на забезпечення ліквідності морських перевізників.

Що цікаво, Корея стала першою країною в світі, яка скоротила свій військовий бюджет на 2% — $738 млн. 

У цьому випадку ми можемо сказати, що заходи, які вживає уряд, допомагають Кореї залишатися на плаву і бути впливовим членом міжнародної спільноти і тут з’явився новий термін «коронавірусна дипломатія», який корейці застосовують щодо себе.

До Кореї стали звертатися за допомогою, і не лише матеріальною, але за допомогою поділитися досвідом. Наприклад, корейців запитували, які існують протоколи лікування і як вони реалізуються.

Звичайно, всі хотіли б переговорити з корейськими лідерами. І вони вибрали для себе таку формулу: в одну групу виділили країни, коли відбуваються переговори між президентами, і другу —  коли переговори на рівні міністрів закордонних справ. У нас це відбулося на рівні президентів.

І тут слід зазначити таке: в Кореї 11 день поспіль фіксують захворювання коронавірусом 15 або менше осіб. І якщо до 5 травня цей показник не виходитиме за ці межі захворюваності, то з 5 травня передбачено комплекс заходів так званого карантину повсякденного життя.

— Що він передбачає?

— Значне зменшення обмежень для громадян країни перебування порівняно з запровадженим 22 березня комплексом заходів соціального дистанціювання. Зокрема будуть відкриті для відвідування парки та місця відпочинку на природі, дозволена обмежена діяльність спортивних і релігійних та розважальних закладів. Водночас громадяни, як і раніше, мають уникати людних місць, коли це не потрібно, не виходити зайвий раз із дому, коли це непотрібно і дотримуватись усіх заходів профілактики. Як результат, на даному етапі вони розпочали процес перепрофілювання перших 12 лікарень із 67, які приймали на лікування хворих з коронавірусом. Загальна кількість ліжок, яка в них була для лікування, — 7500. 

«ЗАРАЗ МИ ОБГОВОРЮЄМО СТВОРЕННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО МЕДИКОБІОЛОГІЧНОГО КЛАСТЕРА НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ»

— Чи вплинула пандемія коронавірусу на роботу посольства?

—  Вплинуло. Тепер якщо ми проводимо зустрічі, то вони мають бути необхідними. Тобто зустріч не має бути ради того, щоб зустрітися чи познайомитись. Це зустріч, що має практичне значення, і може нам принести результат. Зараз ми обговорюємо створення спеціального медикобіологічного кластера на території України, іншими словами це те, що корейці зробили після 2015 року.

У нас є пропозиція від корейців і я повідомляю Київ про те, що ми можемо зробити такі заходи, які зробила Корея 2015 року для того, щоб бути готовими до того, що відбувається зараз і відбуватиметься далі, аби стати такою самою, як Корея, країною, яка використовує пандемію, щоб розвивати свою економіку.

До речі, Корея виступає за те, щоб у межах міжнародного співтовариства їхні тести на коронавірус було визнано стандартом, який використовуватимуть у будь-яких інших заходах. Крім того, Корея налагодила дуже швидко виробництво спеціальних костюмів, масок. Пропозиція цікава і, звичайно, що ми будемо продовжувати роботу в цьому напрямі.

Прийом консульський проводиться лише для того, щоб вирішити якісь нагальні питання потреби, наприклад, закінчився паспорт людини.

Ми працюємо дистанційно,  в мене робочий день починається о третій годині дня і закінчується о третій годині ночі.  

Протягом чотирьох тижнів ми займаємось вирішенням питань із прийому літаків, допомагаємо тим, кому треба тут купити захисні костюми, а в Кореї за якістю медичні засоби найкращі.  250 тис. таких костюмів було вивезено сімома літаками.

Ми також беремо участь у процесі постачання в Україну цих украй необхідних засобів захисту лікарів і всіх, хто має справу з боротьбою з коронавірусом.

Наше посольство організувало доставку сто тисяч тестів на коронавірус через  DHL. Ці тести було закуплено за українські кошти в компанії, яка має європейський та американський сертифікат і на цей момент є найкращим корейським виробником тестів.

«КОРЕЙСЬКА СТОРОНА УХВАЛИЛА РІШЕННЯ НАДАТИ УКРАЇНІ ГУМАНІТАРНУ ДОПОМОГУ НА СУМУ $700 ТИС.»

— Чи звертався український уряд за допомогою до корейської влади?

— Дійсно, наш уряд звертався з проханням про надання гуманітарної допомоги і як оголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після того, як відбулася телефонна розмова нашого президента з президентом Кореї, корейська сторона ухвалила рішення надати Україні гуманітарну допомогу на суму $700 тис. При цьому $300 тис. з них пішло на закупівлю тестів або іншої продукції подібного плану, а $400 тис. — передано в об’єднаний фонд гуманітарної допомоги для України в межах ООН.

Як вплинула пандемія коронавірусу на двосторонню співпрацю між нашими країнами?

— Скажімо, так. Я вам наведу цифри, а ви самі зробите висновки. А цифри такі: За даними статистики України, в січні 2020 року українсько-корейський товарообіг зріс на 73,1%, склавши $205 млн. При цьому український експорт становив $163 млн  — зростання на 140%, а імпорт з України до Кореї $65 млн — зростання на 0,4%. У нас уперше з’явилось позитивне торговельне сальдо з Кореєю.

Під час розмови президентів якраз обговорювалось питання, що коронавірус не має стати гальмом торгівлі, що не можна ховатись за коронавірусом і вводити якісь протекціоністські заходи.

У цьому плані в нас є непогані перспективи. Тим паче ми зараз обговорюємо можливість інвестицій в Україні в медикобіологічний кластер. На першому етапі, якщо все вийде, корейські інвестиції становитимуть 10 — 12 млн доларів.

Тут мені хотілось також відзначити плідну співпрацю нашого дипломатичного відомства в Сеулі та з Посольством Республіки Корея в Україні, завдяки чому розвивається плідна співпраця між нашими країнами.

«ДЛЯ НАС ВАЖЛИВО ЯКИМОСЬ ЧИНОМ ВИХОВУВАТИ СОЦІАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ...»

— Які уроки чи висновки має винести з корейського досвіду боротьби з коронавірусом наша країна?

— Перший урок, який має винести наша країна, яка співмірна за чисельністю населення з Кореєю, треба дуже швидко діяти до того, щоб хвороба не спровокувала якусь кризу в суспільстві, щоб були подолані всі бюрократичні бар’єри на шляху введення заходів, про які я згадував вище. В Кореї, це робилось, виходячи з ситуації.

По-друге, корейці стали масово застосовувати тести, відстеження і  дії влади були спрямовані на те, щоб стримати розвиток цієї хвороби.

Я дам вам таке порівняння: тут не можливо собі уявити, щоб народ повністю проігнорував застереження влади — не йти на Пасху, і пішов на цю Пасху і щось там цілував. Такого тут немає, тому що існує соціальна відповідальність людей.

По-третє, для нас важливо якимось чином виховувати соціальну відповідальність — перед своєю родиною, своїми сусідами, перед тими, хто поруч, для того, щоб стримувати отакі пандемії.

Ця пандемія не дуже страшна, але є сценарій, який показує, що може бути ще гірше, щось подібне в майбутньому. А щоб цього не було, треба готуватися для цього.

У Кореї з 2015 року, побачивши появу вірусу, який треба лікувати, влада ввела обов’язкове правило, що в кожній лікарні має бути палата з пониженим тиском. Це робиться для того, щоб ці віруси не поширювались назовні, а лишалися всередині. І це було обов’язково зроблено. І перші інфіковані коронавірусом пацієнти поступали в такі палати.

Ба більше, коли існує підозра на коронавірус і коли людина обстежується і чекає на результати аналізу, то її тримають у спеціальному вагончику з пониженим тиском. Крім того, є автомобілі швидкої допомоги, з пониженим тиском усередині, щоб не поширювати вірус при перевезенні людини або щоб захистити медичних працівників при перевезенні хворого. 

І нам слід скористатися згаданою вже мною пропозицією корейців створити медикобіологічний кластер в Україні, який би виробляв засоби захисту, тести і так далі.

Зараз ця пандемія не закінчилась і кажуть, що закінчення може буде в березні наступного року. Також очікується повторення нової хвилі коронавірусу наприкінці цього року.

Нам було б не погано мати такий кластер, щоб не їздити і завозити продукцію, яка неякісна і невідома, за гроші, а мати в себе виробництво і експортувати навіть у Африку чи Близький Схід, чи в Індію.

Звичайно, тестування, яке показало свою високу ефективність особливо на першому етапі, коли за його допомогою можна було організовувати процеси. І коли в результаті тестування з’ясовувалось, що  люди не інфіковані, то їх не обмежували в пересуванні. Іншими словами, я хочу сказати, що в Кореї карантин побудований на здоровому глузді.

Кого слід ізолювати, ізолювали, кому потрібно, той самоізолювався. Але ринки працюють, магазини працюють. Звичайно, на вулицях людей менше, в магазинах теж менше.

Важливо зазначити те, що в Кореї подавалась дуже справедлива відкрита і правдива інформація, яка вносила спокій. Для цього на самому початку були прийняті відповідні закони, які забороняли поширення чуток і паніки.

І крім того, корейці відразу почали боротися зі спекуляцією масками. Бо спочатку, коли виник дефіцит масок, були люди, які намагались відправити маски за кордон. І досі діє заборона на вивіз із Кореї масок типу KF, які мають посилений захист проти пилу і проти всіх вірусів.

Можливо, найближчим часом вони будуть їх експортувати, але за спеціальним запитом.

Питання в’їзду і виїзду з країни. В міжнародному аеропорту було запроваджено температурний скринінг, а потім тест на коронавірус. У результаті знялась необхідність сидіти два тижні на карантині.

Для того, щоб перевозити людей, вони виділили 200 таксі з водіями в спецодязі, які транспортували осіб до місць проживання, де ті будуть проходити тест на коронавірус. Вони в такий спосіб захищали людей, які могли бути інфікованими при перевезенні. Це такі дії, які прості, але дуже важливі.

Автоматично було подовжено іноземцям з візами дозвіл на проживання на території Кореї до кінця квітня і, можливо, це буде подовжено.

«В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ В КОРЕЇ БУЛИ ПРОВЕДЕНІ ПАРЛАМЕНТСЬКІ ВИБОРИ, НА ЯКИХ ПЕРЕМОГЛА ПРАВЛЯЧА ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТІЯ»

— І найголовніше, я хотів би відзначити те, що в умовах пандемії в Кореї були проведені парламентські вибори, на яких перемогла правляча Демократична партія, отримавши 179 місць у 300 місному парламенті. Це і є прояв довіри, яку виявило населення до свого уряду, насамперед до правлячої партії. В голосуванні взяло участь 66,3% тих, хто мав право голосу.

Для того, щоб люди змогли проголосувати, влада зробила таке. Щоб люди не скупчувались, було додано два додаткові дні до  виборів. Зокрема в суботу, неділю і в середу, яка була неробочим днем.

Щоб проголосувати могли люди з симптомами хвороби, ті особи могли прийти на дільниці голосування після закінчення загального голосування о шостій годині вечора. І вони могли протягом години проголосувати.

Щоб зменшити можливість передачі коронавірусу шляхом дотику, раніше виборці ставили відбиток пальця, тепер стали використовувати інші засоби ідентифікації.

І це той випадок, коли можна сказати, що країна пройшла випробування пандемією і буде виходити з неї на всіх напрямах з дуже позитивними результатами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати