Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Двері ЄС відкриті…»

Х'юґ МІНҐАРЕЛЛІ: Але сьогодні Україна має зосередитись на імплементації угоди про асоціацію між Україною та ЄС
06 липня, 20:31

На передодні чергового саміту Україна-ЄС, який відбудеться 13 липня в Києві, почути позицію головного європейського дипломата особливо цікаво. "Європейці мають приїхати до України та відкрити її для себе." На переконання пана Мінґареллі Україна - є багатою країною майбутнє якої залежить від успішного впровадження реформ. Посол підкреслив, що мешканці Західної Європи мають дуже вузьке уявлення про Україну. На жаль це не допомагає Україні в залученні інвестицій та боротьби за серця європейців. Україні є чим пишатись, але про це мало хто знає.

Як завжди тема реформ, особливо анти-корупційних, зайняла провідну тему розмові з послом ЄС. "Ви маєте найродючіші землі в Європі, висококваліфіковану робочу силу. Якщо б Україна була менш корумпованою, то була б привабливою для інвесторів." Залежно від вирішення питання корупції залежить майбутнє України.

Посол визнав, що Європа знаходиться в певній кризі і тому питання вступу нових членів наразі є проблематичним. "ЄС треба вирішити низку питань перед тим як приймати нових членів. Завдання номер один – подолати виклики сьогодення."

«ТВЕРДЖЕННЯ, ЩО УКРАЇНА БІДНА КРАЇНА ТА ПОТРЕБУЄ ФІНАНСОВОЇ ДОПОМОГИ, ЗА СЛОВАМИ ПАНА МІНГАРЕЛЛІ, ЦІЛКОМ НЕ ВІДПОВІДАЄ ДІЙСНОСТІ»

Ілона ЛОЖЕНКО, Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого:

Бесіда із Х’югом Мінгареллі познайомила школярів Літньої школи із баченням розвитку України країнами-членами ЄС. Він розповів про те, що попри кроки, які здійснюються для інтеграції в Європейський Союз імідж України залишається досить сумнівним. Можливо причиною цьому не достатня кількість роботи проведена міністерством закордонних справ для гідної презентації країни. Твердження, що Україна бідна країна та потребує фінансової допомоги, за словами пана Мінгареллі, цілком не відповідає дійсності. Адже наша країна має багато активів, зокрема, родючі землі, досвід створення продукції для різних галузей економіки та сільського господарства, високий рівень освіченості населення та володіння новітніми технологіями. Що, звісно, не може не тішити. За його словами усе, що потрібно Україні для трансформацій – гідне представництво на усіх рівнях, зменшення рівня корупції та встановлення верховенства права. Тоді Україна зможе залучити до співпраці нових інвесторів та представити себе як успішну та перспективну державу. Сьогоднішній діалог є важливим для розуміння та аналізу різнобічних проблем країни та опрацювання досвіду інших, хто вже іде на крок попереду.

«МИ МАЄМО ПОЗБАВИТИСЯ КОМПЛЕКСУ МЕНШОВАРТОСТІ І НАРЕШТІ ВІДБУТИСЬ ЯК КРАЇНА, ЩО ЗДАТНА СЕБЕ УТРИМУВАТИ»

Христина ШКРЯБІНА, Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова:

 «ЄС найближчим часом не прийматиме нових членів, з економічних причин. Але це не означає, що Україні варто зупинятись. Ви маєте бути реалістами». Ця думка пана Мінґареллі вкотре наголошує на тому, що Україна має пройти свій шлях самостійно. Думаю, це важливо не для ворогів, не для міжнародної спільноти, а саме для українців. Ми маємо позбавитися комплексу меншовартості і нарешті відбутись як країна, що здатна себе утримувати. І тоді будь-які слова ворога про Україну як про «failed state» не матимуть сили ані перед уразливою частиною населення, ані перед усім світом.

Детально про розмову з головою Представництва ЄС в Україні, у якій було заторкнуто дуже багато цікавих тем, читайте у наступних числах «Дня».

Літня школа журналістики відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати