Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Стимул для ядерних амбіцій Тегерана

Чим загрожує вихід США з ядерної угоди з Іраном?
10 травня, 19:10
ФОТО REUTERS

Днями президент США Дональд Трамп заявив, що США вийдуть із ядерної угоди з Іраном, наголосивши, що ця країна є головним спонсором тероризму у світі. «В основі цієї іранської ядерної угоди була «брехня», про що є докази», — цитує американського президента «Голос Америки». Трамп наголосив, що рішення ухвалив після консультацій із союзниками.

Глава Білого дому неодноразово погрожував вийти з цієї угоди. Так званий Спільний всеосяжний план дій було підписано в липні 2015 року у Відні США, Китаєм, Францією, Великобританією, Німеччиною, Росією з одного боку та Іраном — з іншого. Тоді в обмін на полегшення економічних санкцій Іран погодився згорнути свою ядерну програму.

РЕАКЦІЯ ЄВРОПИ

Президент Франції Еммануель Макрон у інтерв’ю DW i ARD назвав рішення американського колеги помилкою. На його думку, європейці мають дотримуватися вимог угоди і додав, що її слід розширити та доповнити. Канцлер Німеччини Ангела Меркель, а також верховна представниця ЄС щодо безпекової та зовнішньої політики Федеріка Могеріні запевнили Тегеран у подальшому дотриманні своїх зобов’язань. Наступного тижня представники трьох підписантів угоди — Німеччини, Франції та Великобританії — обговорять її майбутнє.

РЕАКЦІЯ ІРАНУ

Президент країни Хассан Рухані заявив, що Вашингтон таким чином продемонстрував, що він не поважає своїх зобов’язань. «Я наказав Організації з атомної енергії Ірану бути готовою до дій, щоб у разі необхідності ми могли відновити наше збагачення на промисловому рівні без обмежень», — цитує слова іранського лідера Бі-Бі-Сі. Водночас він запевнив, що почекає кілька тижнів і якщо «мету угоди буде досягнуто в кооперації з іншими її членами», вона залишатиметься чинною.

ДУМКИ ЕКСПЕРТІВ

Старший науковий співробітник Iнституту Брукінгза, екс-посол США в Україні Стівен Пайфер написав у Twitter, що «це нерозумне рішення ізолює США, уступить високий дипломатичний ґрунт Тегерану і створить нову можливість для Росії вбити клин між США та Європою».

«США та наші союзники могли натиснути на балістичну програму Ірану та підтримку ним терористів і без виходу з ядерної угоди, — зазначив у соцмережі дослідник Стенфордського університету і колишній посол США в Росії Майкл Макфол і додав: — Сподіваюсь, що Дональд Трамп має якусь хитромудру стратегію розв’язання іранської загрози. Але боюся, що її немає».

Тим часом сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем підтримав рішення Трампа. Він зазначив, що документ містив «фатальні недоліки» у сенсі контролю ядерних амбіцій Тегерана і згодом країна могла би збагачувати та переробляти уран без обмежень. «Це, примусило би наших арабських союзників взятись за створення власної ядерної зброї для протидії більшій загрозі з боку Ірану», — написав він у листі.

«СИТУАЦІЯ НА БЛИЗЬКОМУ СХОДІ БЕЗПОСЕРЕДНЬО ПОВ’ЯЗАНА З НАЦБЕЗПЕКОЮ УКРАЇНИ»

«День» звернувся до експерта з проханням прокоментувати це рішення американського президента та розповісти, якої позиції слід дотримуватися Києву в цьому питанні:

В’ячеслав ШВЕД, завідувач відділу історії країн Азії та Африки Iнституту всесвітньої історії НАН України:

— По-перше, про тверде рішення Трампа вийти з ядерної угоди з Іраном свідчили його призначення в березні цього року двох запеклих «яструбів» — Джона Болтона і Майка Помпео — на посади радника з нацбезпеки та Держсекретаря. В нього була створена команда, яка була налаштована на пряму конфронтацію з Іраном.

По-друге, Трампа підштовхнуло до цього несприйняття ним тих рішень, які ухвалював попередній президент Барак Обама. Якщо Обама був ініціатором угоди 2015 року, тоді за логікою Трампа цей документ жахливий і його треба знищити та створити щось абсолютно нове.

По-третє, до цього рішення Трампа стимулювала позиція Саудівської Аравії та Ізраїлю. Ці країни та їхнє керівництво твердо та рішуче підтримали дії американського президента. Вони зробили все, щоб змусити його ухвалити таке рішення. Наприклад, кілька днів тому Нетаньяху оприлюднив дані ізраїльської служби зовнішньої розвідки «Моссад» щодо того, що Іран таємно продовжував розробку ядерної зброї. А в березні наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман на початку свого візиту до США заявив, що як тільки Іран отримає доступ до ядерної зброї, Саудівська Аравія зробить те саме так швидко, як це тільки можливо. І сьогодні (10 травня. — Ред.) міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр підтвердив цю позицію.

ВПЛИВ НА СВІТ І БЛИЗЬКИЙ СХІД

— Ситуація серйозно ускладнилася. Практично всі європейські союзники США, зокрема Франція, Великобританія, Німеччина, керівництво ЄС виступали за збереження цього договору. Навіть верховний представник ЄС із зовнішньої і безпекової політики Федеріка Могеріні заявила, що угода є багатосторонньою та освячена рішеннями Ради Безпеки ООН, тому якщо якась одна країна покидає угоду, це не означає, що вона втрачає силу.

Останній ракетний удар Ізраїлю по позиціях іранських військ і сирійської протиповітряної оборони підтверджує, що Ізраїль буквально рветься в бій. До прикладу, 8 травня у впливовій ізраїльській газеті Jerusalem Post вийшла стаття, де доволі детально описувалися майбутні сценарії війни Ізраїлю з Іраном.

Ситуація доволі складна, але не треба її драматизувати. Адже рішення Трампа про вихід з угоди та повернення до політики введення нових санкцій не здійснюється автоматично після того, як Трамп оголосив це рішення. За американськими законами, ці рішення набувають чинності за 90 або 120 днів після проголошення. Тобто у світової спільноти, глобальних, регіональних центрів сил і політики є 3—4 місяці для того, щоб усе-таки знайти компромісне рішення.

Думаю, буде відбуватися дипломатична робота для того, щоб знайти компромісне рішення щодо долі іранської ядерної програми та збереження миру на Близькому Сході.

НАСЛІДКИ ДЛЯ США І ЄВРОПИ

— Простежується тенденція до збільшення ціни на нафту, адже, як тільки розпочнуться бойові дії на території Близького Сходу, який поставляє до третини нафти на світовий ринок, це може негативно позначитися на економіці США та особливо країн ЄС. Саме через це вони так намагаються будь-що зберегти ядерну угоду.

НАСЛІДКИ ДЛЯ УКРАЇНИ

— Ця ситуація на Близькому Сході безпосередньо пов’язана з національною безпекою України. Адже ми разом із Близьким Сходом входимо в середземноморсько-черноморсько-каспійський ареал. Те, що відбувається на Близькому Сході, позначається на нас.

Особливо небезпечна ця ситуація через те, що вона розгортається на нашому південному фланзі. Може статися так, що США кинуть свої ресурси в цьому регіоні на вирішення питань із Іраном і це створить сприятливі умови для того, щоб президент РФ Путін спробував активізувати свої дії в районі Донецької та Луганської областей.

Також ця ситуація може позначитись і на мусульманах України. Дуже важливо для всіх наших відомств, комітетів, міністерств не допустити, щоб зіткнення різних політичних сил у ісламському світі, в тому числі між шиїтами та сунітами, позначилось на позиціях українських мусульман.

Інший важливий для нас чинник — у небезпечних тенденціях на Близькому Сході важливо для України, щоб ми не «вляпалися» в якийсь новий варіант кольчужного скандалу. Нагадаю, що він стався напередодні американського вторгнення в Ірак і достатньо дорого коштував Україні. А сьогодні, коли в Україну надходить новітнє озброєння зі США та інших західних країн, з боку російського агресора можна очікувати будь-яких провокацій.

ЧОГО ОЧІКУВАТИ ВІД ІРАНУ?

— Іран говорить про те, що вони, мабуть, повернуться до своїх ядерних програм. Американці сподіваються, і, мабуть, небезпідставно, на те, що в Ірані зростає внутрішня напруга. У січні країною прокотилася хвиля невдоволення: десятки іранських міст були охоплені маніфестаціями і люди вимагали корекції іранської зовнішньої політики, щоб Іран покінчив із великодержавними амбіціями щодо Сирії та інших арабських країн. Думаю, сьогодні інтенсивно проробляється американська стратегія щодо Ірану, і в центрі цієї стратегії буде стимуляція внутрішніх виступів, щоб сам іранський народ якимось чином покінчив із режимом Аятолли.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати