Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Україна

16 червня, 00:00

Скульптури відомої американської мисткині Міртали Кардиналовської-Пилипенко зберігатимуться в Острозькій академії

У підземній галереї Острозької академії відкрилася виставка скульптур усесвітньовідомої мисткині українського походження, поетеси та фотографині Міртали Кардиналовської-Пилипенко, яка народилася в Харкові. Виставка відвідала Острог після того, як її експонували в Нью-Йоркській галереї. Утім 15 робіт скульптора, що зараз знаходяться в академічній галереї, не залишать університет і після завершення виставки. Рішення подарувати навчальному закладу свої роботи ухвалила сама Міртала Кардиналовська-Пилипенко після кількарічного спілкування з професором Острозької академії, директором Інституту дослідження української діаспори Аллою Атаманенко. Скульптури пані Міртали передають глибоке філософське, своєрідне бачення світу і водночас апелюють до національних коренів. Вона працює не в жанрі монументалістики, а розкриває космічні за своєю масштабністю теми у формі мініатюри. Будучи донькою репресованого українського письменника та громадського діяча Сергія Пилипенка, свій талант Міртала Кардиналовська-Пилипенко проявила не лише в скульптурі та художній фотографії, а й в поезії (вона — автор поетичних збірок, виданих різними мовами: «Стихи», «Райдужний міст», «Шлях до себе»). Серед переданих робіт є скульптура «Фенікс», яка в 1998 році брала участь в конкурсі на монумент, присвячений 10-й річниці Незалежності України. Скульптура символізує розірване коло, унизу якого палає вогонь. Із вогню на волю виривається фенікс і летить у вись. Кожну скульптуру, що входить до складу виставки, супроводжують поезії пані Міртали, яка змогла у своїх роботах поєднати різні види мистецтва й утворити яскраву картину буття. Повідомляє Аліса ГОРДІЙЧУК, Літня школа журналістики «Дня», Острог.

УГКЦ закликає помолитися за жертв фашизму та комунізму

З ініціативи Української Греко-Католицької Церкви секретаріат Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій (ВРЦРО) ухвалив рішення зробити 22 червня Днем спільної, міжконфесійної молитви за жертвами двох тоталітарних режимів — фашизму та комунізму, повідомляє УНІАН. Про це йдеться у зверненні глави УГКЦ Блаженнійшого Святослава до духовенства і вірних УГКЦ та всіх людей доброї волі з приводу 70-річчя вторгнення військ нацистської Німеччини на територію СРСР. Блаженнійший СВЯТОСЛАВ нагадує, що 22 червня цього року виповнюється 70 років від того часу, коли на теренах нашої Батьківщини «розпочалося смертельне зіткнення двох людиноненависницьких ідеологій — фашизму та комунізму. Союзники, які разом влаштовували переможні паради на крові невинних жертв, того дня розпочали війну, що спричинила мільйонні людські втрати». «Ця дата ознаменувалася жахливим кровопролиттям, спричиненим як однією, так і другою стороною. Тому, безперечно, вона є для нас днем смутку над українською землею, що просякла кров’ю невинно убієнних», — пояснює Предстоятель УГКЦ. Тому, за словами глави УГКЦ, «нехай 22 червня стане для всіх нас часом молитовного поминання та примирення, а водночас благанням до Господа про те, щоб захистив нас усіх від подібного нещастя». У зверненні наголошується, що Всеукраїнська рада церков погодилася на ініціативу УГКЦ оголосити 22 червня Днем спільної молитви, бо відчула, що цей день деякі політичні сили хочуть використати для розколу нашого народу.

У Броварах відбудуться виставки, фотоквести та майстер-класи

У місті Бровари Київської області розпочався «Броварський фотофестиваль». Протягом п’яти днів (до 19 червня) в приміщенні міського культурного центру «Прометей» проходитиме виставка-фотоконкурс, відбуватимуться майстер-класи відомих українських фотографів, фотоквести та покази документального кіно про фотографію. Мета фестивалю — популяризація фотомистецтва та залучення броварської молоді до культурно-розвивальних проектів. Взяти участь у виставці-фотоконкурсі могли всі ті, хто цікавиться фотографією, а також ті, хто хотів би показати свої досягнення в цьому виді мистецтва. Найвдаліші фотографії, відібрані оргкомітетом за участі незалежного журі, буде виставлено в холі МКЦ «Прометей», щоб їх могли оцінити відвідувачі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати