Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

17 червня, 00:00

Американці заберуть свій вантаж

Завтра до Криму прибудуть 35 громадян США в цивільному одязі, без зброї, для технічного забезпечення відправки вантажу, який знаходиться в Феодосійському морському торговельному порту і призначався для навчань «Сі Бриз-2006», до місця призначення за межами України, повідомляє представництво українського Президента в Криму. Вантаж у період з 18 до 24 червня буде вивезено на цивільному українському судні «Антон Колесниченко», яке зафрахтоване для даної мети. Громадяни США залишать територію України разом із вантажем. Постійний представник Президента України в Криму Геннадій Москаль просить всі політичні сили і партії утриматися від акцій протесту, оскільки відправка вантажу була однією з головних вимог протестувальників у Феодосії. Представник Президента сподівається на здоровий глузд і розуміння всіх, щоб найближчим часом завершити протистояння, яке досі є в Феодосії, зняти політичне напруження і спокійно розпочати курортний сезон.

Боротьба за сквер

Хто був у Києві, той мабуть пам’ятає зовсім невеликий скверик біля Музею літератури — навпроти станції метро «Театральна» і Театру російської драми. Сьогодні він вже не скверик, а поле битви — на виритому котловані розташувалися намети протестуючих. Конфлікт міської влади з місцевими мешканцями і діячами мистецтва обіцяє бути тривалим... Власне, він вже тягнеться чимало часу. Попередня масштабна акція протесту припала на 30 травня — тоді демонстранти знесли будівельну огорожу і наставили наметів. На присвяченому цій події мітингу виступав народний артист Анатолій Хостікоєв, пізніше — духовий оркестр. «Боремося за сквер за допомогою мистецтва, — розповіла «Дневі» мешканка сусіднього будинку Наталя Мусієнко. — Тут хочуть побудувати торговельно-офісний центр, але ми цього не допустимо». Протестувальники дійсно повні оптимізму. Учора до них приєдналися столичні художники. Список підтримуючих акцію протесту вивішено на спеціальному стенді. Тут і екологічні організації, і діячі мистецтва, і прості городяни.

За даними громадських екологічних і правозахисних організацій, практично всі дозволи на будівництво в столиці видаються з тими чи іншими порушеннями законодавства, тому не можуть вважатися правомірними. Як повідомляє сайт kiyany.com.ua, з січня до березня цього року (останні місяці перед зміною влади в місті) київська влада надала близько 400 землевідводів під будівництво. З 2002 до 2004 року в Києві було видано 4,6 тис. дозволів на будівництво. Вікторія ГЕРАСИМЧУК, «День».

Гавана більше не ображається на Київ

У Гавані сподіваються, що у двосторонніх відносинах між Кубою та Україною більше не буде збоїв на зразок того, який стався рік тому. Про це вчора сказав кореспонденту «Дня» Надзвичайний і Повноважний Посол Куби в Україні Хуліо Гармендіа. Нагадаємо, рік тому Україна проголосувала за резолюцію Комісії з прав людини ООН, де піддавався критиці рівень свобод на острові. Гавана тоді відреагувала на крок Києва нотою протесту. Посол повідомив, що з того часу відносини між державами почали входити в більш конструктивне русло. Він висловив сподівання, що «взаємини розвиватимуться надалі в дусі взаєморозуміння й дружби». Кубинський дипломат зазначив, що наші країни мають величезний потенціал в економічній сфері. Існуючий товарообіг у $25 млн. на рік, за словами пана Гармендіа, не може задовольнити обидві сторони. Сьогодні Україна постачає на Кубу шини, запчастини до літаків, залізні профілі, міндобрива. В Україні щороку стажується 250 кубинських льотчиків. Відповідно, Куба експортує в Україну медикаменти, сигари й ром. Кубинський посол також підтвердив прагнення своєї країни надавати медичну допомогу хворим українським дітям. На сьогодні на Кубі оздоровилися й пройшли курс лікування понад 20 тис. дітей, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, повідомляє Микола СІРУК , «День».

Нелегали «святкують» новосілля

Позавчора була відкрита 11-та прикордонна застава «Паладь- Комарівці» та приміщення для тимчасового утримання нелегальних мігрантів на території Чопського прикордонного загону, що в Закарпатті.

А напередодні чопські прикордонники мали чимало клопоту: довелося на Вишнє-Нємєцкому прикордонному переході отримати «подарунок» від прикордонників Словаччини — останні передали закарпатським вартовим кордону 29 громадян Китаю, яких у понеділок було затримано на території сусідньої держави. Про це на зустрічі з представниками ЗМІ повідомив командир Чопського прикордонного загону Олег Вальків.

За інформацією Олега Вальківа, надзвичайно великою проблемою для України є лояльність словацького законодавства і відносно проста процедура отримання статусу біженця в цій державі: через це Словаччина стала жаданою країною для штурму нелегалів з Ірану, Пакистану, Індії, Бангладеш. Решта ж шукачів «єврожиття» мандрують нелегальними манівцями до самого серця Європи — Німеччини, Франції тощо. Зупинити цю навалу Україні самотужки неможливо. Тільки минулого року словацькою стороною було затримано і повернуто до України 5,5 тисяч нелегалів. Скільком вдалося прорватися далі на Захід — невідомо. Показово, що останнім часом почастішали випадки затримання не тільки нелегальних емігрантів країн Сходу, але й суттєво збільшився потік громадян країн колишнього Радянського Союзу. Зокрема, молдаван. Вони потрапляють і перебувають на території України на цілком законних підставах, накопичуючись у районі Перечина чи Великого Березного. Потім групами від 3 до 40 чоловік намагаються пробратися через кордон до Словаччини. Часом декому це вдається....

150 кілометрів кордону, який знаходиться у відомстві Чопського прикордонного загону, охороняють півтори тисячі прикордонників. Нині в загоні утримується 65 нелегальних мігрантів, повідомляє Наталка Попович , Ужгород.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати