Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На «першу кнопку» тиснуть усе сильніше

16 жовтня, 00:00

Конфлікт «Верховна Рада — Національна телекомпанія» набирає обертів. Резонанс викликала заява Голови Верховної Ради Володимира Литвина з «приводу можливого припинення фінансування НТКУ». Це — наслідок незгоди телекомпанії чотири рази на тиждень висвітлювати діяльність ВР у прайм-тайм, тобто з 19-ї до 20-ї години (керуючись тим, що рейтинг аналогічних передач, за даними НТКУ, мінімальний — близько 0,3%). Колектив державної телекомпанії не на жарт обурила й заява голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка «про створення експертної групи, яка має проаналізувати фінансове та майнове становище НТКУ».

У відповідь ініціативна група на чолі з керівниками творчих об’єднань каналу написала відкритого листа Президентові країни, Голові ВР та главі уряду. У цьому емоційному посланні дії високопоставлених депутатів ввважають спробою знищити державне ТБ. Перша вимога телекомпанії — повернути 95, 6 млн. грн., зароблених на рекламі й витрачених на виробництво, а не на соціальний захист працівників, як передбачено в Законі «Про телебачення та радіомовлення». У відкритому листі також говориться про борг держави — 68 млн. грн. Саме стільки держава недоплатила УТ-1 за останні вісім років.

Колектив вважає цілком реальною ситуацію, коли телекомпанію буде оголошено банкрутом, а потім її скуплять за символічні гроші напередодні виборів. Синхрон директора ТО культурологічних програм пана Опанасенка про «нову телекомпанію на руїнах» новин УТ-1 поставили першим до сюжету про прес- конференцію, на якій зачитувався лист протесту. А новини ТСН («1+1») передбачають, що конфлікт — один із перших залпів у війні за вплив на ЗМІ напередодні президентських виборів. Дійсно, інакше важко пояснити ескалацію конфлікту. Не перший раз УТ- 1 не виконує в повній мірі постанову про висвітлення діяльності ВР, проте лише цього разу протистояння зросло до таких масштабів.

Складна ситуація нагадала про хронічні проблеми НТКУ: зношене обладнання, неефективне структурування компанії, низька платня. Все це впливає на професійний рівень програм. Хоча за останній час помітні зусилля, спрямовані на розвиток Першого каналу навіть при скромних можливостях. Безперечно, державне телебачення потребує нормального фінансування. Директор ТО «Новини» Артем Петренко заявив, що далека перспектива розвитку УТ-1 — це створення громадського ТБ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати