Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ООН назвала основні біди молодих

06 жовтня, 00:00
«ПРЕЗЕНТАЦIЯ» / ФОТО СЕРГIЯ НАЗАРКIНА, Полтава

Нинішня молодь — найосвіченіша в історії людства. Такого висновку дійшли експерти ООН, які вчора оприлюднили «Всесвітню доповідь із проблем молоді». Як передає korrespondent.net, за даними експертів, протягом останнього десятиріччя загальна частка учнів у середніх школах у світі збільшилася з 56% до 78%. Крім того, кількість студентів вищих навчальних закладів зросла з 69 мільйонів у 1990 році до 88 мільйонів у 1997 році, причому найзначніший приріст припадає на країни, які розвиваються. Водночас рівень безробіття серед молоді в усьому світі, за даними доповіді ООН, збільшився з 11,7% в 1993 році до 14,4% (88 мільйонів осіб) у 2003 році. Однак «безробіття» — це не єдина біда, що переслідує сьогодні молодих людей у всьому світі. Це ще й епідемія ВІЛ/СНІД — згідно з даними ООН, зараз у світі нараховується 10 мільйонів молодих людей, заражених ВІЛ і хворих на СНІД. До небезпечних тенденцій експерти ООН зараховують і алкоголь — його починають вживати в дедалі молодшому віці.

Який вигляд на цьому тлі мають молоді українці? Слід зазначити, що кількість студентів вузів III та IV рівнiв акредитації з 1991 року по 2004 рік збільшилася в Україні приблизно в 2,5 разу — з 880 тисяч до двох мільйонів. Сьогодні на 10 тисяч населення в Україні припадають 545 студентів, які навчаються у вищих навчальних закладах I—IV рівнів акредитації. А вперше за парти аудиторій ВНЗ цього року сіли понад півмільйона першокурсників. Одним словом, дипломованих у нашій країні, як і в усьому світі, більшає. Але чому ж серед них так багато безробітних? Адже кількість непрацевлаштованої молоді в Україні на 2% перевищує середній показник у світі. Як повідомив «День» перший заступник голови Федерації профспілок України Григорій Осовий, рівень безробіття молоді в 2003 році становив 16,7%, коли загалом у країні цей показник дорівнював 9,7% для людей працездатного віку.

Українські експерти стверджують, що вітчизняна вища освіта, за рідкісним винятком, формує хороші фундаментальні знання, однак не виховує ринкової самоорганізації. У нас, як і раніше, існує «мода» на професії, де потреби ринку цілком ігноруються, а «новоспечені» випускники-безробітні, нарікаючи на долю, вирушають до служби зайнятості або за «другою» освітою.

Варто подумати і про здоров’я. За даними Державного інституту проблем сім’ї та молоді, прожити рік без хвороб примудряється лише кожен п’ятий молодий українець. Свою першу сигарету, як показало дослідження, в середньому в Україні викурюють у 12 років, а до 15 років це перетворюється на щоденну звичку. Пиво та вино нерідко входять у життя вже 13-літних, а десь до 14—15 років українські підлітки знають, що таке сильне сп’яніння.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати