Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Криму хочуть створити «археологічну міліцію»

07 листопада, 00:00

Серйозною проблемою для Криму, який часто називають «пам’ятником під відкритим небом» («День», № 193), стала діяльність нелегальних груп, які проводять незаконні розкопки археологічних пам’ятників, вилучають у них безцінні золоті, срібні, бронзові, керамічні та інші експонати і незаконними шляхами доставляють їх на «чорні» світові ринки археологічних знахідок. Цю проблему розглянуто Радою міністрів Криму. Як повідомила кореспонденту «Дня» прес-служба кримського уряду, для боротьби з цим явищем Рада міністрів Криму збирається ініціювати створення в структурі Головного управління МВС України в Криму спеціального підрозділу з боротьби із розграбуванням пам’ятників археології. Про створення такої структури уряд автономії буде клопотатися перед Міністерством внутрішніх справ України.

Як повідомив на нараді в уряді начальник Головного управління СБУ в Криму Олександр Свиридонов, тільки на п’яти історичних пам’ятниках, які взято СБУ під оперативний супровід, у жовтні затримано 12 груп «чорних археологів». Вилучені у них знахідки оцінюються в суму, що перевищує 100 тисяч доларів. Із конфіскованого, за словами Свиридонова, можна зробити окрему експозицію в музеї. За даними ДУ СБУ в Криму оперативної охорони на території півострова потребують 150 пам’ятників археології. Прискорення процедури занесення нових відкритих археологічних пам’ятників до держреєстру сприяло б їх збереженню. Зараз ця процедура займає до трьох місяців, протягом яких древні могильники і кургани фактично залишаються беззахисними перед грабіжниками.

На думку глави уряду Криму Сергія Куніцина, необхідність у створенні спеціального підрозділу археологічної міліції давно назріла, оскільки проблема розграбування могильників завдає колосальних матеріальних та моральних збитків державі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати