Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

#SaveNabka

Ужгородці стали на захист алеї лип
04 вересня, 11:39

Спроби міської влади розпочати капітальний ремонт ще наприкінці минулого тижня жителі міста зупинили силоміць. У неділю — зібралися на акцію протесту під липами, які були висаджені ще на початку минулого століття.

Ужгородці переконані, що ремонт незаконний, перш ніж його проводити, місто має обговорити проект з громадськістю, провести консультації, оголосити конкурс і обрати підрядника, який зможе гарантувати як високу якість робіт, так і те, що всі роботи здійснять у відведені терміни. Але найбільше жителі обласного центру Закарпаття переживають за те, що роботи з технікою зможуть пошкодити кореневу систему дерев, спровокувавши нищення перлини Ужгорода — найдовшої в Європі алеї лип. Тут майже сотню років тому було висаджено липи різних сортів, які цвітуть упродовж місяця. У літню спеку від старих дерев багато затінку, це улюблене місце прогулянок серед батьків з дітками.

У п’ятницю люди силоміць зупинили ремонтну бригаду, а зірвану з тротуару бруківку самотужки розставили на місце. У департаменті міського господарства «Дню» зазначили, що на набережній Незалежності в Ужгороді розпочалися підготовчі роботи в межах капітального ремонту, є вся необхідна документація, роботи планують продовжити.

Тим часом жителі міста підготували звернення до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана: «У травні 2018 року Ви відвідали Ужгород з робочим візитом, під час якого міським головою було задекларовано прагнення міста включити квартал Малий Ґалаґов, що є пам’яткою містобудування місцевого значення, до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. З Вашого ж боку було озвучено пропозицію покращити репрезентативність даного кварталу і надати кошти на оновлення набережної Незалежності як його складової. Однак після надання урядом коштів на замовлення департаменту міського господарства Ужгородської міської ради було розроблено «Проект капітального ремонту наб. Незалежності у м. Ужгороді», який не враховує, що роботи проводитимуться на майбутньому об’єкті ЮНЕСКО. Погіршує ситуацію й те, що проект затверджено вкрай непрозоро — без попереднього наукового дослідження та аналізу ситуації, без консультацій з представниками ЮНЕСКО, без обговорення в експертному середовищі й без громадських слухань, які є обов’язковою вимогою, враховуючи масштабність проекту та історичну і соціокультурну цінність набережної для жителів міста. Крім цього, проект не було погоджено з органами охорони культурної спадщини, що також нівелює його головне призначення — сприяти збереженню історико-архітектурної спадщини держави. Додатковим негативним фактором стало залучення міською владою до розробки проекту і виконання робіт підрядника — ТОВ «КБК», який зарекомендував себе з найгіршого боку і має відкриті численні кримінальні провадження за ч. 1 ст. 367, ч. 1 ст. 364 та ч. 5 ст. 191 КК України за фактами заподіяння матеріальних збитків міському бюджету на загальну суму у 2,4 млн грн і заволодіння бюджетними коштами на суму в 9,8 млн грн...» — ідеться в листі, який опубліковано на сайті Закарпаття.онлайн. Наразі лист підписали чимало громадських організацій та відомих діячів, збір підписів триває.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати