Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тестова перевірка

Почалась реєстрація на пробне ЗНО, яка триватиме по 31 січня
10 січня, 09:46

Як повідомляється на сайті Українського центру оцінювання якості освіти, це тестування триватиме два дні. 24 березня зареєстровані перевірятимуть знання з української мови та літератури, а 31 березня — з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії та іноземних мов. В один день можна пройти тестування лише з одного предмета.

Пробні тести укладають державною мовою, проте охочі можуть отримати примірник однією з мов національних меншин, відзначивши це під час реєстрації. Єдиний виняток — завдання з української мови та літератури.

Реєструватися на пробне ЗНО треба самостійно, на сайті центру оцінювання якості освіти свого регіону. Участь у ньому платна — 132 гривні за один предмет. Оплатити треба протягом п’яти календарних днів із дня реєстрації. Сформувати квитанцію та перевірити надходження коштів можна в особистому профайлі. На сайтах РЦОЯО зазначено, що учасник, який потребує спеціальних умов для проходження, має вказати це під час реєстрації, додавши скан-копію медичної довідки форми №086-3/о.

Запрошення надійдуть учасникам до 1 березня. Щоб потрапити до місця проведення, окрім нього необхідно взяти з собою паспорт і квитанцію про оплату. Якщо особа з якихось причин не пройде пробне зовнішнє незалежне оцінювання, сплачені кошти назад не отримає. Утім, на сайті Вінницького РЦОЯО вказано, що ця людина має право отримати завдання і правильні відповіді, звернувшись у триденний термін за адресою в запрошенні. Чи є така можливість в інших регіонах, треба уточнювати в конкретному регіональному центрі.

Щоб оцінити знання, учасник тесту має занести свої відповіді до сервісу «Визначення результатів пробного ЗНО» з 24 по 26 березня та з 31 березня по 2 квітня відповідно. 30 березня та 6 квітня відповідно бали з’являться в особистих кабінетах.

Реєстрація на «справжнє» ЗНО розпочнеться 6 лютого. Цього року тест з української мови та літератури складатимуть випускники і шкіл, і професійно-технічних закладів, і вишів 1—2 рівня акредитації. Для останньої категорії лише цей тест є обов’язковим та зараховується як державна підсумкова атестація, проте у наступні роки за кількістю предметів їх зрівняють зі школярами.

Кожен зареєстрований учасник може скласти чотири предмети. Випускникам шкіл три з них зарахують як підсумкову атестацію. Тож обов’язковими для дітей є українська мова та література, математика або історія України та одна з низки інших дисциплін.

Основна сесія ЗНО триватиме з 22 травня до 13 червня, результати повідомлять до 21 червня. Традиційно проведуть і додаткову сесію для тих, хто з певних причин не зміг зареєструватися в основний період. Реєстрація на неї триватиме з 3 по 21 травня, а графік тестувань оприлюднять до кінця квітня.

Пауль Пшенічка, переможець Global Teacher Prize Ukraine 2017, як і багато його колег, вважає, що тести — погибель для освіти. Утім, система ЗНО вдосконалюється, школярі готуються до чергових тестів, а освітяни — до їхньої перевірки. Чекаємо результатів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати