Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Дніпрі проектують «інопланетне» житло

Моделі молодих інноваторів стануть основою експозиції в Аерокосмічному центрі імені О. Макарова
24 листопада, 11:47
ФОТО 2000.UA

У дніпровському космічному інкубаторі SPACE HUB пройшов дводенний хакатон — «мозковий штурм» із розробки та моделювання будинків для життя на інших планетах. Попри труднощі, які переживає ракетно-космічна галузь у нашій країні, творча думка перешкод не знає. Як розповіли на прес-конференції учасники хакатона, перш за все було необхідно визначитися, який вигляд має космічне житло. Представники КБ «Південне», які були присутні як наставники, роз’яснили: будинок повинен відповідати умовам, які існують на тій чи іншій планеті. Учасники «мозкового штурму» розділилися на команди, які наполовину складалися з технічних фахівців, — здебільшого з фізтеху ДНУ й архітекторів Придніпровської будівельної академії. Доволі оригінальним виявився проект житла, створений для Тритона — супутника планети Нептун. «Це дуже холодна планета з температурою — 247 градусів за Цельсієм. Будинок, як амеба, повзе планетою — житло може інтегруватися, як клітини, і створювати велику екосистему. Концепт дуже нестандартний, молоді винахідники — молодці», — розповідає засновник SPACE HUB Максим ТКАЧЕНКО.

Ясна річ, великий інтерес представляли розробки житла для Місяця і Марса, оскільки не лише експедиції, але й поселення на цих планетах заплановані землянами в найближчому майбутньому. «Наша команда МoonHouse (будинок на Місяці) представила концепт житла для супутника Землі. Це нейтральна планета, на якій не гаряче, як на Марсі, і не холодно, як на Нептуні. За основу було взято концепт оранжереї. Ми передбачаємо, що в одному будинку можуть перебувати дві невеликі сім’ї. Сфера — місце для їхнього спільного перебування», — говорить майбутній архітектор Антоніна ЛЮЛЬЧЕНКО. Житло для Марса називається Granum, що в перекладі з латини означає «зерно» і відповідає концепції проекту. «Марс зацікавив нас тим, що це другий після Місяця космічний об’єкт, який людина може вивчити досконально. І в майбутньому він може стати домом для землян. Проте природні умови на Марсі дуже суворі. Одна з проблем — різкий перепад температур. Крім того — наявність пилових бур. Дві ці проблеми допомогли сформувати наш концепт», — пояснює Дарина ФАУЛ, студентка 4-го курсу Придніпровської будівельної академії. Суть проекту пов’язана з властивостями зерна. «У нас модуль, який призначений для однієї людини, самостійно занурюватиметься в ґрунт за несприятливих умов. Ми пропонуємо зробити командний центр, до якого, як до колоска пшениці, будуть прикріплені капсули», — розповідає Дарина.

Учасники хакатона планують передати всі свої розробки в Аерокосмічний центр імені О.Макарова, щоб там з’явилась окрема постійна експозиція моделей. «У нас буде музей космічних будинків», — говорять вони.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати