Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Енергобезпека – до «лампочки»?

«Експерт: «Відновлення Росії в якості постачальника електроенергії в Україну, розглядається в Кремлі, як запорука майбутньої зміни політичного курсу нашої держави на східний напрям»
02 лютого, 19:06

1 лютого Україна відновила імпорт електроенергії з Росії, з 12:00 до 15:00 та  з 20:00 до 21.00 планується постачати по 200 МВт-год щогодини. Із 21:00 по 23:00 — по 100 МВт-год щогодини.

Про це свідчать дані Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії ENTSO-E. Відповідно до добових аукціонів «НЕК «Укренерго», поставки буде здійснювати ТОВ «ОНК-ГРУП».

2 лютого ця компанія здійснюватиме поставки 300 МВт-год щогодини (з 12:00 по 15.00 і з 20:00 по 21:00).

Із 21.00 по 23.00 2 лютого ТОВ «ОНК-ГРУП» буде постачати по 200 МВт-год щогодини.

ТОВ «ОНК-Груп» зареєстровано в Одесі. Кінцевим бенефіціарним власником вказаний Віктор Мілевський.

«За результатами місячного аукціону, доступ до перетину «Росія-Україна» з 1 по 28 лютого потужністю 50 МВт викупило ТОВ «НЕК», ще по 100 МВт на весь місяць і додатково на другу його половину придбало ТОВ «Стімекс». У результаті трейдери викупили 11,5% доступної пропускної здатності на місяць і її третина — на період 15-28 лютого», — повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Бенефіціарами ТОВ «Стімекс» (по 50%) є Ольга Дячик і Сергій Дружук, який раніше працював генеральним директором в «ПАККО Холдинг» — рітейлері і операторі магазинів «Вопак» і «Пакко» в Західній Україні.

«На початку липня 2019 року компанія отримала ліцензію на постачання електроенергії. Згідно з даними сайту StimexEnergy, їх пріоритетними клієнтами в постачанні електроенергії є ТЦ і ТРЦ», — пише «Інтерфакс-Україна».

При цьому, засновником ТОВ «НЕК» є ТОВ «Агентство інвестиційного менеджменту», президентом якого вказаний колишній глава «Регіональної газопостачальної компанії» Дмитра Фірташа Олександр Притика.

В.о. міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що одним з його головних завдань на посаді буде від’єднання України від енергосистеми з РФ та Білоруссю.

З 1 січня 2021 року втратили чинність положення постанови НКРЕКП, яка скасовувала результати аукціонів на доступ до пропускної спроможності перетинів з РФ та Білоруссю у 2020 році.

Це сталося відповідно до положень закону про ринок електроенергії — повноваження Комісії по анулюванню аукціонів з доступу до міждержавних перетинів з країнами — нечленами Енергоспівтовариства обмежувалися 2020 роком.

ГЕРГУС: 

«ЦЕ — ДИВЕРСИФІКАЦІЯ»

Голова парламентського комітету з енергетики та ЖКП Андрій Герус пояснив, що Україна імпортує російську електроенергію з метою демонополізації та диверсифікації ринку.  Про це він сказав у відео, оприлюдненому в його Телеграм-каналі.

«У нас не має бути ситуації, коли окремі приватні компанії, які не завезли вугілля, могли здійснювати шантаж і тиснути на державу, щоб відбулося підвищення ціни електроенергії», — зазначив глава Комітету ВР.

Він наголосив на важливості диверсифікації ринку.

«Дуже важливо, щоб відбувалася диверсифікація та демонополізація ринку. Коли у нас буде багато різних ресурсів, в Україні буде сильніша енергетична безпека. Україна буде більш надійна з точки зору забезпеченості електричною енергією. Багато закидів є, що імпорт впливає на енергетичну безпеку. Він не впливає, бо він становить менше 5%. Така величина ніяк не може вплинути на енергетичну безпеку», — зазначив Герус.

За словами голови парламентського комітету, імпорт електроенергії з Росії складає менше 5% від споживання в країні.

«Цей імпорт займає близько 3-4% нашого споживання. Імпорт іде саме в ті години, коли в Україні є пікове споживання електроенергії. Саме в ті пікові години ситуація збалансовується. У нас є нормальна стабільна ситуація, немає серйозних віялових відключень. Дуже важливо, щоб ми цей місяць пройшли. У цьому місяці імпорт буде допомагати збалансувати нашу систему. Для нас пріоритет номер один — щоб у кожній домівці було світло та тепло», — зазначив Герус.

За його словами, імпорт здійснюватимуть кілька трейдерів, але лише до початку березня.

«Є декілька трейдерів, які цей імпорт здійснюють і продають на український ринок електроенергію. Далі, у березні буде потепління, і такої потреби не буде», — зазначив Герус.

За словами Геруса, станом на кінець січня запаси вугілля на складах в Україні становили лише 44% від необхідних мінімальних гарантованих запасів.

КОРОЛЬЧУК:

«ЦЕ — ПОГЛИБИТЬ «КРИЗУ»

Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук у коментарі «Слово і діло» зауважив, що відновлення імпорту поглибить кризу в енергетиці, бо не враховує інтересів учасників економічних процесів усередині країни.

«У нас поки що діє обмеження, яке встановив Кабінет міністрів України. Це не заборона імпорту електроенергії із Росії, а обмеження, яке діє на час карантину. Карантин закінчиться, імпорт автоматично відновиться. Тут навіть не треба жодних нових пропозицій на рівні законодавства», — сказав Корольчук.

«Проблема в тому, що імпорт електроенергії з РФ став першим кроком до кризи в енергетичній сфері. Дешева електроенергія зайшла з Росії й відразу скоротили виробництво теплові електростанції, які споживають вугілля. Вугілля стало непотрібним, зупинилися підприємства, шахти. Також у цілому й карантин на це вплинув також. Це фактично стало початком кризи. Якщо імпорт електроенергії відноситься, то відразу можна буде говорити про зупинку вугільних підприємств», — зазначив експерт.

За його словами, за рахунок того, що ціна на електроенергію в Росії нижча, залишаються незадіяними українські потужності.

«Підприємства залишаються незадіяними й теплові електростанції, теплові електроцентралі, які споживають вугілля, вугільні шахти, які працюють і немає значення, вони державні чи приватні, — це все всередині Україні. З цієї позиції досвід інших країн показує, що за таких обставин ринок ставлять на друге місце. Спочатку забезпечуються інтереси всіх учасників економічного процесу всередині країни», — підсумував Юрій Корольчук.

ГОНЧАР:

«НОВА АТАКА ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ»

Це чергова спроба Російської Федерації застосувати до України методи гібридної війни та збільшити залежність нашої країни від російських енергоресурсів під виглядом диверсифікації поставок електроенергії та збільшення рівня конкуренції на внутрішньому ринку, вважає експерт з міжнародних енергетичних та безпекових питань, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар.

«Це спроба збільшити залежність від російських енергоносіїв, діючи гібридним способом, прикриваючись якимись ринковими підходами, мовляв «ніякої політики, чиста комерція, чисті наміри формування конкуретних ринків». Щоб була конкуренція треба додати до дорогих енергоресурсів з Європи більш дешевих — тобто з Росії, але це хибна постановка питання, адже, наприклад, влітку цього року ціни на газ на європейських хабах були в два з гаком рази нижчими, ніж те що пропонував «Газпром», — сказав експерт.

За словами Гончара, стратегічна мета зовнішньої політики Росії — це відновити залежність України від енергоресурсів з РФ.

«Стартегічна та геоенергетична мета Росії — відновити залежність України від РФ в енергетичній сфері тому, що так чи інакше після Помаранчевої революції, Революції Гідності, нехай зигзагоподібно, але Україна здійснила важкий рух збільшення енергетичної незалежності від Росії», — сказав Гончар.

Він також вважає, що відновлення Росії в якості постачальника електроенергії в Україну, розглядається в Кремлі, як запорука майбутньої зміни політичного курсу нашої держави на східний напрям.

«Відновлення позицій Росії, як монопольного чи домінуючого постачальника енергоресурсів в Україну, вважається в Кремлі і проросійськими силами тут, запорукою того, що і політика України, геополітичний курс України розвернеться так само на 180 градусів. Мовляв: «Ви забудете про ЄС і НАТО і будете пам’ятати про того, хто годує вас «дешевими» енергоресурсами, неважливо, газом, ядерним паливом, нафтопродуктами чи електроенергією», — додав Гончар.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати