Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гроші, віднесені «транзитним вітром»,

або Як повернути депозит, який... зник
21 листопада, 00:00

У понеділок, 23 листопада Родовід Банк має розпочати виплати вкладникам «Укрпромбанку». Про такі плани банкірів днями на прес-конференції повідомив тимчасовий адміністратор «Укрпромбанку» Костянтин Раєвський. За його словами, до кінця дня минулої середи мала завершитися передача паперових реєстрів договорів вкладників з одного банку в інший. Станом на 18 листопада, як повідомив Раєвський, в електронній черзі на отримання вкладів було зареєстровано вісім тисяч чоловік. Нагадаємо, що загалом у банку 461 тисяча вкладників-фізосіб.

З активами ж банку, на який очікує ліквідація, вирішили не поспішати. Як зазначив тимчасовий адміністратор «Укрпромбанку», питання передачі активів буде вирішене після відповідного аудиту й їхньої ринкової оцінки. «Згідно з постановою Кабміну й НБУ, а також договором, Родовід отримує можливість ознайомитися з активами «Укрпромбанку» й відібрати ті активи, які є «робочими» з його точки зору», — сказав Раєвський.

Від того, які активи вибере собі Родовід Банк, і як він впорається з «першочерговою задачею» — розрахуванням з вкладниками-фізособами, залежить і доля розрахунків з юридичними особами-вкладників «Укрпромбанку», стверджує його тимчасовий адміністратор.

Утім, без «підводних каменів» у виплатах вкладів фізичним особам не обходиться. Як уже писав «День» 17 листопада в матеріалі «Вкладників ділять на сорти», тих вкладників «Укрпромбанку», що подали позови до суду з вимогою повернення їхніх грошей, до Родовід Банку не переводять... Тобто залишають розбиратися з банком, який, нагадаємо, згодом мають ліквідувати.

Ситуація двояка, зазначають експерти... З одного боку Родовід Банк не є правонаступником «Укрпромбанку», тож не зобов’язаний за нього відповідати перед судом. «З точки зору юридичної логіки це абсолютно розумний підхід», — коментує «Дню» ситуацію з проблемними вкладниками економіст, екс-голова Групи радників голови НБУ Віктор Лисицький.

Але з іншого — за невиконання судових рішень в Україні передбачається кримінальна відповідальність. Ті вкладники, котрі тільки подали до суду, ще можуть відкликати позов і потрапити до Родовід Банку. Це радить зробити й Лисицький. Але ті, котрі мають на руках судові рішення, опинилися в юридичній пастці. Юристи в таких випадках рекомендують укладати мирові угоди з банком.

Та що робити вкладникам, гроші котрих просто... зникли при переводі на рахунок? Відповідь на таке запитання вкладник Укрпромбанку Галина Луцій не може отримати вже майже рік.

Жінка поклала гроші на депозитний рахунок «Укрпромбанку» на два місяці. По закінченні терміну незначну частину грошей Луцій змогла забрати готівкою, а решту вкладу, понад 68 тисяч доларів США, залишила в банку — адже отримати готівкою основну частину вкладу було неможливо. Луцій вирішила перерахувати кошти в безготівковій формі в інший банк на погашення валютного кредиту за квартиру її сина. «Укрпромбанк» вимагав відкрити розрахунковий рахунок і перевести кошти спочатку туди. Жінка дослухалась і виписала платіжне доручення перерахувати гроші з її депозитного рахунку, термін дії якого закінчився, на її власний розрахунковий рахунок в «Укрпромбанку». Гроші з депозитного пішли, а от до розрахункового так і не дійшли. Вони, як кажуть фахівці банківської справи, «зависли в транзиті».

Згідно Закону України «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні» міжбанківський переказ виконується в строк до трьох операційних днів. «У разі відмови з будь-яких причин у прийнятті розрахункового документа банк має повернути його ініціатору не пізніше наступного операційного дня банку із зазначенням причини повернення», — говориться в статті 22 цього нормативно-правового акту.

Луцій після того, як зрозуміла, що її «ошукали», звернулась до суду. Той через півроку виніс рішення, згідно якому «Укрпромбанк» зобов’язаний повернути «зниклі» кошти. Але для Луцій воно виявилося не дієвим.

«Місяць тому мені в «Укрпромбанку» запропонували відмовитись від судового рішення. Мовляв, тоді мій депозит поверне Родовід Банк, — розповідає Луцій. — Але ж у мене вже немає коштів на депозитному рахунку в «Укрпромбанку». Там баланс — нуль». Тож порадившись зі своїм юристом, жінка відмовилась припиняти судове провадження. Її судове рішення стосується не повернення депозитного вкладу, а виконання «Укрпромбанку» порушених норм платежу. Перспектива відмови, здалось Луцій, віщує невтішні наслідки.

Тимчасовий адміністратор «Укрпромбанку» Костянтин Раєвський, коментуючи «Дню» ситуацію клієнта Луцій на прес-конференції, сказав, що при передачі активів та пасивів його банку до Родовід Банку, інтереси вкладників «на першому місці». Дану ж ситуацію він ідентифікував як таку, що належить до справ по поверненню протермінованих депозитних вкладів, за якими відкриті судові провадження. Тому алгоритм дій для Луцій Раєвський запропонував стандартний: до 1 грудня відмовитись від судового рішення, зареєструватись в електронній черзі, і чекати повернення свого вкладу від Родовід Банку. Тимчасовий адміністратор, мабуть, не розчув, що на депозитному рахунку Луцій з вини «Укрпромбанку» зараз нуль.

Віднесені «транзитним вітром» кошти Луцій блукають фінансовими коридорами «Укрпромбанку» вже майже рік. Як повернути їх законному власнику? Відповідь на це питання нелегко дати навіть юристам.

«У випадку, якщо «Укрпромбанк» ліквідують, клієнт, маючи судове рішення, що засвідчує зобов’язання банку, автоматично потрапляє до черги кредиторів. І під час процедури банкрутства саме клієнти цього списку мають право першими отримати відшкодування. Тому я б радив ні в якому випадку не відмовлятись від судового рішення та не зупиняти виконавче провадження по даній справі. А звертатись до Державної виконавчої служби та Генеральної прокуратури України. Нехай вони з’ясовують, чи справді банк не мав можливості виконати зобов’язань, і чому він порушив правову норму», — говорить «Дню» юрист міжнародної юридичної компанії Chalas i wspolnicy Вадим Ставінський.

Процедура банкрутства — річ тривала. А час працює не на користь Луцій. Дія розрахункового рахунку, на який були переведені її депозитні кошти, закінчується 5 січня 2010 року. «По депозиту я вже не є клієнтом банку, — каже жінка. — І по розрахунковому рахунку скоро не буду теж. Такого клієнта як Луцій для банку не існуватиме. Мене просто списали. Коли я в черговий раз зателефонувала до банку з проханням домовитись і повернути мої гроші, мені відповіли: «Ваш поїзд пішов».

ДОВIДКА «Дня»

Кабмін на своєму засіданні 11 листопада для виплати депозитів вкладникам Укрпромбанку прийняв рішення про докапіталізацію Родовід Банку, 99,97% акцій котрого він володіє, на суму 5,6 мільярда гривень. У Родовід Банк переводяться зобов’язання з виплат вкладникам «Укрпромбанку» на загальну суму 6,9 мільярда гривень. Передаються також активи «Укрпромбанку» — регіональна мережа та кредитний портфель фізичних осіб. Із 17 листопада на сайті Родовід Банку та через інформаційний центр вкладники «Укрпромбанку» можуть зареєструватися в електронній черзі для отримання своїх вкладів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати