Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ХРОНІКА ПОДІЙ

23 грудня, 00:00

У грудні Мінекономіки чекає зростання ВВП до 3%, а загалом за рік — падіння ВВП на 0,5%, повідомив Українським новинам заступник міністра економіки Ігор Шумило. За словами І.Шумила, зростання ВВП, яке спостерігається останніми місяцями, зумовлене, головним чином, різким його зниженням в аналогічний період минулого року.

Більш оптимістичний прогноз Мінекономіки не наважується робити через очікувані негативні підсумки роботи сільського господарства. У листопаді ВВП зріс на 3,3% порівняно з листопадом минулого року і становив 12,9 млрд. грн. У січні—листопаді ВВП скоротився на 0,7% порівняно із січнем—листопадом минулого року і становив 116,5 млрд. грн.

За словами І.Шумила, груднева інфляція може бути вищою від раніше прогнозованої — 2,5-3% через девальвацію гривні, політичну та економічну невизначеність. Він також повідомив, що Мінекономіки чекає річну інфляцію на рівні 19%.

Інфляція в листопаді становила 2,9%, а з початку року — 14,5%. Спочатку Мінекономіки прогнозувало інфляцію на 1999 рік в розмірі 19%, але після першого півріччя поліпшило прогноз до 16-17%.

Інвестори підказують, як продавати обленерго

Україні для залучення стратегічних інвесторів в енергетичну галузь необхідно перейти на систему приватизації енергооб'єктів за участю уповноважених осіб — великих інвестиційних банків. Таку думку висловив у інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна президент компанії Northland Power Inc (Канада) Джеймс Темерті. За його словами, в українських або російських інвесторів немає коштів для модернізації галузі, тому Україні необхідно залучати західних інвесторів, змінивши спосіб продажу енергопостачаючих компаній. «Спочатку необхідно визначити, хто має право брати участь у тендерах з купівлі компаній. Для цього залучити як уповноважених осіб з підготовки та проведення тендерів з продажу пакету акцій енергокомпаній великі інвестиційні банки типу Merrill Lynch, Lemon Brothers», — зазначив Дж.Темерті. Продаж акцій через великі банки дозволить провести приватизацію «чисто і прозоро», переконаний Дж.Темерті.

На його думку, насамперед Україні необхідно продавати пакети акцій енергопостачальних компаній (обленерго).

Миколаївські броварі б'ють рекорди

Рекордний за свою чвертьвікову історію річний обсяг пива виробив миколаївський пивзавод «Янтар» — 7,4 млн. декалітрів (дал). Це на 200 тис. дал більше від запланованого і майже на 2 млн. дал більше, ніж торік.

На думку заступника директора заводу Валерія Валецького, щорічне нарощування обсягів і збільшення якості пояснюється модернізацією виробництва, котре проводиться протягом останніх чотирьох років — після того, як «Янтар» став акціонерним товариством (зокрема за участю зарубіжних інвесторів). Нинішнього року держатель контрольного пакету акцій помінявся — ним стала бельгійська компанія Interbrew. Оскільки вона також контролює сімферопольський пивзавод і чернігівську «Десну», в майбутньому передбачається об'єднання трьох пивзаводів у холдинг зі спільною стратегією та єдиною політикою реалізації продукції. Наступного року пивзавод «Янтар» має намір виробити 9 млн. дал пива. Данило КЛЯХІН, «День»

Папір, як завжди, відстає від картону

Підприємства целюлозно-паперової промисловості за 11 місяців цього року виробили продукції в діючих цінах на 605 млн. грн., що на 55% більше, ніж за аналогічний період минулого року (за січень—листопад 1998 р. — на 390,4 млн. грн.). Як повідомили агентству Інтерфакс-Україна в ДАХК «Укрпапірпром», 1999 р. галузь загалом працює досить стабільно, постійно нарощуючи обсяги виробництва основної продукції. Разом із тим, як наголошують експерти, однією з найгостріших проблем галузі залишається нестача сировини, зокрема целюлози для виробництва паперу, а також макулатури.

За цей період підприємствами галузі вироблено 189,4 тис. тонн різного картону (на 31,8% більше, ніж за січень— листопад 1998 р.), 121 795 тис. кв. м картонної транспортної тари (на 21,4% більше), а також 33,85 тис. тонн целюлози (на 33,3% більше, при цьому єдиним виробником є Жидачівський ЦПК). Водночас різного паперу було вироблено 60,66 тис. тонн, що на 21,9% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Зростає випуск сухого молока

У січні—листопаді молокопереробні підприємства збільшили випуск сухого молока на 4,1% порівняно з тим же періодом минулого року, або на 327 тонн — до 8276 тонн, повідомляють Українські новини. У листопаді підприємства виробили 475 тонн сухого молока, збільшивши виробництво в 2 рази порівняно з листопадом 1998 року.

Фахівці Комітету харчової промисловості вважають, що випуск збільшується за рахунок зростання експорту та виробництва дитячого харчування, в якому використовується сухе молоко. Однак буму виробництва сухого молока, як це було 2-3 роки тому, на ринку немає, бо попитом користується звичайна цільномолочна продукція.

Водночас виробництво молока в Україні падає. У листопаді воно знизилося на 23,2% порівняно з жовтнем, або на 236,2 тис. тонн — до 781,7 тис. тонн. Це відбувається передусім через скорочення виробництва молока в спеціалізованих господарствах.

«Приватники, якщо надої нижчі від 5 тис. літрів на рік, корову не триматимуть. А колгоспи — навпаки, тільки корми витрачають», — сказав фахівець у МінАПК.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати