Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Попри рекордні ціни в Європі, газ для українців не подорожчає

Чинні цінники на газ збережуться до кінця квітня, а далі сформують нові
24 грудня, 14:32
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Газ для українців до кінця квітня не подорожчає навіть попри те, що у Європі його ціна побила черговий рекорд у 2000 дол. за тис. кубометрів. Про це розповів голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

За його словами, поточна ціна газу для населення майже вдесятеро нижча за поточні спотові ціни: 7,42 грн за кубометр проти майже 70 грн за кубометр на ринку. Але річна ціна не зміниться до кінця опалювального сезону. Це було обов'язковою умовою укладення річних контрактів.

"Таким чином "Нафтогаз" захищає людей зараз, у період високих спотових цін, щоб вони не сплачували ці рекордні суми. Люди платять стільки, скільки передбачено річними цінами на газ", - відзначив Юрій Вітренко.

Що буде з цінами з травня?

Голова правління НАК "Нафтогаз України" анонсував збереження річних пропозицій на блакитне паливо для населення у 2022 році. По завершенню опалювального сезону - у квітні 2022 року - ціни в рамках контрактів переглянуть відповідно до чинних на той момент ринкових умов. Також зміниться механізм роботи постачальників газу для населення.

Річний контракт - це ринковий механізм, який дозволяє захищати населення від коливання цін блакитного палива протягом року. Водночас ціна, що фіксується на 12 місяців, має покривати витрати постачальників газу. Саме тому в квітні 2022 року контракти переглянуть і приведуть у відповідність до чинних на той момент ринкових показників. Проте наразі досить складно прогнозувати, скільки коштуватиме газ.

"Річні ціни, які запрацюють з травня, мають відображати той рівень цін, який буде на той момент. Тому уже зараз ми маємо працювати над тим, щоб у квітні рівень цін був значно нижчим, ніж зараз", - розповів Юрій Вітренко.

За новим механізмом працюватимуть і постачальники газу для населення. Якщо зараз вони входять до балансуючої групи НАК "Нафтогаз України" і до кінця опалювального сезону отримують газ за оптовою ціною 7,42 грн за кубометр, то з травня компанії закуповуватимуть газ для побутових споживачів на біржі. Для цього Нафтогаз продаватиме на вільному ринку частину палива власного видобутку відповідно до програми Gas Release (вільний відпуск газу).

Ці заходи у підсумку дозволять, з одного боку, захистити споживачів, а з іншого - врахувати інтереси постачальників газу.

 

Чому важливо боротися з неконкурентною поведінкою Газпрому?

Ціна газу в Україні залежить від ситуації на європейській біржі. Справа в тому, що власний видобуток блакитного палива покриває лише дві третини потреб країни. Решту доводиться імпортувати - і саме це впливає на загальний баланс ціни, пояснив Юрій Вітренко.

У Європі ж наразі розгорнулася безпрецедентна енергетична криза, через яку ціни на газ уже перетнули позначку у 2000 доларів за тисячу кубометрів. Сталося це через дії одного з постачальників блакитного палива - російської компанії Газпром, що штучно обмежує поставки.

Щоб змінити цю ситуацію, НАК "Нафтогаз України" днями подав скаргу до Єврокомісії. Суть скарги полягає в тому, щоб Єврокомісія невідкладно змусила Газпром припинити підтримувати штучний дефіцит газу в Європі та блокувати доступ альтернативних постачальників палива на східному кордоні України.

"Зараз достатньо складно спрогнозувати, якою буде ціна. Це залежить від дій Росії, яка штучно обмежує постачання газу на європейський ринок, блокує конкуренцію. Є процедура, передбачена європейським законодавством, коли антимонопольний орган може вживати такі термінові невідкладні заходи – коли це вимагається. На наше переконання, це вимагається прямо зараз. Якщо європейський антимонопольний орган прямо зараз змусить Газпром зупинити ці антиконкурентні дії, зняти штучні обмеження, на європейському ринку буде набагато більше газу – як Газпрому, так і конкурентів Газпрому. Відповідно, це призведе до значного (в рази) зниження цін. І тоді не буде різниці між спотовими цінами і цінами на ринку", - прокоментував голова правління Нафтогазу.

Чи вистачить газу для населення цієї зими?

Деякі політики лякають українців, що газу до кінця опалювального сезону не вистачить або що він передчасно подорожчає. Однак такі заяви не відповідають дійсності, наголошує Юрій Вітренко. Наразі у підземних сховищах газу (ПСГ) лишається 14,5 млрд кубометрів газу - це на 5% більше, ніж середні запаси на поточну дату за 2014-2018 роки.

Різниця між потребами споживачів "Нафтогазу", а це - населення, ТКЕ, бюджетні установи та організації, і власним видобутком повністю покривається тими запасами газу, які національна компанія закачала у ПСГ протягом теплих місяців року. Також є можливості для імпорту.

"Питання щодо додаткових обсягів буде вирішуватися з урахуванням потреб інших клієнтів "Нафтогазу" - наприклад, промисловості - та з урахуванням особливостей роботи українських ГТС та ПСГ", - резюмував Юрій Вітренко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати