Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна просить МАГАТЕ допомогти закрити небо!

Окупаційні війська РФ обстріляли і утримують в заручниках Чорнобильську та Запорізьку АЕС
04 березня, 14:52
ФОТО REUTERS

Міжнародне агентство атомної енергетики (МАГАТЕ) перевело роботу свого Центру інцидентів та надзвичайних ситуацій у цілодобовий режим роботи через пожежу на Запорізькій атомній електростанції. Про це МАГАТЕ повідомило вранці 4 березня.

Голова агентства Рафаель Маріано Ґроссі висловив «глибоку стурбованість» ситуацією на об’єкті.

«Говорив із прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем; МАГАТЕ моніторить і перебуває в близькому контакті з регулятором та оператором атомної енергетики в Україні. Я прошу сторони утриматися від дій, які можуть становити небезпеку для АЕС», – заявив він.

Нагадаємо, уночі 4 грудня внаслідок обстрілів із боку російської армії виникла пожежа на Запорізькій АЕС. Зафіксоване влучання в перший енергоблок, заявив речник Запорізької АЕС Андрій Туз.

Голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух повідомив, що наразі майданчик АЕС захоплений російськими військами.

Наразі на станції працює один блок із шести – четвертий. Другий, третій, п’ятий, шостий блоки були відключені від мережі і охолоджувались. Перший – на момент обстрілів перебував на плановому технічному обслуговуванні.

«Енергоатом» звернувся до світової спільноти з попередженням, що  обстріли Запорізької АЕС є «порушенням ядерної та радіаційної безпеки найбільшого в Європі ядерного об’єкту, що може призвести до важких і трагічних наслідків для усього світу».

Міністр енергетики України Герман Галущенко вказав, що крім шести енергоблоків АЕС, на території станції є ще сховище відпрацьованого ядерного палива, яке містить близько 150 контейнерів.

Міжнародне наукове товариство радіаційних біологів вже зробило заяву, що втрата здатності охолоджувати ядерне паливо на Запорізькій АЕС може призвести до значних радіоактивних викидів у навколишнє середовище. «Окрім шести енергоблоків, на ЗАЕС є сховище відпрацьованого ядерного палива – додаткове джерело радіоактивного викиду. За певними сценаріями можлива катастрофа на Запорізькій АЕС може перевершити всі попередні аварії на атомних електростанціях, в тому числі на Чорнобилі та Фукушімі Дайчі», - зауважують в Товаристві.

В Державному агентстві України з ядерного регулювання підкреслили, що  ядерна енергетика потребує, щоб професіонали в її кабінетах контролю були у відмінній фізичній та розумовій «Це не може бути надано в умовах військового нападу та окупації збройними окупантами. Будівлі АЕС захищені від стихійних катаклізмів, але вони не є фортецями, призначеними для протистояння бойовим діям. Будь-які військові дії на будь-якій АЕС смертельні!», - попереджають фахівці.

Президент України Володимир Зеленський у екстреному зверненні закликав світових лідерів зупинити російських військових, які обстрілюють Запорізьку АЕС, зауваживши, що йдеться безпеку всієї Європи.

«Наші хлопці завжди тримали АЕС у безпеці, щоб не було провокацій, щоб ніхто її не міг захопити та замінувати і шантажувати ядерною катастрофою увесь світ. Потрібно зупинити російських військових негайно. Якщо буде вибух – це кінець всім, кінець Європі, евакуація всієї Європи. Тільки негайні дії Європи можуть зупинити російські війська. Не допустіть загибелі Європи від катастрофи на атомній станції», – сказав він.

Україна гідно витримує навалу московської орди, проте закриття неба над Україною залишається одним з ключових питань не лише для безпеки нашої держави, але й всього європейського континенту.

Вперше в світовій історії масштабна війна ведеться в країні з 15 ядерними реакторами, тисячами тон високорадіоактивного відпрацьованого ядерного палива та десятками потужних хімічних заводів.

Окупаційні війська вже захопили Чорнобильську АЕС, а 4 березня встановили контроль над найбільшої атомної електростанції Європи – Запорізької АЕС. Це -  акт ядерного тероризму. Росія вже використовує Чорнобильську зону відчуження для розміщення на її території свого озброєння, щоб Україна не могла завдати удару у відповідь.

Сам факт присутності зброї на території станції вже є великим ризиком для радіоактивної обстановки, стверджують фахівці.

Україна звернулась до МАГАТЕ з вимогою негайно звернутися до НАТО з вимогою закрити доступ до повітряного простору над її ядерними об’єктами (т.з. А2/АD zone) та активізувати дії задля недопущення актів ядерного тероризму з боку Росії.

Загалом, зауважують експерти організації Екодія, АЕС можуть бути мішенню для окупантів задля: широкого розповсюдження радіоактивних матеріалів; порушення електропостачання; створення додаткового майданчика для запуску російських ракет, знаючи, що українські військові не стань вести вогонь у відповідь; використання захоплення АЕС як розмінної монети під час «мирних переговорів»; їх руйнування під час відступу, щоб завдати значної шкоди та додаткового хаосу.

Жодна з українських АЕС (як і будь-яка АЕС у світі) не розрахована на те, щоб бути в епіцентрі воєнних дій, а радіоактивні викиди від попадання ракети в діючу АЕС можуть перевищувати викиди від Чорнобиля та Фукусіми.

У найгіршому випадку реактор і система охолодження можуть бути знищеними. Радіоактивні викиди за таким сценарієм можуть зробити значну частину європейського континенту непридатною для життя щонайменше на багато десятиліть і на відстані сотень і сотень кілометрів.

Серйозне занепокоєння може викликати втрата живлення за межами майданчика.

АЕС вимагають постійної електроенергії для охолодження навіть у вимкненому стані. Коли електрична мережа виходить з ладу і відбувається відключення станції, мають вмикатися резервні дизель-генератори та акумулятори, але надійність їхнього функціонування протягом тривалого періоду часу не можна гарантувати.

Бойові дії можуть призвести до пошкодження електростанцій або ліній електропередачі, які обслуговують реактор, а також можуть перешкодити потраплянню дизельного палива до станції для поповнення резервних генераторів.

АЕС потребують складної системи підтримки власного функціонування, включаючи постійну присутність кваліфікованого персоналу, електроенергію, доступ до охолоджуючої води, запасних частин та обладнання. Війна може вплинути на все з вищепереліченого.

«Саме тому потрібна швидка та потужна реакція ЄС та світу, щоб зупинити війну, розпочату Росією, та переконатися, що військова активність навколо АЕС не призведе до нової планетарної катастрофи, а діючі ядерні блоки належним чином захищені. Ми закликаємо НАТО, Європу, США закрити небо над Україною (No-fly zone), що не тільки вбереже життя наших громадян, але й значно зменшить ризики попадання ракет ворога в українські АЕС», - йдеться у зверненні Енергоатому.

No-fly zone - це специфічний військовий режим, який “закриває” повітряний простір над певною територією для літаків тієї чи іншої держави, військового блоку чи окремої організації. Він дозволяє повністю ізолювати один від одного повітряний та наземний театри бойових дій для іншої сторони, таким чином нівелюючи її потенціал до війни у повітрі. Режим закритого неба  є відносно недавнім винаходом, які країни НАТО застосовували протягом 1990-2000-х років в Боснії та Герцеговині, в Іраку та в Лівії.

В усіх випадках свого застосування безпольотна зона доводила свою виключну ефективність. Вона дозволяла вільно здійснювати наземні операції і мати стратегічну ініціативу завдяки перевазі авіації.

Та попри очевидні плюси навіть для своєї власної безпеки, лідери наших західних партнерів не поспішають вмикати режим no-fly zone над Україною. Ні Сполучені Штати, ні Велика Британія, ні жоден з інших потужних західноєвропейських союзників не наважується на такий крок. Хоча засобів та техніки, які наразі знаходяться на східному фланзі НАТО – особливо з урахуванням його останнього посилення – більш ніж достатньо.

Основним аргументом проти втручання й надалі слугує ризик розв’язання, як вони кажуть, Третьої світової війни. Але тут постає зустрічне питання: а хіба вона вже не почалась? І хіба ядерний тероризм, який загрожує вже цілому європейському континенту не є тією межею, за якою Захід має діяти більш рішуче?

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати