Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Усі чекають, що буде з доларом»

Світові ринки сировини залишаться в нестійкому стані доти, доки Федеральний резерв США і Трамп не дійдуть загальної позиції
29 серпня, 17:51
ФОТО РЕЙТЕР

Більшість ключових сировинних ринків цього тижня переживали підйом, оскільки в короткостроковій перспективі увага до ризиків зростання й попиту, пов’язана з ситуацією на ринках, що розвиваються, слабшала. Цьому сприяв і курс долара, який удруге минулого тижня пішов на зниження. У цілому ситуація на сировинних ринках була цього місяця вельми непростою, а Сировинний індекс Bloomberg навіть досяг річного мінімуму, за яким пішло відновлення.

Оскільки напрям руху ринків як і раніше перебуває у неабиякій залежності від долара та процентних ставок у США, в центрі уваги минулого тижня була щорічна конференція глав центральних банків усього світу в Джексон-Хоул, штат Вайомінг. У п’ятницю Джером Павелл, президент Федеральної резервної системи США, вперше взяв участь у симпозіумі, виступивши з промовою про економіку й монетарну політику. Минулого тижня був випущений протокол засідання Федерального комітету відкритого ринку від 1 серпня, в якому йдеться, що Федрезерв продовжуватиме свою політику кількісного посилювання доти, доки в економіці США не виявляться тенденції до уповільнення, або доки ринкова ситуація не змусить Федрезерв змінити свою думку. Це дозволяє чекати цього року підвищення процентних ставок ще двічі, найближче — на засіданні 26 вересня.

Після різкої критики президентом Трампом підвищення процентних ставок (яке підтримує долар) і з урахуванням нещодавньої паніки на ринках, що розвиваються, а також торговельної війни, що триває, ринок чекав будь-яких ознак пом’якшення позиції Павелла, що могло б вплинути як на долар, так на кілька сировинних ринків, рух яких безпосередньо пов’язаний з посиленням американської валюти. І хоча відхилень від поточних очікувань ринком майбутнього підвищення процентної ставки не сталося, долар, проте, слабшав, таким чином підтримуючи сировинні ринки.

Що стосується перспектив зростання й попиту на ринках, що розвиваються, можна сказати, що світові ринки, ймовірно, залишаться в нестійкому стані доти, доки ФРС не відступить від режиму кількісного посилювання й підвищення процентних ставок. Ризик реальної кризи пов’язаний з надмірними доларовими запозиченнями на ринках, що розвиваються, що відбулися з часів глобальної фінансової кризи.

Не всі сировинні ринки отримали імпульс до зростання у зв’язку з ослабленням долара. У зерновому сегменті, що включає такі ключові культури, як пшениця, кукурудза і соєві боби, увага учасників ринку була спрямована на результати збору урожаю в США, зважаючи на складний сільськогосподарський сезон у Європі, СНД і Австралії; очікується, що в США урожай буде досить добрим, щоб компенсувати втрати в інших регіонах. Крім того, через безперервну торговельну війну з Китаєм різко знизився попит з боку найбільшого імпортера вироблених у США соєвих бобів.

У цілому, Сировинний індекс Bloomberg, що включає 25       найбільших сировинних товарів, вперше за три тижні підвищився, причому втрати, про які йшлося вище, були із запасом компенсовані зростанням ринку нафти й нафтопродуктів, а також промислових металів. Після кількох тижнів інтенсивних продажів ринки промислових металів (передусім цинку й алюмінію) позитивно відреагували на ознаки появи попиту з Китаю. Ринки дорогоцінних металів підросли, але лише пробій якого-небудь значного рівня змусить змінити свою поведінку спекулянтів, у руках яких зосереджено на цей момент рекордний обсяг коротких позицій, що втричі перевищує попередній рекорд, досягнутий у грудні 2015 року.

Ринок сирої нафти відновив понад половину липневих і серпневих втрат. Це сталося після того, як увага ринку переключилася з потенційного довгострокового ефекту зниження зростання на ринках, що розвиваються, на короткострокові результати запровадження США санкцій проти Ірану.

Результати відстежування танкерів, проведеного агентством Platts, показують різке падіння експорту сирої нафти з Ірану в першій половині серпня. За даними агентства, протягом цього періоду обсяг експорту становив 1,68 млн бар./д., що приблизно на 640 тис. бар./д. нижче середнього значення за липень. Цей факт, поза сумнівом, підсилить тиск на решту країн — членів ОПЕК, а також поставить питання про те, чи зможуть вони покрити можливий брак постачань не лише з Ірану, а й з Венесуели, де ситуація продовжує погіршуватися.

Хедж-фонди в останні тижні скоротили гру на підвищення щодо нафти, і з 30 березня, коли був досягнутий рекордний об’єм, що перевищує мільйон лотів (один мільярд барелів) і по сьогодні дня сумарна довга позиція за сортами WTI і Brent зменшилася на 37%. Виступаючи глобальною точкою відліку, нафта Brent пережила найбільше зниження, сягнувши 336            000 лотів, що на 47% менше березневого рівня.

Слід зазначити, що протягом липневого й серпневого розпродажів знизилися як довгі, так і, що несподівано, короткі позиції. Сумарна коротка позиція за WTI і Brent залишається близькою до мінімального за останніх п’ять років рівня, а це підкреслює обмежений інтерес до продажів перед очікуваним різким зниженням постачань з Ірану.

На нашу думку, ціни на сиру нафту Brent, наймовірніше, залишаться в діапазоні від 70 до 80 доларів за барель. З урахуванням підвищеної уваги ринку до пропозиції в короткостроковій перспективі, ми очікуємо додаткового зростання у бік рівня 80 доларів за баррель.

Ціни на золото підросли вперше за сім тижнів на хвилі ослаблення долара і вислову президента Трампа про те, що він «не в захваті» від підвищення процентних ставок Федрезервом, що триває.

За час перебування на посаді голови призначеного Трампом Джерома Павелла, ставка за федеральними фондами ФРС підвищувалася тричі, не рахуючи двох підвищень, що сталися на більш ранніх етапах президентства Трампа.

Ринок відповів зниженням курсу долара, а курс євро знову перевищив рівень 1,15 євро, тим самим повернувшись у потенційний діапазон 1,15 —1,17 євро. Це допомогло компенсувати деяку слабкість євро, що виникла минулого тижня у зв’язку з бюджетними ризиками в Італії й схильності банків Євросоюзу до боргових ризиків ринків, що розвиваються, й передусім Туреччини.

Що стосується долара та короткострокових ставок, справа не в тому, що говорить президент Трамп, а, радше, в діях Федеральної резервної системи США. Незважаючи на ознаки стабілізації на ринку золота, можливість різкого зростання великою мірою залежить від того, чи почнуть фонди, що володіють рекордними короткими позиціями, їх закривати. Щоб це сталося, ціна на золото має як мінімум пробитися вище діапазону опору 1200—1210 доларів за унцію.

Великі обсяги пропозиції, спекулятивна атака й вільне падіння Бразильського реалу сприяли першому за останніх 12 років зниженню ціни на каву арабіка нижче за 1 долар за фунт. З тієї ж причини ціна на цукор різко знизилася до менш ніж 10 центів за фунт уперше за останніх 10 років. Використовуючи індекс ринку кави Bloomberg, який включає щомісячну прибутковість, що отримується в разі переведення короткострокових ф’ючерсних контрактів у довгострокові, ми виявили, що ціна на каву арабіка знизилася на 24% порівняно з минулим роком, і майже на 70% порівняно з піковими значеннями, досягнутими 2014 року.

Найбільш сприяли зниженню цін великообсягові постачання з Бразилії, найбільшого світового виробника високоякісних кавових зерен, разом з нещодавнім значним падінням на 10% курсу Бразильського реалу на хвилі виборів, а також із загальною нервозністю на ринках, що розвиваються. Крім того, хедж-фонди ведуть спекулятивні продажі, що чинить ще більший тиск на ціну. В даний час фонди тримають рекордну коротку позицію у розмірі 1,7 млн тонн, або 28% від світового обсягу виробництва, очікуваного в 2018—2019 роках. Якщо технічний і фундаментальний прогноз не поліпшиться, вони, швидше за все, не викуплятимуть свої короткі позиції і таким чином не підтримуватимуть ціну.

Проте фундаментальну підтримку можуть забезпечити повідомлення про можливий ризик, який несе засуха для наступного урожаю кави в Бразилії. Незвично раннє цвітіння кави в Бразилії викликало певні побоювання, оскільки на цьому етапі вода необхідна для підтримки процесу розвитку плодів. Посушливий сезон зазвичай триває до середини вересня, тож найближчі кілька тижнів стануть критично важливими.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати