Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сотні людей завітали «На гостини до Івана»

18 червня, 10:45

Цими вихідними на Буковині згадували актора, режисера і сценариста Івана Миколайчука, який 15 червня мав би відсвяткувати свій 72-й день народження. Дуже символічно, що Всеукраїнський кінофестиваль «Іванова переберія» проводився у Вижниці, бо саме у стінах Вижницького кінотеатру Іван Миколайчук презентував свої кінострічки 1960—1970-х років.

«Іван Миколайчук був талановитим сином Буковини, — згадує Валентина Ковальська. — І щороку саме тут відбуваються кінофестивалі, присвячені видатному актору та режисеру».

До речі, 14 червня в рамках «Іванової переберії» в Чернівецькому обласному художньому музеї відкрили фотовиставку «Кіно і друзі», присвячену ювілею друга і колеги Івана Миколайчука, народного артиста України, лауреата Державної премії ім. О. Довженка Борислава Брондукова, який цього року мав би відсвяткувати свій 75-й день народження. На виставці представлено 31 фотографію з архіву Кіностудії ім. О. Довженка, зібрання Юрія Гармаша, сімейного архіву Брондукових. Організатор виставки, кінооператор, заслужений діяч мистецтв України Юрій Гармаш, відкриваючи виставку, сказав: «Я в боргу перед цими людьми. Хоча їх немає, на жаль, з нами, але цією виставкою я віддаю їм данину і шану, і вдячний за те, що вони дали мені в житті. Серед цих фото, декілька й моїх світлин, а інші — я просто зібрав». (Фотовиставка «Кіно і друзі» в Чернівецькому художньому музеї триватиме два тижні.) Наступного ж дня в Чернівцях до меморіальної дошки на розі проспекту Незалежності та вулиці, названої на честь Миколайчука, поклали квіти, а у с. Чортория на Кіцманщині музей-садиба видатного українського актора приймала гостей — друзів, колег, знайомих та шанувальників його таланту. Тут, на малій батьківщині митця, вже третій рік поспіль відбувається етнофестиваль «На гостини до Івана». Сотні людей завітали до обійстя батьків Миколайчука. Буковинці вдягли, як на свято, вишиванки та народні строї. На свято приїхала Іванова дружина, народна артистка України Марія Миколайчук: «Мені б хотілося, щоб на Буковині виросло ще одне покоління творчих людей, які би так само, як Іван, прославляли Буковину своїм талантом».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати