Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У пошуках виходу

У прокат вийшов оскароносний «Далласький клуб покупців»
19 березня, 11:53
ІСТОРІЯ АМЕРИКАНСЬКОГО РОДЕО-КОВБОЯ РОНА ВУДРОФА (МАККОНАХІ), ЯКИЙ, НЕЗВАЖАЮЧИ НА СНІД, ЗНАХОДИТЬ СИЛИ ТА СПОСІБ ВИЖИТИ / ФОТО З САЙТА KINOPOISK.RU

Картину, показану в кінотеатрі «Київ», завдяки посередництву компанії «Артхаус Трафік», потрібно обов’язково подивитися всім. Тим паче, що фільм здобув звання лауреата більш ніж сорока престижних призів, зокрема, відзначений трьома преміями «Оскар» на 86-й церемонії вручення винагород Американської кіноакадемії. Виконавці головних ролей — Меттью Макконахі та Джаред Лето — стали лауреатами «Оскара» в номінаціях «Кращий актор» і «Кращий актор другого плану». Фільм також отримав золоту статуетку за «Кращий грим і зачіски».

Меттью Макконахі зіграв у картині Жана-Марка Вале крутого техаського ковбоя Рона Вудрофа, життя якого в один далеко не прекрасний день розвернулося на 180 градусів. Невтомний шукач задоволень, «король родео», як він сам себе характеризує, прагнув осідлати не лише непокірних биків, а й податливих, готових до будь-якої послуги повій. Проте несподівано, замість того, щоб в черговому кублі вливати в себе літри алкоголю, нюхати кокс і гладити жіночі «окороки», герой опинився в лікарні. Так, нічого особливого, виробнича травма — Рон працював електриком, і його вдарило струмом. Але коли лікарі кілька разів протестували його кров, то вимушені були повідомити пацієнтові, що жити йому залишилося від сили... тридцять днів.

У ковбоя виявили СНІД. Важко уявити, який шок переживають люди, яким лікарі виносять такий смертний вирок. Рон лікарям не повірив і пустився у всі тяжкі. Нам показують кожен окремий день життя героя, поки він, відчувши, що вже не жилець на цьому світі, не приповз до лікарні. Власне, для того, щоб розповісти світу про те, що пропонували першим хворим на СНІД кращі лікарі та кращі лікарні світу, Жан-Марк Вале і зняв свій фільм.

Дія стрічки відбувається в середині 1980-х, і Рону довелося шукати ліки самому. Бо ті, які пропонували в лікарні, не лікували, а вбивали. Так би мовити, хиби цивілізації, яка ставить експерименти не лише на тваринах, а й на людях. У групі ризику переважали гомосексуалісти. Тому не обійшлося без «блакитної теми», чи вже не програмною для західних режисерів. Тут вона наявна другим планом — Рон із гомофоба стає кращим другом геїв і лесбіянок, яким подовжує дні життя. Роль друга Рона за нещастям, життєрадісної транссексуалки Рейон, зіграв актор і рок-музикант Джаред Лето. Це стрічка про людську солідарність. Саме солідарність, згуртованість приречених задає емоційний тон усій картині.

Герой фільму «Далласький клуб покупців» не побажав змиритися зі смертним вироком лікарів і зумів продовжити своє життя, вживаючи нетрадиційні ліки, а потім налагодив підпільний бізнес із продажу їх іншим хворим.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати