Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Харкові очікується початок «стрільби»

06 жовтня, 00:00

4 жовтня 2007 року депутат Харківської міської ради В’ячеслав Картавих був прийнятий головою Харківської обласної державної адміністрації А. Аваковим. У ході бесіди В. Картавих повідомив про вчинені й підготовлювані в м. Харкові злочини, в тому числі з використанням вибухових речовин, що нині розслідуються харківською міліцією.

Депутат міської ради прямо пов’язує вибухи вчинені проти Є. Кушнарьова й Г. Кернеса з ім’ям деякого Ігоря Бударного. Як повідомив Картавих, нині, за допомогою окремих керівників міліції, на Бударного та інших членів злочинної групи, затриманих міліцією, вчиняється тиск із метою зміни раніше даних свідчень і висунення помилкових обвинувачень на адресу осіб не причетних до злочинів.

«Наскільки мені стало відомо, з дозволу заступника начальника ДУ МВС України в Харківської області Віктора Дятлова в камеру до одного із затриманих був допущений секретар Харківської міськради Геннадій Кернеса, який умовив одного з підслідних свідчити, що вибуховий пристрій, який використовувався під час вибуху на Сумський, 39, він передав особисто мені», — заявив В. Картавих.

Він також зазначив, що кілька днів тому були затримані громадяни, яких підозрюють у здійсненні низки вибухів — 21 березня 2006 року біля офісу Є. Кушнарьова, 13 січня 2007 року біля будівлі готелю «Національ» (Харків), де в момент вибуху на сходах перебував секретар харківської міської ради Г. Кернес, 13 червня 2007 року біля харківської мерії, коли на площі перебував автомобіль секретаря міськради Г. Кернеса. За словами В. Картавих, у затриманих було вилучено речові докази щодо всіх злочинів.

В’ячеслав Картавих заявив, що обізнаний про підготовлювані проти нього провокації, у тому числі, з можливим підкиданням компрометуючих предметів та документів, і можливому посяганні на його життя. «Сьогодні мені стало відомо, що щодо мене й моєї сім’ї готується фізичне знищення й провокації. Крім того, сьогодні вранці я виявив стеження за собою. Я звертаюсь до губернатора, прокурора Харківської області, співробітників СБУ і чесних працівників міліції з проханням про елементарний захист», — заявив В’ячеслав Картавих на зустрічі з журналістами харківського ЗМІ.

Як стало відомо харківському кореспонденту «Вовремя», за «справою Бударного» правоохоронними органами Харківщини кілька днів тому був затриманий якийсь Приймак, який був подільником Бударного і який, як випливає з його ж попередніх свідчень та вилучених речових доказів, безпосередньо виготовляв вищезазначені вибухові пристрої. Однак про це, як і про те, що небезпека фізичного усунення загрожує підслідним й низці депутатів харківської міської ради, чомусь замовчують правоохоронні органи Харкова. Також з інформованих джерел, кореспонденту «Вовремя» стало відомо, що губернатор Харківської області А. Аваков провів спеціальну нараду з керівниками правоохоронних органів міста, перед якими поставив низку завдань щодо розслідування «справи Бударного», а також із забезпечення заходів щодо охорони підслідних і низки депутатів харківської міської ради.

На думку незалежних харківських спостерігачів, атмосфера в середовищі харківської еліти сьогодні розжарена до межі. Крім політичної та економічної конкуренції, у Харківських процесах почав все більше проявлятися відверто кримінальний відтінок. Причому міліція в цій грі далеко не завжди грає на боці закону. Досить найменшої провокації, і в місті може початися справжня стрільба — зазначають спостерігачі.

Однак найбільшою загадкою, на думку харківських спостерігачів і журналістів, у всій цій історії є позиція Партії регіонів і особисто В. Януковича. Крім того, що «справа Бударного» безпосередньо стосується членів Партії регіонів Є. Кушнарьова й Г. Кернеса, «група Бударного» підозрюється також у підготовці вибуху в ході недавнього візиту В. Януковича до Харкова. Сам В. Картавих — полковник міліції і колишній начальник Московського РУВС м. Харкова також є кандидатом у депутати ВРУ за списком Партії регіонів.

Як повідомлялося раніше, напередодні передвиборчого візиту В. Януковича до Харкова, лідер обласного виборчого штабу БЮТ Олександр Фельдман заявив, що на мітингу Януковича в Харкові готується провокація й може бути вчинений вибух. 25 вересня на аеродромі, куди прилетів В. Янукович, стався інцидент, що не потрапив у кадри офіційного освітлення візиту, і який замовчується його учасниками.

У групі, яка зустрічала Віктора Януковича, СБУ затримала якогось Ігоря Бударного. За існуючою інформацією, 37-річний вже судимий харків’янин І. Бударний раніше працював охоронцем у члена наглядової ради АКІБ «Укрсиббанк» Олександра Ярославського, народного депутата Ради V скликання, харків’янина Є. Кушнарьова, нині працює в начальника ДП «Харківський метрополітен» Сергія Мусєєва.

27 вересня виконуючий обов’язки міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко заявив, що в МВС не виключають, що затриманий поблизу Харківського аеропорту чоловік із боєприпасами міг здійснити вибухи. «Зараз триває слідство. У нього було вилучено компоненти вибухових пристроїв. Дійсно, ця людина, яка готувалася до цих злочинів, є небезпечною. Він міг здійснити їх», — заявив М. Корнієнко.

Як повідомили у Центрі громадських зв’язків Головного управління МВСУ в Харківській області — суд вирішив продовжити термін перебування І. Бударного під вартою на 10 діб в інтересах слідства. І. Бударний підозрюється в злочині, який підпадає під статтю 263-ю Кримінального кодексу України — носіння вогнепальної зброї, боєприпасів або вибухових пристроїв без спеціального на це дозволу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати