Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Паспортизація окупації

Роздача російського громадянства українцям в ОРДЛО і використання їхніх голосів на виборах до Держдуми потребує жорсткої міжнародної відповіді
30 серпня, 17:26
ФОТО АНДРІЯ КРИМСЬКОГО

В ці дні сім років тому трапилася трагедія, яка назавжди буде вписана трагічними сторінками в українську історію. Після початку успішної операції по звільненню Іловайська від російських найманців, Кремль дав вказівку перекинути на територію України регулярні війська ЗС РФ, які маючи перевагу в силі оточили українських добровольців. Подальшу трагічну історію знають всі – росіяни дали згоду на вихід українців з оточення, але як тільки розпочалася операція вони відкрили вогонь і цинічно розстріляли наші колони.

Ці події стали початком фактичного військового закріплення Москви на українських територіях в Донецькій та Луганській областях. Був підписаний «Мінськ-1», а через пів року і подібних трагічних подій в Дебальцевому, «Мінськ-2». Після цього лінія фронту закріпилася, сторони перейшли до позиційного протистояння, яке суттєво зменшило, але не ліквідувало втрат з нашого боку. Запеклі «бої» перейшли на дипломатичний рівень. І тут вже сім років Кремль робить все, аби зняти з себе відповідальність за злочини і примусити Україну до виконання Мінських домовленостей.     

Віддавати українські території на сході Україні Кремль не збирається, навпаки, він робить все, аби фактично інтегрувати їх до складу Росії. Окрім військового контролю, триває політична, економічна, гуманітарна, інформаційна, людська окупація українського регіону. Однією зі складових цього процесу стало надання громадянства РФ жителям окремих районів Донецької та Луганської областей. Відповідний указ про спрощену процедуру видачі російських паспортів українцям в окупації був підписаний Путіним ще у квітні 2019 року.

Здавалося б, це суперечить Мінським домовленостям, але коли це зупиняло Москву. Німецький канцлер Отто фон Бісмарк ще в ХІХ столітті влучно охарактеризував цю країну: «Угоди з Росією не варті й паперу, на якому написані». Навіщо Кремль роздає українцям російські паспорти?

Одна з причин – вибори до Державної думи Російської Федерації, які відбудуться 19 вересня цього року. Не будемо вдаватися в деталі виборчого процесу в самій Росії, тому що цей процес останні так років 20 має там суто формальний характер, покликаний створити ілюзію демократії. Реальна опозиція в Росії давно знищена, а нових незгодних, хто хоч якось намагається підняти голову, одразу зачищають. Так це відбувається і зараз – перед черговими парламентськими виборами. Більш того, сам законодавчий орган РФ давно не є місцем для дискусії, він перетворений на інституцією по закріпленню і штампуванню тих рішень, які приймають в Кремлі. 

Ось до цього свята псевдодемократії путінський режим намагається долучити і українців з окупованих територій. В Криму вони це роблять вже сім років, плюючи на міжнародні заклики, санкції і право. Тепер черга дійшла і до окремих районів Донецької та Луганської областей. Центральна виборча комісія Росії ухвалила постанову, згідно якої жителі цих окупованих територій, маючи паспорти громадян Росії, зможуть проголосувати на виборах депутатів Держдуми в онлайн-форматі. Умовою для голосування будуть реєстрація на російському порталі державних послуг і підтвердження облікового запису.

Щоб не відкривати виборчі дільниці в ОРДЛО, тоді це буде просто кричуще і нагле порушення Мінських угод, у росіян було ще два способи як долучити голоси «нових громадян» – це організоване підвезення людей з Донецької та Луганської областей до Ростовської області РФ, або онлайн-голосування. Як бачимо, обрали другий варіант, хоча перший виключати також не можна. Для цього останні пів року триває форсований режим роздачі російській паспортів українцям, аби довести їхню кількість до максимальної.

Ще два місяці тому секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що окупанти на Донбасі роздали вже 630 тисяч паспортів РФ: «Фактично це гетто, тому що вони його загородили, з одного боку кордон і з іншого боку кордон. Це такий концтабір для жителів Донецької і Луганської областей, яким видають ці документи. Це як Гітлер нападав, то він аусвайси видавав» (ukraina24.segodnya.ua).

В Криму ця кількість набагато більша. За словами віцепрем'єра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова, на півострові примусова паспортизація є тотальною, вона торкнулася близько 2,5 млн. громадян України (facebook.com).

На момент голосування 19 вересня кількість виданих паспортів жителям ОРДЛО може зрости до мільйона. «Наскільки мені відомо, видача паспортів здійснюється наступним чином, - розповідає «Дню» голова Станично-Луганської РДА Юрій Золкін. - Якщо раніше це були топ-чиновники, силовики і їм подібні, то зараз, умовно кажучи, простій «технічці» в школі ставлять завдання отримати паспорт РФ. Вони намагаються охопити всіх бюджетників для примусової паспортизації. Зрозуміло, що такий примус здійснюється для конкретних цілей. Найближче тактичне завдання Кремля в цьому плані – це осінні вибори в Держдуму РФ. Після рішення про онлайн-голосування, їм не треба навіть возити автобуси до Ростовської області. Тепер вони зможуть малювати цифри інтерактивним чином. Пряма участь людини тут не потрібна, потрібно лише, щоб вона значилась громадянином Російської Федерації».

У статистичному вимірі, виходячи з кількості виборців по всій Росії, паспортизовані українці Донбасу це не така вже і велика цифра. Навіщо тоді Кремлю чергова авантюра? По-перше, завдяки цим голосам до законодавчого органу РФ можуть потрапити так звані «ополченцы Донбасса». Наприклад, раніше заявку на участь у виборах від «Единой России» по Ростовській області вже подав колишній так званий «глава правительства» угруповання «ДНР» Олександр Бородай. По-друге, роздача російського громадянства створює наратив для підданих Росії, що, мовляв, «мы своих не бросаем». По суті, це означає продовження шовіністичної політики чинного путінського режиму.

Але. Вся ця історія з паспортами і виборами має ще одну головну мету. «Це буде підставою для Москви стверджувати, що на окупованій території живуть громадяни Росії і вони начебто захищають не міфічних російськомовних громадян, а саме громадян РФ, - підкреслює Юрій Золкін. - Це черговий етап окупації і шлях до можливого визнання штучних утворень, які де-факто є окупованими територіями України, для відторгнення їх від нас. При цьому жодних передумов для того, що Росія буде приєднувати ці окуповані території до себе немає. Відповідно ті, хто очікував, що «Россия прийдёт» зараз дуже розчаровані. Вони думали, що Росія їх забере, а вона їх просто використовує».

В МЗС України висловили рішучий протест у зв’язку з намірами залучити українців в окупації до електронного голосування в РФ. «Такі дії російської сторони, поряд із незаконною організацією виборів в Держдуму на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, є грубим порушенням норм та принципів міжнародного права, Конституції та чинного законодавства України. Організація виборчого процесу на окупованій території України та залучення до нього місцевого населення, якому примусово було нав’язано російське громадянство, ставить під сумнів легітимність результатів виборів», - йдеться в заяві українського зовнішньополітичного відомства.

В МЗС України закликали міжнародне співтовариство засудити цей крок Росії, не визнавати результати цих виборів на тимчасово окупованій території України, а також посилити політико-дипломатичний тиск на Російську Федерацію з метою припинення нею міжнародно-протиправних діянь проти суверенітету і територіальної цілісності України. «Україна вимагає від Російської Федерації скасувати усі неправомірні рішення, що стосуються тимчасово окупованих територій, та припинити вживати кроки, спрямовані на подальшу інтеграцію населення тимчасово окупованих територій України до політичного та соціально-правового простору РФ», - наголошується в заяві.

З боку ж народних депутатів України є пропозиція – позбавляти українців громадянства вразі отримання російського паспорта. Відповідний законопроєкт навіть зареєстрований у Верховній Раді. Він досить короткий і передбачає внесення змін до закону «Про громадянство України». «Добровільне набуття громадянами України громадянства держави-агресора – Російської Федерації, є підставою для автоматичної втрати громадянства України. Автоматична втрата громадянства України у випадках, визначених цією статтею, передбачає втрату громадянства України без видання відповідного указу Президента України», - йдеться в проєкті закону.

Отже, Росія всіма своїми діями продовжує агресивну політику по відношенню до України, яка свідчить про всеохоплюючу окупацію наших територій. Це не означає, що Москва піде на відкрите приєднання частини Донбасу по прикладу Криму. Її задача – максимально інтегрувати ОРДЛО в тіло Росії, юридично залишаючи ці території Україні. Таким чином, вона матиме інструмент для постійного шантажу України та її міжнародних партнерів. Звичайно, Москві це не має сходити з рук. Будь-який крок, як наприклад з паспортизацією і залученням українців до виборів, має наражатися на болючу відповідь лідерів цивілізованого світу у вигляді втрат для Росії – в економіці, безпеці, репутації, політиці.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати