Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Плівки після плівок...

До теми оприлюднення записів Олександра Онищенка: що буває, якщо вчасно не зробити висновки?
19 квітня, 18:53
ФОТО УНІАН

Наша країна, мабуть, уже звикла до політичних скандалів, але це не означає, що подібне має стати нормою. Інакше буде приспане відчуття справедливості, без чого громадянське суспільство точно не сформується.

Отже, після періодичних обіцянок/погроз протягом двох років колишній народний депутат Олександр ОНИЩЕНКО оприлюднив першу главу своєї анонсованої книжки, яка має назву «Петро п’ятий. Правдива історія про українського диктатора».

Для початку нагадаємо, що проти самого Онищенка в Україні порушено кримінальну справу. Його звинувачують в організації схеми з перепродажу купленого у державної компаній газу своїм же фірмам за заниженими цінами. Влітку 2016-го Онищенко втік з України і перебуває в розшуку, хоча Інтерпол відмовився оголошувати його в міжнародний розшук. 5 липня 2016 року, коли депутат уже перебував за кордоном, Верховна Рада дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання та арешт. От буквально днями директор НАБУ Артем Ситник заявив (ukrinform.ua): «Якщо взяти «газову справу», то лише зараз ми збираємося передавати до суду обвинувальний акт стосовно самого Онищенка. Вже є дозвіл на його заочне засудження та підписана Генеральним прокурором остаточна підозра».

Назва першої глави книжки екс-депутата: «Коля — хороший хлопець». Перша плівка з голосом президента» (оприлюднена на сайті strana.ua). «Це стенограма одного із записів із голосом президента, яку мені вдалося записати в його кабінеті, коли зрозумів, що відносин між нами немає і бути не може. Аудіофайл пройшов експертизу, і справжність його підтверджено. Як щодо цієї плівки, так і інших. Документи я готовий надати всім зацікавленим слідчим органам, частину з них уже взято в роботу», — пише Онищенко в книжці.

Подається і розшифровка аудіофайлу. Але пізніше в ефірі «Українського формату» на телеканалі NewsOne вперше прозвучали і самі «плівки Онищенка» за участю чоловіка з голосом, схожим на голос Президента України Петра Порошенка. На записі Онищенко і нібито Порошенко обговорюють перспективу угоди в бізнесі з екс-міністром екології часів президентства Януковича Миколою Злочевським та закриття кримінальних справ проти нього в обмін на долю для Президента. Подробиці розмови уже можна послухати або прочитати на численних сайтах у просторах інтернету. Сам Онищенко під час ефіру заявив: «Я розповів, як формувався весь український політикум, як Петро Порошенко підгрібав усю владу в свої руки, починаючи з 2014 року».

Насправді вся ця історія є не просто скандальною, а сенсаційною. І те, що в згаданому ток-шоу взяв участь голова Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, хоч і по епізоду щодо кримінальної справи проти нього та протистояння антикорупційних правоохоронних структур, лише додала цій програмі більшої скандальності. Особливо, коли звучать такі заяви: «По Наливайченку платилися гроші, — каже в ефірі по скайпу Онищенко. — І за призначення та зняття Шокіна платилися гроші. І по Луценку. Голосування за всіх силовиків підтримувалися фінансово з Адміністрації Президента. Звільнити Наливайченка коштувало десь близько двох мільйонів доларів». «Кожному депутату за зняття Наливайченка пропонували по 50 тисяч доларів», — підтверджує один з учасників передачі народний депутат Дмитро ДОБРОДОМОВ.

«Я розповім про той день, — каже присутній на програмі Валентин Наливайченко. — Я пішов через божевільну корупцію. Я прийшов до Порошенка і передав всю інформацію про офшори прокурорів. Але ми повинні були їх заарештувати показово на всю країну — одного із заступників Шокіна. Що зробив Порошенко? Наступного ж дня дає наказ Генеральній прокуратурі терміново забрати у Валентина Наливайченка всі докази, зупинити справу, щоб жодного арешту не було. Цей заступник Даниленко досі судиться зі мною, тому що він — найближчий соратник Порошенка в бізнесі. Після цього інциденту я сказав Порошенку, що більше не буду перебувати на посаді глави СБУ. В день голосування він цілий день тримав мене в кабінеті. Не дав піти у Верховну Раду, тому що у мене була копія того, що я до цього передав йому. Я сказав Порошенку, що піду з посади, тільки не роздавайте за мене гроші. Для мене зараз повний шок. Як тільки роздали гроші, Порошенко відкрив свій холодильник, дістав звідти якесь «золоте» шампанське, і його розлив у моїй присутності. Я не міг зрозуміти, що ми святкуємо. Вони святкували 2,5 мільйона доларів».

Звичайно, під час і після ефіру лунали заклики про необхідність обов’язкової реакції Петра Порошенка. Але, фактично, її так і не було. «Фейки не вимагають коментарів», — відреагували в прес-службі Адміністрації Президента в четвер (Інтерфакс-Україна). Навряд чи подібна реакція є переконливою для суспільства і додасть довіри до Президента.

«Це звинувачення Президент зобов’язаний прокоментувати, — пише у себе в ФБ головний редактор сайта «Цензор.НЕТ» Юрій БУТУСОВ. — Тут промовчати не можна. Варіантів реакції два: визнати або спростувати. Спростувати — значить подати в суд на NewsOne, довести, що все це неправда. На записі голос, схожий на голос Президента, по суті, обговорює отримання хабара в десять мільйонів доларів від Онищенка та іншого олігарха Злочевського. Обговорюється суто корупційне питання про закриття кримінальних справ, і голос Президента це не спростовує й погоджується. Цікаво, що сказали американці про записи. Цей скандал є убивчим компроматом для Президента і потребує термінових роз’яснень. Прокоментувати записи Онищенка має і головний опонент Порошенка Юлія Тимошенко. Судячи із записів і за заявами Онищенка, він був посередником між Порошенком і Тимошенко — але що їх пов’язувало? Просто пили чай разом? Або Онищенко організовував їхні зустрічі й обслуговував за допомогою політиків свої корупційні інтереси? Це треба прояснити. І які саме питання вирішували Порошенко і Тимошенко за посередництва олігарха Онищенка? Чому про це нічого не заявлялося? Грандіозний скандал, який очищає за умови, що Онищенка буде екстрадовано, і все, що він написав у книжці, скаже на допиті. Для кандидатів у президенти йти з таким компроматом на президентські вибори мовчки, вдаючи, що нічого не відбувається, — абсурд. Убивчий абсурд. Обидва фаворити президентських виборів стали фігурантом одного скандалу. Записи Онищенка стануть одним із важливих чинників передвиборчих перегонів».

Великих новин для нас у цьому скандалі немає, адже про коріння, звідки виникають подібні проблеми, ми писали неодноразово. Наприклад, відомі на увесь світ «плівки Мельниченка» так і не призвели до засудження замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе, викрадення і побиття громадського діяча Олексія Подольського, замах на життя народного депутата II та III скликань Олександра Єльяшкевича та інших. Тому безкарність і породжує нові подібні явища. «Головний висновок в історії з «плівками Онищенка» полягає в тому, що у нас є каста недоторканних, — коментує «Дню» (№ 223 за 6 грудня 2016 р.) правник та громадський діяч Геннадій ДРУЗЕНКО. — Це проблема, яка тягнеться ще з часів Кучми, якому так і не було офіційно висунуто звинувачення у причетності до вбивства Гонгадзе. Було багато експертиз «плівок Мельниченка», їхню автентичність було доведено, але Кучма навіть як свідок не з’явився в суді».

Ця резонансна тема цілком вписується в тему нашого нещодавнього круглого столу в «Дні» (№ 61-62 за 6 — 7 квітня 2018 р.), на якому ми запропонували експертам відповісти на запитання: «Олігархічний сценарій вичерпався? Що далі?». «Історія з «плівками Онищенка» свідчить про те, що ми вперше зіткнулися з кризою олігархічної форми правління, тому що наразі відсутній консенсус між олігархами: вони не можуть домовитися, хто буде наступним президентом, вони не готові до демократії та євроінтеграції, вони не готові до вибору, хто міг би забезпечити збереження їхніх статків, — коментує «Дня» один з учасників згаданого круглого столу, політолог Віктор НЕБОЖЕНКО. — Поява «плівок Онищенка» — це свого роду продовження традиції «плівок Мельниченка». Кучма теж тоді здавався всемогучим, але плівки все одно вдарили по його особистому стану і мали вплив на його можливості в політиці. Думаю, «плівки Онищенка» також вдарять по Порошенку. Плюс — нам не потрібно забувати, що з березня цього року фактично вже розпочалася президентська виборча кампанія, тому все, що зараз відбуватиметься, робитиметься для того, щоб обмежити можливості Порошенка переобратися на другий термін».

Україна, на жаль, ніяк не позбудеться негативного іміджу постачальника скандалів. І історія з Онищенком — в цю ж скарбницю. «Це удар по іміджу України, по її інвестиційних можливостях, — каже Віктор Небоженко. — Так, в українському суспільстві не до кінця розуміють, хто винуватий, хто правий, але в перекладі англійською чи якоюсь іншою мовою закордонним бізнесменам все зрозуміло. Це ж відбуваються страшні речі. Люди у владі домовляються про мільйони доларів, порушуючи всі закони. І це, до речі, лише початок цих плівок».

В усій цій ситуації дуже важливо, щоб в суспільстві все-таки зробили правильні висновки, інакше наше політичне «болото» триватиме без кінця. «Я дуже сподіваюся, що в суспільстві все-таки вистачить імунітету, щоб адекватно відреагувати на цю ситуацію, — каже Геннадій Друзенко. — Адже постійне зниження «порогу болю», коли прийнятним стає те, що апріорі не може бути прийнятним, призведе до того, що ми не помітимо знищення держави. Інстинкт самозбереження має полягати в адекватній реакції на неприйнятні речі. Зло має скінчитись не черговим бунтом від накопичення невдоволення, а продуктивним виходом — справедливим покаранням винуватих осіб».

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати