Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Урок Калинівки

«Навіть якщо зовнішній чинник і мав місце, то цьому сприяли внутрішні передумови», — експерт
29 вересня, 11:56
ФОТО REUTERS

Калинівка поступово приходить до тями після вибухів боєприпасів на воєнному складі. Людям дозволили повертатися у свої оселі, відновлено рух транспорту автомобільними дорогами та залізницями, зменшено радіус закритого повітряного простору. Але це не означає, що наслідки надзвичайної ситуації вичерпані. Осередки пожежі вчора ще гасили з літаків і танків. «На складах ще триває тління боєприпасів, вибухи практично припинилися. триває повітряна розвідка з метою подальшого застосування літаків для локалізації вогнищ загорянь, піротехніки починають розміновувати 5-кілометрову зону», — повідомив прем’єр-міністр Володимир ГРОЙСМАН.

А от щодо причин трагедії, єдиної думки, причому серед представників влади, немає Більше того, спостерігається навіть певне протистояння. Якщо в ще середу звучали заяви, що скоріше має місце зовнішній фактор, тобто диверсія ворога, то вже в четвер звучали прямі звинувачення на адресу військових і Генштабу. «Україні нанесено найбільший удар по нашій обороноздатності з початку війни. І для мене принципово, і саме так я поставив питання під час засідання Воєнного кабінету, що усю відповідальність нестимуть, починаючи від начальника Генштабу і по всій вертикалі, ті, хто відповідає за оборону країни», — заявив секретар РНБО Олександр ТУРЧИНОВ.   

Доволі критично висловився і головний військовий прокурор Анатолій МАТІОС. «Даних про безпілотні літальні апарати слідство, яке почало працювати через півтори години з початку вибухів, не виявило. Жодних груп, про які говорив радник міністра оборони, ДРГ чи тих, кого затримали чи хто втік, не було. Ми повинні з’ясувати причину і причинно-наслідковий зв’язок, чому так сталося. Це неналежне зберігання, яке забезпечувалося технічними можливостями 1987 року випуску, це неналежне виконання обов’язків охорони чи це фактична диверсія, вчинена сторонніми чи особами, які мали доступ до території складів. Усі ці версії розслідуються за однією методикою. З недоліків, які встановило слідство: несправна пожежна сигналізація; на п’ятдесят відсотків забезпеченість технічними засобами охорони», — сказав Матіос.

Також він повідомив «річ, яка, напевно, викличе сенсацію»: «Учора в одній із частин на території України, на складах якої зберігаються заряди для ракет, військовою прокуратурою та військовою службою правопорядку були виявлені на місці несення служби два старших офіцери, які перебували в стані повного алкогольного сп’яніння. Вони охороняли і забезпечували охорону складів, на яких зберігалися реактивні постріли до ракет дальньої дії «Точки-У», — заявив Анатолій Матіос.

Чи не є це використанням трагедії у певних політичних протистояннях? І, знову ж таки, які потрібно зробити висновки? Відповідає директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин БАДРАК:

— На мою думку, списувати зовнішній чинник не потрібно. Тім більше, що існує багато мотиваційних моментів для Кремля, зокрема зменшити оборонний потенціал України, продемонструвати, що українська влада не може забезпечити обороноздатність країни, крім цього, у такий спосіб можна вбити клин між владою і суспільством, сприяючи дестабілізації ситуації. Але навіть якщо зовнішній чинник і мав місце, то цьому сприяли внутрішні передумови. Наприклад, фахівці кажуть, що близько 80% арсеналу зброї в Калинівці не було огороджено. Якщо це так, то це дозволяє будь-якому ворожо налаштованому елементу здійснити диверсію.

Справді, зараз надали 100 млн грн на ліквідацію надзвичайної ситуації. Але якби ці гроші направили попередньо, то трагедії можна було б уникнути. Якби боєприпаси охоронялися належним чином за допомогою сучасних засобів, то влаштувати диверсію було б неможливо або дуже складно. Тим більше, у нас це не перша подібна ситуація. Тобто це продовження ланцюга проблем, які були і раніше — відсутність належних умов зберігання і охорони. Вже, здається, звучала заява, що гроші на цей об’єкт виділили, але вони не були освоєні.   

Тепер щодо начальника Генштабу. З одного боку, відповідно до своїх повноважень, за ці речі відповідає міністр оборони, бо це є сфера забезпечення військ. І хочу нагадати, що у такий спосіб, коли раніше траплялися подібні вибухи, свою посаду втратив міністр оборони, генерал Володимир Шкідченко. Тобто елемент відповідальності в цій частині вже мав місце. Сьогодні ж це все відбувається під час війни, а отже — відповідальність зростає в рази.

Звичайно, за такі провали винні мають бути покарані. Але це, як показує практика, проблема, тому що певні посадові особи знаходяться під «парасолькою» політичного прикриття, що робить ситуацію заздалегідь упередженою. На жаль, аспект політичного протистояння у нас присутній у багатьох сферах, починаючи від сміття і закінчуючи складами з боєприпасами. Ми маємо справу, коли є різні погляди окремих політичних груп на розвиток ситуації. І саме це створює спроби використання проблеми для того, щоб знизити рейтинг якоїсь однієї крупи. Але це не виключає самої причини проблеми, і це не може бути сферою відповідальності тільки начальника конкретного складу. Тобто політичне протистояння може мати місце, але за недбалість повинні нести відповідальність представники вищої військової ланки.   

ГОЛОС ІЗ FACEBOOK

Мирослав ГАЙ, блогер, волонтер:

— Зараз почали кампанію за відставку начальника Генерального штабу Віктора Муженка. Момент обраний вдалий, а я б навіть сказав, він створений. Однозначно, в Калинівській катастрофі потрібно розбиратися і приймати радикальні рішення. Але відставка НГШ, який буквально зійшов із трапа літака після успішних переговорів у США, де були досягнуті важливі домовленості, — це найкращий із можливих результатів для Кремля в Калинівській диверсії. Дискредитація військово-політичного керівництва країни, що протистоять Кремлю в його злочинах, є одним із пунктів військової доктрини РФ. Звичайно, політичні гравці в гонитві за своїми меркантильними інтересами ще до кінця розслідування почали вимагати відставки Муженка вже прямо сьогодні. Такі ігри небезпечні й не несуть користі національним інтересам. Винні мають бути покарані. Але давати росіянам, які радісно потирають руки після того, як були підірвані стратегічні склади, показово — в день народження Президента — і ще без затриманих диверсантів, можливість стрибати від щастя через звільнення з посади НГШ в такий важливий і вирішальний час, — це гра на ворога. Це був би необачний хід.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати