Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Три питання до Порошенка

Як президент представляв свою «Стратегію 2020» львів’янам
04 жовтня, 16:31

До Львова Петро Порошенко завітав вперше з часу свого обрання. Для міста це вагома подія, бо нарешті Президента зустрічали тепло і робили це щиро. Глава держави за один день встиг відвідати декілька місць, зокрема Академію сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, Львівський бронетанковий завод та Львівський національний університет імені Івана Франка президент завітав.

У національний університет, аби представити свою програму розвитку України «Стратегія 2020». Проте, лише «представити», але не обговорити, бо модератор зустрічі Тарас Возняк (головний редактор журналу «Ї» та 122 номер у списку БПП – авт.) виділив час лише на три питання із залу. Зважаючи на те, що презентація цієї програми у Мистецькому арсеналі в Києві, про яку писав «День»,  залишила багато відкритих запитань, часу можна було б виділити більше. Але про все по порядку.

Організація

Актова зала університету Франка має два поверхи. Бажаючих побачити президента чимало, тому організатори, серед яких, окрім студентів та викладачів університету, ще Бізнес-школа УКУ та журнал «Ї», пропускали людей по запрошеннях. Все ж, рівності серед учасників не було – в партер пропускали не всіх:

 – Слухайте, ви студентів та журналістів відправляйте на другий поверх, – каже охоронцю хлопець років 25, очевидно один із організаторів
 – Да, конечно, – кидає йому у відповідь російськомовний охоронець з металошукачем

Чому присутня така вибірковість стає зрозуміло, коли прослизаєш всередину залу. Перші декілька рядів всіяні папірцями на кшталт «Резерв», «Гості», «Духовенство», «Вчена рада», «ОБСЄ» і так далі. Цікаво, що молодь, яка є пріоритетною для «Стратегії 2020», розмістилась на другому поверсі, подалі від Порошенка. Тим часом внизу точились баталії за місця, бо «ти сів на моє місце за протоколом» - найпопулярніше гасло за 15 хвилин до початку зустрічі. В цей час декілька юнаків безперервно роздають «вже сидячим» листівки з основними тезами програми Порошенка. Інформаційні брошури такі ж, як і на прес-конференції у Мистецькому арсеналі.

До речі, мікрофонів для запитань із залу було всього два й вони розташовувалися на першому поверсі, тому ті, хто не зміг прорватися вниз, втрачали усі шанси поставити питання главі держави.

«Ми не можемо дозволити собі розбрат»

Президента зустрічали ще з вулиці, а поки він підіймався коричневою доріжкою, в актовій залі було чутно захоплені крики студенток з коридору. Порошенка вітали стоячи, без гімну. Зал аплодував, охорона нерухомо контролювала периметр. Головнокомандувач зайняв своє місце біля мікрофону, витримав паузу для фотографії і почав говорити:

«Ми єдина нація. 70% населення виявили бажання йти в ЄС, а 55% хочуть бачити українську мову єдиною державною. Країна переживає найскладніші часи, тому ми маємо бути єдині. Ми не можемо дозволити собі розбрат. Хочу згадати слова Каменяра…» - на цьому моменті загудів мікрофон, який, очевидно, не витримав такого пориву Президента.

Петро Порошенко почав з єдності, армії та європейського вибору України. Вступ промови Президент читав з листочка, епізодично відриваючись, щоб окинути оком зал та перевести подих. Не забув він сказати й про політику сусідніх країн.

«Україна завжди була для Кремля кісткою в горлі. Його мета – знищити Україну як окрему, підкреслюю, європейську націю. Але йому це не вийде, бо за 23 роки я ще не бачив Україну такою українською. Два роки тому, ще не всі знали слова гімну, а тепер його знають всі. Ворог зробив нас сильнішими, він загартував нас».

Перші оплески

«Якою має бути друга обов’язкова для вивчення мова у школі – російська чи англійська? Відповідь очевидна» - Президент зірвав овації залу.

Порошенко запевнив, що вектор руху, який обрала Україна, немає шляху назад, бо позаду Москва. В Україні можна говорити про особливий статус англійської, але точно не російської мови. Вільне володіння англійською – це вимога до будь-якого держслужбовця.

«У нас виросло ціле покоління, яке не знає Радянського Союзу» - продовжує він, а в цей час, молоде покоління сидить на другому поверсі з похиленими головами, на яких відблискує світло від ґаджетів. Проте, звісно ж, не на всіх.

«Стратегія 2020»

«До моє програми критики претензій не мають. Їхній скепсис ґрунтований на провалі стратегій попередників. Але я запевняю – у нас все вдасться» - після 25 хвилин вступу, Президент почав говорити про свою стратегію, але коротко. В основному, він перераховував ті тези, які присутні бачили на листівках.

«Парламент я мав розпустити, бо коли у ВР ледве назбирується 228 голосів, щоб оголосити ДНР та ЛНР терористами – це неприпустимо» - зал знову аплодує. Порошенко продовжує.

«Люстрації бути. Партія Регіонів зникла з політичного ландшафту, за це вже варто було розпустити ВР» - аплодисменти не вщухають.

«Вперше у парламенті не буде комуністів» - оплески ще гучніші.

«Судова реформа - найголовніша з реформ, бо без неї нам нічого не вдасться. Я запевняю, що до першого засідання нового парламенту буде підготовлено проект судової реформи» - зал розриває від аплодисментів.

Все ж, як відбуватиметься люстрація та чи справді колишні регіонали та комуністи не пройдуть до нової ВР, Президент не сказав, але слухачам це не завадило плескати.

«Корупція – найголовніший союзник бойовиків і найбільший внутрішній ворог України», - вже тихим голосом продовжує Президент.

Порошенко також додає, що українці вже не можуть чекати нових виборів ще три тижні. Тому він попросив Верховну Раду зібратись 7 жовтня, щоб проголосувати за Антикорупційні закони. Головнокомандувач запевнив, що вони будуть прийняті, і що за 5 років ми будемо жити в новій Україні, бо «я в це вірю, і нам все вдасться».

Три питання до Порошенка

Як ми вже казали, модератор зустрічі Тарас Возняк виділив час лише на три питання. Ми подаємо вам відповіді Президента без коментарів та у тезисному вигляді.

Рустем Мамут оглу Аблятіфов, Голова кримської громадської організації інститут громадянського суспільства: Чи є у вас стратегія повернення Криму? Бо за подіями на Сході складається враження, що про півострів забули.

Я назву вам декілька кроків. В першій п’ятірці Блоку Петра Порошенка є Мустафа Джемільов, а в прохідній частині списку Рафат Чубаров. Це люди-символи, вони не просто окремі особи. Ці люди – символи тих пріоритетів, які ми ставимо перед собою для того, щоб звільнити Крим. Кримське питання я підіймаю на кожній міжнародній конференції. Ви мусите розуміти, що з агресора не знімуть санкції поки Крим не звільнять і не повернуть нам. Півострів ми повернемо так само, як перемогли на Сході.

Микола Савельєв, головний редактор газети «Ратуша»: До якого часу процвітатиме бізнес Ахметова, а Литвин керуватиме прикордонниками? Чому ті речі, які можна вирішити негайно – не вирішуються? Чому цифри смертей українських військових не відповідають дійсності. Як під Іловайськом могло загинути п’ятсот чоловік, якщо жертв понад тисячу, чому немає правди?

- Бізнес Ахметова процвітати не буде, а порушники закону будуть відповідати. Відкрию у Львові ще таку інформацію – сьогодні я підписав указ про відставку Литвина (зал зривається аплодисментами). І третє, друзі, бережіть довіру до армії, бо вона ніколи її не мала. А цю ФСБешну брехню (криком видає Президент) про тисячу загиблих відправте у Кремль! Загинуло 967 людей і з ЗСУ, і з числа прикордонників, і з Національної гвардії… У нас є 400 неідентифікованих тіл. Згідно з моїм наказом проведена експертиза ДНК. Більшість з них – це сепаратисти та російські військові, але ми до них ставимось з повагою, бо ми інші…

Олексій Коваленко, Маріуполь, Магістерська програма з журналістики УКУ: Пане Президенте, у вашій стратегії на 2020 є багато рейтингів та індексів, які досягне Україна. Як їх досягнути на Донбасі?

Я радий, що ви з Маріуполя і навчаєтесь в УКУ. Я дуже люблю ваше місто. Коли я туди приїхав, через 18 годин після початку припинення вогню, терористи з 13:00 до 18:00 обстрілювали місто. Але я мав показати, що вони у  безпеці. Я бачив жителів, які патріотичні, які всіляко допомагають захисту міста та підтримують наших військових.  Маріуполь ми не здамо (зал знову аплодує). Запевняю, що ми дуже швидко побудуємо новий промисловий комплекс на Донбасі, бо коли його звільнимо - туди відразу прийдуть інвестиції.

Замість кінцівки

Петро Порошенко під аплодисменти покинув актову залу у супроводі охоронців та міського голови Андрія Садового. Уже в коридорі до Президента протиснувся один із студентів та попросив сфотографуватись.

    •    Звичайно, немає проблем
    •    Усміхаємось…і все. Але стоп. Давайте ще раз, бо погано вийшло. Усміхаємось…о, тепер добре


Під час перебування у Львові Президент відвідав Академію Сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного, де звернувся з вітальним словом до курсантів та вручив  державні нагороди.

«Сьогодні Україна і ми з вами переживаємо найскладніший етап у житті нашої держави, – зазначив, зокрема, Петро Порошенко. – Український народ, об’єднаний в єдину родину, захищає суверенітет, територіальну цілісність, незалежність, недоторканність кордонів нашої держави. Успіх кожної бойової операції залежить від вашої професійної підготовки, моральної стійкості, особистих патріотичних якостей, офіцерів, командирів, первинної ланки військового управління. За час ведення бойових дій 62 офіцери – випускники академії – нагороджені державними нагородами. Один з них – старший лейтенант Євген Зеленський – удостоєний вищого звання Герой України – на жаль, посмертно.  Я впевнений, що на таких прикладах мають виховуватись покоління».  

Президент особливо наголосив на тому, що першочерговим завданням України є відновлення могутності армії: «Кожен громадянин України має почувати себе надійно і захищено від будь-яких посягань на його життя, права й свободи. Я впевнений, що львівські військовослужбовці, львівські військові частини сьогодні воюють зі славою. Закликаю усіх вас оволодівати військовим ремеслом, віддано і щиро готувати себе до захисту нашої Вітчизни».

Президент вручив державні нагороди – орден «За мужність» III ступеня молодшому сержанту  Вадиму  Машовецю, старшому сержанту Володимиру Сірківу та старшому солдату Андрію  Шевчуку, які прибули до академії із зони АТО.

На завершення робочої поїздки до Львова Президент України, а також голова Львівської обласної ради Петро Колодій, т. в. о. голови обласної державної адміністрації Юрій Турянський, міський голова Львова Андрій Садовий та інші посадовці відвідали бронетанковий завод, де оглянули зразок легкого бронетранспортера «Дозор» та іншу спецтехніку для АТО, яку ремонтують на підприємстві.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати