Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не все так погано в Дніпропетровському оперному

04 грудня, 00:00

У «Дні» № 207 від 13 листопада цього року ми опублікували листа Володимира Москвичева «Плач Мельпомени: чому «тричі москалю» небайдужа доля Дніпропетровського оперного театру», в якому він, спираючись на інформацію з інтернет-видань, висловив тривогу за подальшу долю театру. Редакція отримала відповідь на цю публікацію від генерального директора Дніпропетровського академічного театру опери та балету Олександра Шароварова, який ми сьогодні друкуємо з незначними скороченнями.

Шановна редакціє!

Наведена в листі Володимира Москвичева інформація — застаріла. Для того, щоб не вводити читачів в оману, повідомляємо, що чутки про смерть Дніпропетровського академічного театру опери та балету дещо перебільшені.

Протягом останнього року в театрі проведено капітальний ремонт, закуплене нове обладнання, меблі, звукова апаратура на загальну суму понад 1,6 мільйона гривень. Ми не закривали театр для проведення ремонту, а паралельно працювали. Придбана сучасна звукова апаратура кращих зарубіжних фірм тепер повністю закриває потреби театру в звуковому оформленні вистав і дозволяє робити професійні записи оркестру та хору.

Творчий склад театру нікуди не розбігся, як пише В. Москвичев, і на сьогодні становить 253 особи. З початку 2004 року театр виконав 188 вистав, і майже всі ці вистави проходили при наповненому залі. Ми вельми пишаємося відновленням старих традицій та відродженням концертної діяльності театру не лише на основній сцені, а й на виїзних концертах. Жителі Дніпродзержинська, Кривого Рога, Павлограда, Нікополя та половини сільських районів Дніпропетровської області змогли послухати виступи народної артистки Радянського Союзу Нони Суржиної, народної артистки України Валентини Коваленко, заслужених артистів України Едуарда Сребницького та Віктора Парубця.

Протягом останнього року в театрі відбулися чотири прем’єри: Дж. Верді «Отелло»; українська національна моноопера на музику В. Губаренка «Листи кохання», яку висунули на здобуття національної премії ім. Т.Г. Шевченка; «Кармен-шлягер», де партію Кармен співала Тамара Гвердцителі, а роль Хосе — заслужений артист України Е. Сребницький; 13 листопада в театрі відбулася прем’єра двохактного балету «Академія натхнення» в постановці заслуженого артиста України Олега Ніколаєва, який зараз живе й працює в Москві. О. Ніколаєв також поставив у театрі новий балет, прем’єра якого відбудеться найближчим часом. Цікаво, що цей балет поставлений для балетної трупи ветеранів оперного театру. Така трупа, як мені відомо, існує лише в нашому театрі і є унікальною. До її складу входять метри балетної сцени: народна артистка України Леонора Еллінська, Віктор Рогачов, Віктор Беленко, Олеся Ларчикова. Трупа має свій власний репертуар — балети «Танго нашого двора» та «Бомжевий блюз».

При театрі багато років існує дитяча балетна школа, якою керує заслужений діяч мистецтв України, головний балетмейстер театру Олександр Соколов. Кошти на утримання школи виділяє міський бюджет. Завдяки балетній школі театр практично не відчуває дефіциту кадрів.

Сьогодні театр регулярно гастролює за кордоном. Лише цього року творчі колективи театру п’ять разів виїжджали на зарубіжні гастролі до Італії та Франції. До кінця року заплановані гастролі балетної трупи до Іспанії, а одразу після Нового року — до Німеччини.

Так, залишається проблема кадрів, особливо керівників творчих цехів. У театрі багато років немає художнього керівника, головного художника, зараз є проблема з диригентом. Але це відбувається не через те, що ніхто не хоче їхати до Дніпропетровського оперного, а тому, що керівництво творчістю в театрі ми можемо довірити далеко не кожному охочому. Зараз ми проводимо конкурс на посаду диригента. Головний диригент театру заслужений діяч мистецтв України В. Гаркуша їздив по Україні, Молдові, Росії та відбирав претендентів, і зараз ми запрошуємо їх на репетиції й надаємо їм можливість диригувати нашими репертуарними виставами.

З ініціативи обласного управління культури цього року на базі Дніпропетровського музичного училища відкрита філія Харківської консерваторії і вже набрано перший курс. Поки що це 9 осіб, але всі ці випускники будуть працевлаштовані в оперний театр й обласну філармонію. Я думаю, що через кілька років ми вирішимо питання дефіциту кваліфікованих кадрів в оркестрі та хорі.

Отже, не все так погано, як чомусь здалося пану В. Москвичеву, якого ми разом із вами запрошуємо відвідати наш театр і на власні очі переконатися в усьому вищезазначеному.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати