Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Безпрецедентні вибори у Франції: коли настане переломний момент?

06 березня, 16:57

- Більшість депутатів і політиків його партії не підтримують більше Франсуа Фійона через його напади на судові органи і засоби масової інформації. Багато хто вважає, що Ален Жюппе, який зазнав поразки від Фійона у другому турі праймеріз, міг його замінити. Деякі опитування громадської думки показують, що Жюппе, швидше за все, може вийти до другого туру президентських виборів, тоді як Фійону цього не вдасться зробити. (Однак як стало відомо сьогодні, 6 березня, Ален Жуппе відмовився балотуватись, а напередодні Франсуа Фійон заявив, що не збирається зніматись з перегонів – ред.)   І хто насправді потрапить до другого туру ми дізнаємось 23 квітня після першого туру. Звичайно, це будуть безпрецедентні вибори у Франції, і відрізнятимуться від інших.

ЗА ЛЕ ПЕН МОЖУТЬ ПРОГОЛОСУВАТИ ДЕЯКІ ПРИХИЛЬНИКИ ФІЙОНА

Що стосується прогнозів, згідно з якими Марін Ле Пен обов’язково програє у другому турі будь-якому іншому претенденту на посаду глави французької держави. Справді деякі нещодавні опитування громадської думки показують, що у випадку балотування Алена Жюппе  замість Фійона, вона займе третє місце. Але всі ми знаємо, що потрібно бути дуже обережними щодо опитувань громадської думки ... Звичайно, вона все ще має сильну підтримку серед деякої частини виборців, які не звертають багато уваги на скандали, до яких вона причетна.

Ми повинні також брати до уваги той факт, що навіть якщо її переслідують в судовому порядку, вона має право балотуватись у президенти. Також не можна недооцінювати хвилю популізму, яка охопила  Францію, як і інші країни. Крім того, деякі з колишніх прихильників Фійона можуть голосувати за неї, а не за Жюппе.

МАКРОН ВИГЛЯДАЄ ЙМОВІРНИМ ПЕРЕМОЖЦЕМ

Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, Еммануель Макрон не є фаворитом, але знову ж таки це може дуже швидко змінитися, залежно від того, хто замінить Фійона як консервативного кандидата. Більшість виборців соціалістів, які підтримували лівоцентриста Мануеля Вальса, який програв на соціалістичних праймеріс, будуть голосувати за Макрона. Вже зараз деякі соціалісти-депутати пропонують свою підтримку Макрону. Я не впевнений, що кандидат від соціалістичної партії Амон дуже популярний, оскільки він є крайнє лівим – для багатьох соціалістів це свого роду непопулярний лідер британських лейбористів Корбин - і він протистоїть Меланшону, радикальному лівому кандидату, який міг би також привабити лівих виборців. Загалом Макрон знаходиться в дуже гарному становищі, і, виглядає ймовірним переможцем, але знову ж таки у цій кампанії було багато сюрпризів, і може бути ще інші ...

ФРАНЦУЗИ НЕ ХОЧУТЬ ВИХОДИТИ З ЄС

Якщо говорити про настрої у Франції після Брекзиту і перемоги Дональда Трампа в Америці, то можна відзначити, що французький електорат сильно розділений, так само існує розкол серед лівих і правих. Опитування громадської думки показують, що французи не хочуть виходити з ЄС і відмовитися від валюти євро. Більшість з них знають, що це було б економічною катастрофою, не кажучи про політичну. Але ми також повинні бути дуже обережними в цій області, оскільки невдоволення є реальним, і ворожість проти так званих "еліт" дуже сильна.

ПЕРЕМОГА ЛЕ ПЕН ОЗНАЧАТИМЕ… КОНТРРЕВОЛЮЦІЮ

Щодо стосується публікацій у деяких виданнях про те, що на цих президентських виборах очікується наступна французька революція, як зазначає зокрема  The Economist. Це дуже важко прокоментувати цю публікацію, оскільки ситуація є досить непередбачуваною. Звичайно, якщо буде обрано Марін Ле Пен, то це буде справжня революція, або, можливо, скоріше контрреволюція, яка веде в темряву, до націоналізму і вузького кругозору. Заради нашої країни, Європи та світу ми повинні сподіватися що вона не виграє вибори, інакше  не можна бути впевненим, що ЄС зможе чинити опір шоку.

МАКРОН ЧІТКО ЗАЯВИВ ПРО ЗАГРОЗУ РОСІЇ

Наступний президент повинен приділяти більше уваги соціальному невдоволенню, розчаруванням і прагненням народу. Він повинен вжити відповідних заходів проти корупції, несправедливості і зловживань. Він буде також зміцнювати незалежність, судову систему і  зосередити акцент на освіті, що є кращим засобом протидії популізму. І останнє, але не менш головне, він повинен виступати за толерантність, Європу, ліберальні цінності, і діяти відповідним чином в області зовнішньої політики. Дуже обнадіює те, що програма Еммануеля Макрона демонструє цю готовність. Він чітко заявив про загрозу Росії, а також необхідність підтримки відкритого суспільства, дисидентів і свободи в усьому світі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати