Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Без держфінансування?

«День» з’ясовував ініціативи депутатів ВР щодо кіно
10 вересня, 16:01
ФОТО РЕЙТЕР

Учора соцмережі сколихнув пост у «Фейсбуці» Миколи Княжицького, депутата від «Європейської Солідарності» Верховної Ради, який написав на своїй сторінці в Facebook: «Сьогодні на засіданні комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики «Слуги народу» проголосували за виключення з переліку суб’єктів, які отримують державну підтримку у вигляді повернення кваліфікованих витрат, українців. Держава, на їхню думку має підтримувати іноземних продюсерів, а не українських.

Очевидно це суперечить Конституції, логіці, міжнародній практиці й громадянським почуттям. Вдячний тим, хто не голосував за таке антиукраїнське рішення і тим членам правлячої партії, хто голосував за цей абсурд, але у виступах висловлював сумніви в його обґрунтованості. Небезпека монобільшості в тому, що вседозволеність заколисує тверезе мислення і веде до численних помилок»...

«День» вирішив розібратися і попросив прокоментувати ситуацію Людмилу ГОРДЕЛАДЗЕ, члена Ради з державної підтримки кінематографії:

— Я вважаю, що народний депутат ВР Микола Княжицький маніпулює фактами. Бо цей закон повністю відповідає тим позиціям, які пропонувалися до розгляду й раніше. А компенсація IPEYG — це не є підтримка, а це залучення інвестицій, і це економічна форма роботи з іноземним інвестором. Чи це якимось чином впливає на підтримку українського кіно? Жодним чином не впливає! Бо вся підтримка, яка була прописана в законі залишається, а просто ще долучається зарубіжні групи та інвестиції. Я вважаю, що це більше стосується сфери туризму, ніж до сфери кінематографії. А тому нічого страшного в законі, як пише пан Княжицький, немає і жодним чином про позбавлення не йдеться. Бо позбавили — це коли щось було, а цього не було. Нагадаю, форми підтримки українського кіно чітко прописані в законі, а це і є фінансова підтримка. Є там і інші позиції, які ще не впроваджені, а фінансова підтримка діє! Ми маємо позитивний досвід... Так, позавчора картина режисера Валентина Васяновича (на фото) «Атлантида» отримала приз як найкращий фільм програми «Обрії» на 76-му Венеційському кінофестивалі. Це в світі найвища нагорода для молодих кінематографістів. А Венеційський фестиваль деякі кінокритики навіть вважають вищим, ніж Канни. Скоро в прокат вийде дуже непогана стрічка «Фокстер & Макс» Анатолія Матешка. Вчора подивилася картину «Ціна правди», яка підіймає тему Голодомору. Фільм зняла польська режисерка Агнешка Холланд, голова Європейської кіноакадемії. Зйомки відбувалися в Україні, Польщі та Шотландії (Велика Британія). В український прокат фільм «Ціна правди» вийде 29 листопада. Світова прем’єра стрічки відбулася на Берлінському кінофестивалі. Цікава спільна кіноробота Ахтема Сеїтаблаєва та Джона Вінна «Захар Беркут» (у міжнародному прокаті картина вийде під назвою The Rising Hawk)... Нам є чим пишатися. Хоча є приклади і невдалих стрічок... Я вважаю, що українське кіно поступово набирає силу і енергію, щоб вважатися частиною культури не лише української, а й світової.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати