Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чотири тисячі чернівчан одягли вишиванки

Наприкінці тижня місто отримає гіннессівський диплом
12 травня, 00:00
ТРИРІЧНА КАРІНА РОВЕЦЬКА У ВИШИТОМУ МАМОЮ БІЛОРУСЬКОМУ СТРОЇ / ФОТО АВТОРА

Амбітний намір побити рекорд Рівного і Луцька за одночасним числом людей у вишитих сорочках Чернівці здійснили. На Центральній площі біля пам’ятника Т. Шевченку зібралися тисячі чернівчан у вишиванках.

Оскільки флеш-моб відбувався у розпал робочого дня, студентство семи чернівецьких вузів стало його ударною силою. До них приєдналися працівники деяких підприємств, банків, інших установ, голова облдержадміністрації Михайло Папієв, керівництво міста та цілі сім’ї чернівчан. Найменшим учасником акції був двомісячний Устимко Павлюк — внучатий племінник Володимира Івасюка. Рідна сестра композитора — Оксана — вишила для нього міні-сорочку.

За її словами, стільки людей у вишиванках вона бачила на Центральній площі Чернівців лише 1989 року під час проведення у місті першого фестивалю «Червона рута».

— Чернівці є багатонаціональним містом, тому городян у традиційних молдавських, румунських, польських, російських вишитих сорочках також було чимало, — каже організатор флеш-мобу Леся Воронюк. — Рахували всіх. Рекорд, а досі він складав 3228 людей у вишиванках, Чернівці побили. За попередньою інформацією, водночас на Центральній площі зібралися близько чотирьох тисяч городян у вишитих сорочках. Точну цифру наприкінці тижня оприлюднять представники Книги рекордів Гіннесса в Україні, коли привезуть до Чернівців диплом переможця.

Стосовно гігантської вишиванки, розміром 10х4 метри, яку вранці цього ж дня «одягли» на головний корпус Чернівецького національного університету, то свій попередній задум передати її обласному краєзнавчому музею організатори змінили. Сорочку, для виготовлення котрої використали 30 метрів тканини, та яку шили й нашивали на неї старовинні колекційні вишиванки протягом двох тижнів, залишать у стінах університету.

— Після київської Софії та Печерської лаври колишня резиденція буковинських митрополитів, де наразі розміщено адміністрацію та деякі факультети вишу, є реальним третім українським претендентом на звання пам’ятки загальносвітової культурної спадщини під егідою ЮНЕСКО, — каже проректор ЧНУ ім. Ю. Федьковича Тамара Марусик. — Оскільки в університеті наразі створюється свій музей, логічно, що найбільшу в Україні вишиванку маємо намір залишити у себе. Кращої презентації цієї унікальної архітектурної пам’ятки, як перлини України, годі шукати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати