Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мистецький рейв на «Кристалі»

У Вінниці за три дні фестивалю «AIR ГогольFest» відбулося майже 100 подій, які відвідали понад 13 тисяч людей
21 жовтня, 19:51

Культурною ін’єкцією, а подекуди і мистецьким шоком, називають фестиваль сучасного мистецтва «ГогольFest», який 2019-го увійшов у ТОП-5 найкращих фестивалів Європи і отримав престижну європейську премію EFFEAwards 2019—2020. Вінницю фест «прокачує» вже другий рік поспіль. І якщо торік це була коротка зустріч, ніби промо, то цього разу вінничани та гості міста мали можливість повноцінно відчути неймовірну атмосферу свободи, яка охопила колишню територію заводу «Кристал» і поєднала музику, театр, кіно, літературу і перформанси. Відкривала фестиваль спецподія — опера-реквієм IYOV від режисера Влада Троїцького та за участі музично-театральної формації NOVA OPERA. У Вінниці вона відбулася з аншлагом.

Загалом програма «Air ГогольFest» була вдвічі, а то й втричі насиченішою, ніж минулого року. Вона містила театральну, перформативну, музичну, візуальну, освітню, дитячу та нічну програми, а це майже сотня різнопланових подій. Половину програми складав міжнародний контент, який представляли музиканти та актори з п’яти країн контенту (крім України, це Британія, Швейцарія, Литва, Німеччина та Румунія). Широкоформатно були представлені і локальні митці, зокрема вінницькі, що стало можна назвати інвестицією в розвиток місцевого мистецького продукту.

«Ми створили таку щільність між подіями, щоб відвідувачі зайшли в п’ятницю ввечері на територію і в понеділок звідти «виповзли», отримавши заряд енергії до наступного Air’у. І, на щастя, наші очікування більш ніж здійснилися. Адже упродовж трьох днів проведення фестивалю відбулося приблизно 100 подій, які відвідали 13 тисяч людей. Зокрема, до дитячої програми долучилися майже 500 маленьких глядачів, — відзначає програмна директорка фестивалю сучасного мистецтва «AIR ГогольFest» Анна БАСОВА. — Ми вже ведемо переговори з вінницькою владою щодо наступного фестивалю. І розглядаємо нові локації і маємо кілька варіантів, які можна ревіталізувати та наново відкрити для вінничан».

Якщо коротко, пропускаючи багато моментів, то музичну та нічну програми представляли Space of Variations, «ЦеШо», DJ TAPOLSKY, B.R.A.T, «Лінія Маннергейма», Альона Альона, «Вагоновожатые». Театральна програма складалася із шести вистав, чотири з яких привезли до Вінниці міжнародні театри. На ArtKitchen виступали Антон Слєпаков (фронтмен гурту «Вагоновожатые»), Андрій Valakos Соколов, Олег Каданов та інших. Освітня «Гімназія» складалася з понад 30 денних та нічних заходів, лекцій, кінопоказів та майстер-класів.

Сильною виявилася візуальна програма, яка здивувала поціновувачів сучасного мистецтва неочікуваними інсталяціями та перформансами. Митці перетворили величезні ангари колишнього заводу «Кристал» на чудернацькі мистецькі об’єкти, деякі з них відвідувачі активно використовувати для селфі, а були й такі «каземати», які слугували місцем для медитацій. За словами куратора візуальної програми фестивалю Олександра Никитюка, в створенні інсталяцій були задіяні пів сотні художників з різних міст України (Київ, Запоріжжя, Кривий Ріг, Одеса, Львів, Харків, Вінниця).

Власне, в такому форматі і на колишній території заводу «Кристал» фестиваль відбувся востаннє. Наступного року закинуті, обшарпані, але подекуди красиві приміщення в стилі соцреалізму почнуть перетворювати в інноваційно-технологічний парк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати