Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У пошуках пісні

Селами Кіровоградщини помандрує фотовиставка, яку організовують члени фольклорного проекту «Баба Єлька» за підтримки Корпусу Миру в Україні
10 квітня, 10:03

Автор ідеї — волонтер Корпусу Миру Майкл Ендрюс — ось уже вісім місяців їздить у експедиції разом із «Бабою Єлькою». Спільно зі ще одним фотографом, кропивничанином Олександром Майоровим, вони фіксують роботу членів проекту «Баба Єлька», мета якого — зібрати та зберегти народні українські пісні, які ще співають у селах Кіровоградської області. Свою назву проект отримав у пам’ять про реальну бабу Єльку (так її називали односельці) — Олену Рибалкіну з села Розсохуватка Маловисківського району. Вона знала сотні пісень, була знахаркою, виховала десятеро дітей, пережила Голодомор 1932 — 1933-го років. Манеру співу баби Єльки успадкувала її онука — Світлана Гречанюк, яка стала однією з співзасновників проекту.

У результаті 16 експедицій члени проекту записали 247 пісень, а в фотографів зібралося понад дві тисячі світлин, найяскравіші з них митці вирішили показати в тих селах, де ці фото були зроблено. Мета цієї акції — привернути увагу до села як місця, де ще можна знайти залишки народної традиції, позбавленої шароварщини та впливу масової культури.

«Разом із «Бабою Єлькою» я відвідав багато сіл, і мені дуже подобається те, що робить ця команда. Участь у проекті допомагає мені зрозуміти Україну краще, глибше дізнатися, чим вона живе. Через ці світлини люди мають зрозуміти і відчути незламний дух українців», — каже Майкл.

Волонтери проекту планують відвідати сім населених пунктів, де було записано найбільше пісень і куди планують повернутися ще — це села Рівне, Мошорине, Глодоси, міста Мала Виска, Новомиргород, Голованівськ.

Почнуть виставку з села Розумівки — сюди команда проекту «Баба Єлька» їздила вже двічі — першого разу, в жовтні 2018 року, пісні записували від старшого складу народного ансамблю «Барвінок», створеного в 80-х роках при місцевому будинку культури. Вдруге в Розумівці записували пісні від 79-річної Насті Зеленько — засновниці ансамблю, в пам’яті якої збереглися пісні, почуті від мами та бабусі. Загалом у Розумівці члени «Баби Єльки» записали понад півсотні автентичних народних пісень, серед яких веснянки, колискові, обрядові, жартівливі, рекрутські і навіть арештантські (усі їх можна послухати на каналі проекту в Youtube, або на сторінці в Facebook).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати