Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Повернення Криму – запорука безпеки в світі»

Президент Володимир Зеленський підписав указ про встановлення 26 лютого в Україні Дня спротиву окупації Криму та Севастополя
26 лютого, 18:40

В цьому році діти, які народилися в анексованому Москвою Криму, підуть до школи... І навряд чи вони щось знають хороше про Україну, крім того, що, можливо, їм розповідають патріотично налаштовані батьки, адже вся роспропаганда направлена на те, щоб демонізувати нашу країну... Так (окупація) триває вже шість років.

Чи достатньо сьогодні робить Україна (влада, суспільство) для того, щоб не забувати про свою територію, щоб підтримувати зв’язок з людьми в Криму і щоб наблизити час деокупації? Напевно, ні. Які кроки можна зробити вже зараз, щоб відстояти українську ідентичність і протистояти російській окупації?

На ці питання намагалися дати відповіді учасники форуму Age of Crimea, який відбувався 26 лютого у Києві і був присвячений проблемам Криму.

Але для початку наведемо цитату правозахисника Олександра Лієв з його сторінки в Фейсбуці: «Незважаючи на помітне зниження інтересу до теми Криму, в світі ще не забули про незаконну анексію півострова. Євросоюз зберігає свої санкції, в ООН приймають нові резолюції. А ось робота української влади щодо Криму викликає великі питання. Для прикладу: за перший місяць 2019 року (президентом ще був Петро Порошенко. — Ред.), РФ прийняла близько 3,5 тис. Правових актів для так званої «інтеграції» окупованого Криму. У свою чергу представництво президента України в АРК за рік роботи розробило 10 законопроектів, і тільки три з них зареєстровані у Верховній Раді України. План конкретних дій, заходів щодо деокупації півострова досі, за 6 років (!) Не розроблений...». Чи є досягнення у нової влади?

Відкриваючи захід, лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв подякував Президенту за визнання 26 лютого днем кримського спротиву російській окупації. «Це має велике значення для всієї України, а особливо для жителів Криму. Опір сепаратизму й окупації здійснювався постійно, незважаючи на продовження терору з боку окупантів, він триває по сьогодні. 26 лютого 2014 — стало піком зіткнення між вірними батьківщині громадянам України та сепаратистами і провокаторами, а також, так званими, добровольцями, яких завозили з РФ з метою змусити депутатів Верховної Ради Криму прийняти звернення до Путіна передати Крим Російській Федерації. Належної реакції з боку української влади для нейтралізації окупантів, на жаль, не було», — сказав Джемілєв.

Лідер кримськотатарського народу також звернувся до кримчан (російською мовою): «Многоуважаемые жители Крыма, уже шесть лет наша земля находится под оккупацией. На полуострове установлен режим, напоминающий худшие годы коммунистического режима. Это навязанная нашей стране гибридная война унесла уже около 14 тысяч жертв, десятки тысяч раненых, инвалидов, миллионы беженцев. Крымский полуостров, который всегда славился своими рекреационными центрами, превращен в огромную военную базу. Выход из этой ситуации один — строгое соблюдение международного права обеими сторонами. Окупант жесток, лжив и коварен. Однако Я призываю всех сменить страх на презрение к оккупантам».

Перед учасниками форуму виступив також Президент України Володимир Зеленський: «Дуже часто промови містять багато цифр, фактів, цитат і дуже серйозних думок. Але почати я хотів би з простих речей: у тижні 7 днів, планета Земля кругла, а Крим — це Україна. Наше суспільство може сперечатися щодо багатьох питань, але у цьому питанні українці на 100% єдині. А отже, повернення Криму — це безспірна частина нашої національної ідеї. 6    років тому Росія анексувала Крим. 6 років тому наше життя змінилося: ми зрозуміли, що живемо у світі, де меморандуми, на жаль, майже нічого не варті, а система міжнародного права та світової безпеки недосконала і вразлива. Сьогодні ми робимо все можливе, щоб припинити війну на Донбасі і не втрачати щодня найкращих українців. На це направлені всі наші зусилля. Та це не означає, що Крим знімається з повістки чи може стати ціною миру на Донбасі, миру в Україні. Ми зробимо усе, щоб над Кримом знову майорів український прапор. Так, це дуже складне завдання, яке не може вирішитися, на жаль, завтра. Але є речі, які ми можемо і повинні робити вже сьогодні».

Глава держави розповів про деякі майбутні кроки, які Україна здійснить на підтримку громадян на окупованих територій: відкриття на Чонгарі «хабу для переселенців» з широким наданням адміністративних послуг, забезпечення доступу українського мовника на території Криму, збереження мовлення кримськотатарського телеканала ATR та комфортні умови на КПВВ. Крім цього, серед обіцянок пролунало, що Зеленський домовився з турецьким президентом Ердоганом про побудову 500 квартир для кримських переселенців. Глава держави також зазначив, що влада вже повернула 111 громадян на волю і далі робитиме все, щоб визволити своїх громадян з російських тюрем.

На думку Зеленського, одного дня Крим обов’язково повернеться до України. «Повернення Криму             — запорука безпеки на планеті. Повноцінне настання миру буде в Криму»,      — додав він. 

Для того, щоб приблизити цю мету, Україні потрібна як міжнародна підтримка і збереження санкційного режиму проти Росії (бажано посилення), так і внутрішня робота, яка буде направлена на підтримку зв’язків з нашими громадянами в Криму і підняття ціни окупації для Кремля.

«НАМ ЗАРАЗ ТРЕБА ПОДОЛАТИ ПЕВНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ СТЕРЕОТИП — ПРИПИНИТИ ЧЕКАТИ, ЩО НАМ ХТОСЬ ЩОСЬ ПОРАДИТЬ»

Андрій СЕНЧЕНКО, голова громадського руху «Сила права»:

— За всі роки правління Петра Порошенка насправді не була вироблена жодна стратегія щодо повернення як Криму, так і окупованих територій сходу України. Цей час був бездарно втрачений. Нова влада, на мою думку, намагається нащупати стратегічну лінію в цьому питанні. Поки що ця лінія не склалась в системну конструкцію. Зі свого боку, вважаю своїм обов’язком пропонувати в цьому плані відповідні проекти законів, рішень тощо. Адже у «Сили права» дуже багато напрацювань щодо цього. Минулій владі ці напрацювання були абсолютно нецікаві. Нам зараз треба подолати певний український стереотип — припинити чекати, що нам хтось щось порадить. Стратегію оборони треба відпрацьовувати в середині України. В основі цієї стратегії має полягати консенсус між владою та українським суспільством. А далі треба залучати держави-гарантів та інших наших зовнішніх партнерів. Маю надію, що така стратегія з’явиться. На жаль, всі шість років лунали фрази про те, що треба відновити водопостачання в окупований Крим. Часто вони лунають від людей, які просто не розуміють всієї проблематики питання. Як правило ці заяви лунають ближче до літа, адже окупанти розуміють, що вони зіштовхнуться з дуже великими проблемами. Для цього окупанти намагаються, в тому числі, корумпувати представників української влади. Також зауважу, що Кремль намагається для цього використовувати вплив на псевдоукраїнські ЗМІ. Насправді ці деякі медіа фінансуються з Кремля.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати