Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Тернопільщині відбулися заходи з вшанування сотої річниці бою січового стрілецтва на горі Лисоня

05 вересня, 16:47
Фото автора

Лисоня  - це назва  гори  біля  міста  Бережани на Тернопільщині, яка  вписана в бойову звитягу українського січового стрілецтва. Рівно сто років тому – у серпні-версені  1916 року  - там відбулися запеклі бої між російською армією та українськими січовими стрільцями й австро-угорськими бойовими загонами. Найкривавіший бій відбувся 2 вересня 1916 року, коли перемогу було здобуто ціною втрати більше половини особового складу легіону: 81 вояк убитий, 293 — поранені, 285 потрапили у полон. Найбільше втрат було серед старшинського складу. Такою страшною ціною був зупинений наступ російського  агресора на Бережани, й бойова операція  під назвою «Брусилівський прорив» була зупинена.

Ті  полеглі січові стрільці  в далекому 1916 році спочивають вічним сном  на цвинтарі у селі Посухів. Вхід на цей цвинтар веде через ворота, збудовані у вигляді тризуба…

Минулої неділі там відбулася панахида й перепоховання ще кількох останків січових стрільців. До Посухова  з Тернополя прибув спеціальний  «Потяг українських звитяг». Після  скорботних заходів і освячення стрілецького цвинтаря  тисячі людей піднялися на гору Лисоню, до якої веде спеціальна алея, обсаджена червоною калиною…

На вершині Лисоні височить Хрест скорботи і слави, встановлений у 1994 році як данина світлій пам'яті українських січових стрільців, а на мармурових плитах викарбувані імена полеглих героїв. Поруч із Хрестом збудована капличка для відправ і молитви, яку до століття бою під Лисонею реконструювали  й розписали  новими іконами. На цих іконах зображені як січові стрільці, так і новітні герої, які уже в наш час віддали своє життя за Україну. Багато з них – впізнавані.

Святкові заходи на Лисоні, у яких взяли участь сивочолі ветерани УПА, дев’яностолітня дочка січового стрільця Надія Ярема, хлопці  і дівчата з різноманітних молодіжних організацій і прочани з усієї Галичини, розпочалися Молебнем за Україну, освяченням Стрілецької каплиці Покрови Пресвятої Богородиці, яке здійснив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк за участю священиків Бережанського деканату та духовенства інших конфесій.

Потім відбувались різноманітні заходи, як-от презентація першого меморіального комплексу УСС, до якого увійшли пам’ятки і важливі історико-краєзнавчі елементи та місця бойової слави Бережанського краю, погашення спеціальним штемпелем конверта з оригінальною маркою «100 років від часу боїв за гору Лисоня. Пам’яті Українських Січових Стрільців», презентація пам’ятної монети “100-річчя боїв Легіону Українських Січових Стрільців на горі Лисоня”.

Відбулася історична реконструкція бою за гору Лисоня і впродовж дня діяли різноманітні локації: молодіжний, військово-патріотичний табір «Лисоня-2016», літературний майданчик, де виступали  брати Капранови та інші українські письменники, книжково-ілюстративна виставка, експозиція стрілецьких світлин «Героям Лисоні – вдячна Батьківщина!», фотовиставка пам’яток Тернопільщини «А ми тую стрілецькую славу збережемо…», працювала  польова кухня. Й звичайно, відбувся концерт патріотичної пісні за участю відомих гуртів  «Рутенія», «Kozak System», «Тарута», «Тінь Сонця», «Новимний Кудень».

Усі виступаючі  на цьому заході  підкреслювали,  що Лисоня — це величавий символ ідеї боротьби за волю України, доказ незламності духу та звитяжності українського стрілецтва, що січові стрільці воювали за інтереси української нації, народу, за незалежну українську державу.

Йосип Марухняк, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати