Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Ужгороді відкрили міні-пам’ятник великому митцю

10 березня, 22:53

У четвер обласний центр Закарпаття збагатився ще однією бронзовою міні родзинкою - на перилах пішохідного моста з боку Київської набережної оселився Тиводар Костка-Чонтварі у мініатюрі. Ідею увічнити великого угорського художника в Ужгороді втілив у життя закарпатський скульптор Михайло Колодко у рамках спільного проекту Генерального Консульства Угорщини в м. Ужгород та громадської організації «Панонія».

Як розповів на церемонії відкриття туризмознавець Федір Шандор, відомий митець Тиводар Костка-Чонтварі народився у містечку Сабинів на території нинішньої Словаччини, а дитинство провів разом із батьками у відомому своїми винними підвалами закарпатському селі Середнє, де його батько тримав фармацевтичну лавку. Освіту здобував в комерційній школі Ужгорода. Людина, яка прославила і наш край, Угорщину та увесь Карпатський регіон, заслуговує на те, аби її пам’ятати. Він згадав про наше місто одним рядком: «учився я не дуже, проте в Ужгороді був найкращим серед ковзанярів».

Митець Михайло Колодко каже, що місце для скульптури обрали не випадково, адже частина перил, на якій «оселили» Чонтварі, є частинкою старовинного моста, яка збереглася ще з тих часів, коли в Ужгороді жив сам прототип скульптурки. І, можливо, саме Чонтварі й допоможе зберегти, а, може з часом, і відновити стародавній міст, тим самим повернувши місту його історію та європейськість.  А ще – у давнину саме у цьому місці річка взимку перетворювалася на ковзанку, де й управлявся у майстерності та змагався із ровесниками запеклий ковзаняр і геніальний художник Тиводар Чонтварі. Ровесник великого Ван Гога у своїй творчості значно випереджав час, тому скульптор і зобразив його на ковзанах, як людину, що мчить попереду…

Генеральний консул Угорщини в м. Ужгород Йожеф Бугайло, представляючи угорського митця, розповів, що хоча Тиводар Чонтварі почав малювати досить пізно – аж у 41 рік, але будучи дуже неординарним художником, зумів розкрити свій талант. На жаль, його сучасники не розуміли його творчості, і визнання прийшло аж після смерті генія. Нині його пам’ять вшанована монументами і меморіальними табличками в Угорщині та Лівані, а відтепер і в місті його молодості – Ужгороді.  

Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ, Ужгород, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати