Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Росії знищують музей ГУЛАГу, де загинув Стус

16 липня, 16:47
Фото прес-служби музею "Перм-36"

У Росії почали знищувати музей політичних репресій "Перм-36", повідомляє Комсомольская правда.

Директор музею Тетяна Курсіна каже, що робітники знищують бензопилою величезні конструкції пам'ятника - автентичні дерев'яні конструкції і металеві ворота зони.

"Я назвала це так: "Музей "Пермь-36" в небезпеці", - каже Тетяна Курсіна. - Якщо так далі піде, то на території "Пермі-36 "ми побачимо красиві квітники, а від унікальної пам'ятки не залишиться зовсім нічого".

За словами Курсіної, невідомо, хто віддав наказ фізично знищувати музей, але ніхто не порадився з фахівцями - можна чи ні розпилювати цінні конструкції, які волонтери та співробітники музею довгий час по крихтах збирали, щоб повною мірою відтворити обстановку гулагівського табору.

Перм-36 - неофіційна назва радянської виправно-трудової колонії суворого режиму для засуджених за «особливо небезпечні державні злочини» в селищі Кучино Чусовського району Пермської області, яка в даний час перетворена в музей - Меморіальний музей історії політичних репресій «Перм-36». У колонії перебували засуджені за звинуваченням в «антирадянській агітації і пропаганді» дисиденти: Володимир Буковський, Сергій Ковальов, Юрій Орлов, Леонід Бородін, Валерій Марченко (загинув в ув'язненні), Натан Щаранський, Гліб Якунін, Михайло Кукобака, Левко Лук'яненко, Баліс Гаяускас, Василь Стус (загинув в ув'язненні) та інші. У 1980 році в колонії відкрили дільницю особливого режиму для рецидивістів в колишньому будинку лісопереробного цеху. Вони перебували в зачинених камерах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати